Készült: 2020.07.05.07:12:37 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

6. ülésnap (2006.06.20.), 120. felszólalás
Felszólaló Varju László (MSZP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Videó/Felszólalás ideje 2:10


Felszólalások:  Előző  120  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

VARJU LÁSZLÓ (MSZP): Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Miniszter Asszony! Az Országgyűlés 2003 márciusában kérte fel a kormányt, hogy terjessze elő a kisebbségi joganyag felülvizsgálatáról szóló törvényjavaslatot, majd 2005 októberében került elfogadásra a kisebbségi önkormányzati képviselők választásáról, valamint a nemzeti és etnikai kisebbségekre vonatkozó egyes törvények módosításáról szóló CXIV. törvény. A módosítás lényege, hogy csak arra jogosult kisebbségek válasszák meg saját intézményrendszerük tagjait, valamint, hogy szélesítse a kisebbségi önkormányzatok jogköreit. Tehát csak az szavazhat a kisebbségi választásokon, aki nyilatkozatban kisebbséghez tartozónak vallja magát. Ezt az önbevallást nem lehet felülbírálni.

A kisebbségi önkormányzati választások során csak a magyar állampolgárok választhatnak és választhatók. Kisebbségi önkormányzati jelöltet csak a már bejegyzett kisebbségi szervezetek állíthatnak. Jelölt csak az lehet, aki szerepel a kisebbségi választási névjegyzéken, és nyilatkozik arról, hogy ismeri az adott kisebbség nyelvét, kultúráját, hagyományait. Így ötfős kisebbségi önkormányzatok jöhetnek létre. Helyi önkormányzati képviselők választására az önkormányzati általános választás napján kerül sor.

A törvény alapján július 15-éig van lehetőség arra, hogy bármely magyar állampolgár kérje felvételét a névjegyzékbe, ha valamely nemzeti kisebbség tagjának vallja magát. A kisebbségi önkormányzati választás ugyanis csak azon a településen tartható, ahol egy kisebbségi névjegyzékben legalább harmincan szerepelnek, és a választás kitűzésének napján legalább öt jelöltet állítanak. A Választási Iroda honlapján elérhető adatok alapján a 22 megyei jogú város közül a mai napig mindössze Szolnok, Székesfehérvár és Tatabánya teljesítette a választás kiírásához szükséges feltételeket.

Kérdezem miniszter asszonyt, látja-e esélyét annak, hogy törvényesen meghatározott módon, széles körben alakuljanak kisebbségi önkormányzatok.

Köszönöm szépen. (Taps az MSZP soraiból.)
Felszólalások:  Előző  120  Következő    Ülésnap adatai