Készült: 2020.05.25.17:13:34 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

197. ülésnap (2016.12.12.), 109. felszólalás
Felszólaló Gyöngyösi Márton (Jobbik)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Videó/Felszólalás ideje 2:11


Felszólalások:  Előző  109  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

GYÖNGYÖSI MÁRTON (Jobbik): Tisztelt Miniszterelnök Úr! Több alkalommal beszéltünk már itt, ebben a Házban Gaith Pharaon ügyéről; arról a szaúdi milliárdosról, akit az FBI és az Interpol köröz banki csalás, panamázás, bűnpártolás, felbujtás és terrorizmus finanszírozásnak gyanújával. Ez az illető itt, Magyarországon számos befektetéssel rendelkezik. Az elmúlt években szert tett a saját magáról elnevezett cégeken keresztül, strómanok közreműködésével, cégnyilvántartásban jól lekövethető módon számtalan műemlék jellegű épületre, Seregélyesen, Hőgyészen különböző kastélyokra, illetve itt, Budapesten az ön vejének a közreműködésével a volt Postabank-székházra, illetve beköltözött az ön tőszomszédságába, a Cinege utcába, ugyancsak egy kastélyjellegű épület megvásárlását követően, miután a Külügyminisztériummal közös céget hozott létre.

Ezt követte a kormányzatnak egy igen zavaros kommunikációja, amelyből nem sok minden derült ki, illetve egymásnak ellentmondó nyilatkozatok, hogy hogyan és miként, milyen úton-módon került ez a jóember ide, Magyarországra, professzor-e, van-e ujjlenyomata vagy sincs, és milyen személyazonossággal rendelkezik. Ez sokáig vita volt. Ezt azonban a Belügyminisztériumnak sikerült tisztáznia, ugyanis Pintér Sándor kézjegyével ellátva önök beazonosították ezt a jóembert. Ez a Pharaon az a Pharaon, akit az FBI köröz, és az is kiderült, hogy először vízummal érkezett ide, Magyarországra, utána pedig egy olyan vízummal, amelyet követően ez a jóember a Bevándorlási Hivatalnál tartózkodási engedélyt kapott, ami jó eséllyel még mindig érvényben van. (Kontrát Károly: Nincs.)

Most az a kérdés, hogy ha ez a jelenlegi állapot, akkor Gaith Pharaon üzleti tevékenysége ön szerint jelent-e nemzetbiztonsági kockázatot. Illetve hogyan tovább ezek után, miniszterelnök úr? Nemzeti, fideszes tőkésosztályt kívánnak építeni úgy, hogy a nemzetbiztonságot a sutba vetik, illetve nómenklatúrát építenek, és a nemzetbiztonság már nem is számít? Várom válaszát, miniszterelnök úr. (Taps a Jobbik soraiban.)
Felszólalások:  Előző  109  Következő    Ülésnap adatai