Készült: 2020.05.25.15:21:47 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

197. ülésnap (2016.12.12.), 14. felszólalás
Felszólaló Németh Zsolt (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka napirend előtti felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 5:05


Felszólalások:  Előző  14  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

NÉMETH ZSOLT (Fidesz): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Államtitkár Úr! Tisztelt Ház! A reggel folyamán nyilvánosságra hozták, hogy 46 százalékkal Romániában a baloldal nyert, 20 százalékot kapott a legnagyobb ellenzéki párt.

(11.10)

Gratulálunk a győztes pártnak, a győztes politikai erőnek, és gratulálunk természetesen Románia lakosságának is, hiszen alapvetően egy sikeres választást bonyolított le Románia, és ez mindenféleképpen a román demokráciának a győzelmét is jelenti. Fontos tehát hangsúlyoznunk azt, hogy Magyarország a jelenlegi helyzetben készen áll arra, hogy együtt változtassunk azon a helyzeten, amit az elmúlt években a magyar-román kapcsolatokban sikerült megvalósítani. Sajnálatosnak tartjuk, hogy az elmúlt öt esztendőben fokozatosan romlottak a magyar-román kapcsolatok; Magyarország érdekelt abban, hogy ezen változtatni tudjunk. Ez akkor lesz lehetséges, ha sikerül a kölcsönös tiszteleten alapuló kétoldalú kapcsolatot megvalósítani, amely nyilvánvalóan a közös érdekek beazonosításán keresztül lehetséges.

A mi részünkről ez nem pártpolitikai kérdés, szeretném ezt határozottan aláhúzni. Az elmúlt években volt olyan időszak, amikor Magyarország tudott a román baloldallal együttműködni. Jó példája volt ennek 2001-ben, amikor az Orbán-Năstase-megállapodás alapján lett lehetséges a státusztörvény romániai alkalmazása. Tehát nem pártpolitikai kérdésről van szó, hanem a kétoldalú helyzet megváltoztatására irányuló elkötelezett szándék a kérdés, és magyar részről szeretnénk ezt a nyitottságunkat hangsúlyozni.

Ami pedig az erdélyi magyarok eredményeit illeti, úgy gondolom, hogy az összefogáslista egy egészen egyedülálló sikert ért el. Felhívnám a figyelmet arra, hogy négy erdélyi megyében is sikerült a magyaroknak győzelmet aratni úgy, hogy egyébként 36 megyében a román szociáldemokraták arattak győzelmet. Ez a 6,4 százalékos eredmény egyébként a pártok erősorrendjében is a negyedik legjobb eredménynek tekinthető. A magyarok részvétele, úgy tű­nik, minden megyében meghaladta a román átlagos részvételt. Azt gondolom, hogy ennek köszönhető ez az eredmény. Tehát sikeres volt a magyar összefogás Erdélyben, sikeres volt ez a stratégia, és azt gondolom, hogy ebből az is következik, hogy ezen az úton fontos, hogy mind az RMDSZ, mind pedig a többi politikai erő Romániában ezen az úton haladjon tovább. Érdemes tovább járni az összefogás útján.

De talán, ami az erdélyi magyarság szempontjából még fontosabb, hogy az, hogy ilyen komolyan meg tudta mutatni az erejét az erdélyi magyarság, az azt a hitet tükrözi, hogy van magyar jövő Erdélyben. Az erdélyi magyarok hisznek abban, hogy van magyar jövő Erdélyben, és készek erőt is felvonultatni akkor, amikor a politikai pártok, a politikai érdekcsoportok képesek összefogni. Ha pedig az erdélyi magyarok hisznek benne, akkor azt gondolom, hogy Magyarországnak is az a feladata, hogy higgyen abban, hogy lehetséges az erdélyi magyarság számára hosszú távon jövőt biztosítani.

Lehetséges ez a közvetlen együttműködés révén, hiszen az elmúlt években sikerült bebizonyítani, hogy van mozgástere annak a nemzetpolitikának, amelyik közvetlenül próbálja a határon túli magyar közösségeket segíteni. Van a kétoldalú kapcsolatok javítása révén is mozgásterünk, hiszen erről szólt az elmúlt esztendőkben a magyar-szlovák viszony. Nagyon fontos párhuzam az, hogy ott is volt egy olyan kapcsolatrendszer, ami rendkívül sok problémát hordozott magában. Ez a baloldali politikai erő elvesztette a választásokat, majd amikor visszatért, akkor már egy új kezdetet volt képes megvalósítani ez a Fico miniszterelnök által vezetett Szlovákia.

Bízunk abban, hogy a kétoldalú kapcsolatok javítására Románia vonatkozásában is ennek az analógiájára van remény, és természetesen a nemzetközi színtéren is támogatni fogjuk az erdélyi magyar jövő célkitűzését.

Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps a kormánypártok soraiból.)
Felszólalások:  Előző  14  Következő    Ülésnap adatai