Készült: 2020.05.25.15:16:28 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

197. ülésnap (2016.12.12.), 101. felszólalás
Felszólaló Dr. Hiller István (MSZP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Videó/Felszólalás ideje 2:06


Felszólalások:  Előző  101  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. HILLER ISTVÁN (MSZP): Tisztelt Államtitkár Úr! Képviselő Asszonyok és Képviselő Urak! Próbálkozzunk meg a lehetetlennel és beszéljünk a szakmáról. Azt szeretném mondani, államtitkár úr, hogy a Budapesti Műszaki Egyetem az ország egyik legtekintélyesebb felsőoktatási intézménye, egy olyan hagyománnyal rendelkező intézmény, hogy annak idején Nikola Tesla egy kis horvát faluban arról álmodozott, hogy egyszer Budapesten tanulhat, és ennek az egyetemnek lehet a diákja, aztán a világ egyik legjelentősebb felfedezője lett.

Most az a helyzet, hogy más hírek látnak napvilágot a Műszaki Egyetemről, haragos nyilatkozások, kizárás, több száz diák tiltakozó akciója és szenátusi határozat. A Budapesti Műszaki Egyetem szenátusa, rektora, dékánjai egy kivételével az ellen tiltakoznak, államtitkár úr, hogy kiszakítsák az egyik karukat, a gazdasági és társadalomtudományi kart az egyetem szerves kötelékéből, és egy másik egyetemhez, vélhetően az Eötvös Loránd Tudományegyetemhez tegyék, ahol részben ilyen képzés már van.

(14.30)

A szenátusi döntés ellenében december 5-én megjelent az államtitkárság, az önök minisztériumának államtitkársága közleménye, amelyben kezdeményezik, hogy mégis áttegyék ezt a kart.

Azt szeretném megkérdezni, hogy ha a professzorok, a dékánok, a rektor kiáll amellett, hogy az egyetem maradjon egységes, akkor miért van arra szükség, hogy szemben a tudással, szemben az egyetemi vezetéssel a minisztérium és annak államtitkársága úgy dönt, hogy mégis kiszakítja. Megteheti, de mégis miért? Legyen szíves, válaszoljon! (Taps az MSZP soraiban.)
Felszólalások:  Előző  101  Következő    Ülésnap adatai