Készült: 2020.05.31.13:14:47 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

197. ülésnap (2016.12.12.), 149. felszólalás
Felszólaló Volner János (Jobbik)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Videó/Felszólalás ideje 2:06


Felszólalások:  Előző  149  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

VOLNER JÁNOS (Jobbik): Köszönöm szépen. Tisztelt Miniszterelnök Úr! Ön nemrég egy képvi­selőtársunktól azt kérdezte, hogy béremelés ügyében mi mást tehetne még a kormány, mint hogy emeli a minimálbér összegét. Miniszterelnök Úr! Egyrészt rögzíteni kell azt a tényt, hogy a minimálbér emelésével együtt nőni fog a vállalkozók adóterhelése, tehát a kormány olyan módon emeli ismét a minimálbért, hogy ezzel a vállalkozóknak okoz többletterhet, de a költségvetés nem a magyar emberek béremelésére költ rengeteget jelenleg, hanem a nagyvállalatoknak és a bankoknak csoportosít át különösen nagy nyereséget.

Mire is gondolok, miniszterelnök úr? Már tavaly is csökkent a bankadó összege, most ez tovább csökken, 144 milliárd forintról 79 milliárd forintra, 65 milliárd forintos csökkenés következik be. Eltörli a kormány a 6,3 milliárd forintos hitelintézeti járadékot, holott a bankrendszer az első 9 hónapjában 416 milliárd forint nyereséget termelt.

Miniszterelnök Úr! A 2011-es szinthez képest a felső adókulcs a bankadónál jelenleg kevesebb mint feleakkora lett. Önök nem a dolgozó magyar emberek adóját felezték meg, nem ők kapták a legnagyobb adókedvezményeket, hanem a kereskedelmi bankok. Kérdezem, miniszterelnök úr, hogy terveznek-e ezzel kapcsolatban más lépéseket tenni, én azt ugyanis egy egyértelmű hibának tartom, hogy önök 140-170 milliárd forint közötti összeget adnak Magyarország legjövedelmezőbb, leggazdagabb vállalatainak adócsökkentés címén, és további tízmilliárdokat adnak a bankrendszernek, miközben a bankrendszer él és virul. Aki 400 milliárd forintot meghaladó nyereséget termel az év első 9 hónapjában, az aligha van rászorulva arra, hogy a kormány különböző adópolitikai intézkedésekkel segítse.

Én ezt a pénzt, miniszterelnök úr, a dolgozó magyar emberek adó- és járulékcsökkentésére fordítottam volna, de be kell hogy lássuk, önök mindig a gazdagokat támogatják. Köszönöm szépen. (Taps a Jobbik padsoraiból.)
Felszólalások:  Előző  149  Következő    Ülésnap adatai