Készült: 2020.07.04.21:39:37 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

9. ülésnap (2006.06.27.), 155. felszólalás
Felszólaló Varju László (MSZP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:06


Felszólalások:  Előző  155  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

VARJU LÁSZLÓ (MSZP): Köszönöm szépen. Tulajdonképpen erre a logikai bukfencre szeretnék én is rávilágítani, amire a miniszter asszony is utalt már a képviselő úr hozzászólása során, de előtte még egy gondolatot.

Ha szeretném leegyszerűsíteni, akkor minden korábbi tapasztalat - és nemcsak hazai, hanem nemzetközi tapasztalat is - ezt mutatja, hogy arra a régióméretre, amelyet ajánlunk és szeretnénk a következő időszakban felelősen közösen létrehozni, azért van szükség, mert tulajdonképpen a gazdaságfejlesztésre optimális méretet, ami a 800 ezer és 3 millió fő körüli lakossági létszám között van, ezt ilyen módon lehet megvalósítani. Tehát gazdaságfejlesztés elsősorban a régió vonatkozásában van.

Viszont az emberierőforrás-fejlesztés, a humánummal való foglalkozás, tehát az iskolák, a szociális otthonok, az egészségügyi centrumok sokkal közelebb vannak a településekhez, és a településnél kell ezt fenntartani, és a munkamegosztást ezért kell újraszabni, ezért kell tulajdonképpen a megyéknél lévő intézményrendszer egy részét a kistérséghez adni, és ott ezeket üzemeltetni, és valóban a kistérség által gyakorolni azt a ma már egyébként nyomokban jelen lévő működést, amelyre éppen ön is utalt, és ezt kell továbbfejleszteni, és ezért is van rá szükség. Ma már van ennek gyakorlata, akár ami például egy közös útfenntartásra vonatkozik, de ennek a negatívumát is megemlíthetjük például éppen a határon lévő településeknél, mivel az adott probléma mind a két település határán van, ezért igazából egyik sem foglalkozik vele, holott ez kistérségi érdek.

Tehát szerintem igenis van olyan közös érdek, amelyet összefogással, együttműködéssel érvényesíteni lehet.

Köszönöm szépen. (Taps az MSZP soraiban.)
Felszólalások:  Előző  155  Következő    Ülésnap adatai