Készült: 2020.05.25.17:44:02 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

197. ülésnap (2016.12.12.), 133. felszólalás
Felszólaló Nyitrai Zsolt (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Videó/Felszólalás ideje 2:07


Felszólalások:  Előző  133  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

NYITRAI ZSOLT (Fidesz): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Államtitkár Úr! Egy több mint százezer embert érintő fontos kérdésben kívánok tájékoztatást kérni. December 3-án volt a fogyatékossággal élők világnapja, ilyenkor érdemes számvetést készíteni. Hazánkban, Magyarországon több mint 600 ezer (Zaj. ‑ Az elnök csenget.) fogyatékos honfitársunk él, mozgásszervi, érzékszervi fogyatékossággal élők vagy éppen értelmi fogyatékosok.

Tisztelt Országgyűlés! Azt gondolom, minden magyar ember egyik fő törekvése, hogy ha akar, tudjon munkát vállalni, ezért kapjon fizetést, amellyel elő tudja segíteni saját maga és családja boldogulását. A fogyatékossággal élők esetében fokozottan kell segíteni a munkába állást, nagyon fontos a szolidaritás. Úgy látom, hogy ezen a területen vannak szép, közös eredmények, például az érdekképviseleti szervezetek támogatása folyamatosan növekszik, ellentétben azzal az időszakkal, amikor a baloldal vezette az országot. Az Erzsébet-programban idén is több mint 4 ezer fogyatékossággal élő honfitársunk jutott igen kedvezményes pihenési lehetőséghez, összességében már több mint 30 ezren tudták igénybe venni ezt a programot. Több mint 2500 honfitársunk lehetőséget kapott és autót vehetett át jelentős állami támogatással és kedvezménnyel, és ez nyilván segíti a munkába járást is. A rehabilitációs kártya szintén egy fontos előrelépés, és szintén segíti a megváltozott munkaképességűek elhelyezkedését. 2010-ben 45 ezer megváltozott munkaképességű honfitársunk dolgozott, 2014-ben már 55 ezren tudtak munkába állni, és 2016-ban már 80 ezer ilyen honfitársunk tud dolgozni.

Az a kérdésem, tisztelt államtitkár úr, hogy milyen egyéb eszközökkel kívánják segíteni a megváltozott munkaképességűek munkába állását. Köszönöm szépen. (Taps a Fidesz soraiból.)
Felszólalások:  Előző  133  Következő    Ülésnap adatai