Készült: 2020.05.31.13:27:45 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

197. ülésnap (2016.12.12.), 151. felszólalás
Felszólaló Orbán Viktor (Fidesz)
Beosztás miniszterelnök
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kérdés megválaszolva
Videó/Felszólalás ideje 2:08


Felszólalások:  Előző  151  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

ORBÁN VIKTOR miniszterelnök: Nem minden bakugrást tudok követni, amely a minimálbértől a vállalkozókon át a bankadóig halad, de biztosan az én hibám. A bankadóról fejből csak annyit tudok önnek mondani, hogy a magyarországi bankadó a legmagasabb ma Európában.

Ami a minimálbér-megállapodást illeti, értem, hogy ön ostorozza a kormányt, de nem biztos, hogy jól teszi, merthogy ez egy megállapodás. Ezt nem a kormány rendelte el, hanem a szakszervezetek, vagyis a munkavállalók, a munkaadók a kormány részvételével kötöttek egy megállapodást, erre jutottak egymással. Mi ezt a megállapodást nemcsak hogy elfogadtuk, hanem üdvözöltük is, mert azt gondoljuk, ez egy jó megállapodás. De azt mondani, hogy ennek a megállapodásnak a tartalma egy kormánydöntés, az nem felel meg a valóságnak, miután ez egy megállapodás. 15 százalékkal nőttek a reálkeresetek 2012 óta; a kórházi ápolók bére 2019-re átlagosan 65 százalékkal emelkedik; a szakorvosok és kórházi szakgyógyszerészek alapbére az idén és 2017-ben 207 ezer forinttal ‑ nem arra, hanem 207 ezer forinttal ‑ nő. A rezidensek alapbére jövő novembertől 50 ezer forinttal emelkedik.

A tavalyi 30 százalékos katona- és rendőr­bér­emelés folytatódik, idén 5 százalékos lesz és 2017‑2018-ban újabb 5-5 százalék. Január 1-jétől emelkedik a megyei kormányhivatali ügyintézők fizetése. A pedagógusok béremelési programja az ötödik évéhez ér. 2013-2017 között átlagosan 50 százalékkal emelkedett a bérük. A jövő évi béremelkedés mértéke 3,5 százalékos lesz. Ez érinti a felsőfokú bölcsődei dolgozókat is.

Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Hosszan folytathatnám. Azt tudom mondani összefoglalóan, hogy folytatódnak a béremelések: 2017-ben nő a rendőrök, a katonák, a pedagógusok, az ápolók, a szakorvosok, a felsőoktatási, a szociális, a kulturális dolgozók és a megyei kormányhivatali dolgozók bére is. Ennyire futotta. (Taps a kormányzó pártok padsoraiban.)
Felszólalások:  Előző  151  Következő    Ülésnap adatai