Készült: 2020.07.10.19:41:19 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

33. ülésnap (2006.11.17.), 4. felszólalás
Felszólaló Varju László (MSZP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 8:35


Felszólalások:  Előző  4  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

VARJU LÁSZLÓ (MSZP): Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Jó reggelt kívánok egy ilyen kellemes őszi napon. Nekünk mégis nagyon fontos feladatunk van, amit ma nekünk folytatnunk kell, és el kell végeznünk, és ez a költségvetés vitája, amit a közgazdaság szempontjából az egyik alapvetéssel szeretnék kezdeni, ami arról szól, hogy a források szűkössége általános, és igazság szerint ez sem most, sem a későbbiekben nem fog változni, ez mindig is így volt. Éppen ezért fontosnak tartom, hogy amikor költségvetésről beszélünk, akkor kiindulópontként tekintsük azt, hogy mi az, amire többet szánunk, és mi az a cél, amivel ezt a munkát nekünk figyelemmel kell kísérnünk.

Azt gondolom, az egyik legfontosabb dolog, hogy összhangot kell teremteni, hogy a társadalmi felzárkóztatás a gazdasági felzárkóztatással együtt megtörténjen. És mivel tegnap a vezérszónoki körben olyan szélsőséges vélemények is elhangzottak, amire én azt mondom, hogy üres lelkek hajlamosak leginkább szélsőséges véleményekre, ezért én megismételném azt, hogy melyek azok a legfontosabb elemek, amelyek kiemelt hangsúlyt fordítanak a Magyarország számára legfontosabb kérdésekre. Ezt azért is fontosnak tartom, mert a tegnapi nap folyamán Orbán Viktor úr a 40 perces előadásából, hozzászólásából 38,5-et arra szánt, hogy különböző bírálatokkal és kommunistázással foglalkozzon, másfél percben pedig kifejtette, hogy mi az, amit nem kellene a költségvetésben szerepeltetni, így ezért is azt gondolom, hogy fontos ezeknek a visszaismétlése.

Melyek ezek a célok, ami a Magyar Szocialista Párt számára frakciójának értékalapú megközelítésével a legfontosabb négy terület: A nyugdíjügyek rendezése, az ott vállalt kötelezettségek és a törvényben biztosított feltételeken túliak megvalósítása, amely növekedés több mint 1 millió embert érint összességében; kiemelten tekintjük a gyermektámogatási rendszert, és ezek a kiadások növekedni fognak; a fejlesztési források felhasználását és annak lehetőségeit; negyedik elemként pedig a felsőoktatás kérdését. Úgyhogy ezek azok a fő területek, amelyek kiemelten szerepelnek a mi tervezésünkben.

Ez a költségvetés segíti az egyensúly megteremtését, erősíti azt a folyamatot, hogy a fejlesztésre szánt nagyon sok pénzt értelme legyen elkölteni az egészségügyi ellátás, az oktatás, az oktatás fejlesztése vagy akár a foglalkoztatás elősegítése érdekében. Hölgyeim és uraim, én ezt tekintem reformnak, mert mondja meg nekem itt a teremben ülők közül valaki, hogy érezte-e az elmúlt években az egészségügy jelentős minőségi változását. Mindannyiunknak vagy sokunknak az a véleménye, hogy ez nem változott meg, annak ellenére, hogy nagyon jelentős, több mint 400 milliárd forintos forrásbővülés volt ezen a területen. Ez tehát az oka annak, amiért azt mondjuk, hogy ez így nem mehet tovább.

Ezért kérem ellenzéki képviselőtársaimat, hogy ne vezessék félre az ország közvéleményét. Nem a spórolás miatt kellenek a reformok, hanem azért, hogy az elavult, rosszul működő rendszert átalakítsuk, azért kell az egyensúlyteremtéssel megteremtett biztos alapokra építeni közös házunkat, hogy arra az alapra emelhessük az erős falakat a reformok keretében, és így már értelme lesz háztetőt biztosító fejlesztéseket megvalósítani. Más sorrend nem létezik. Ezért kérem önöket, ne viselkedjenek Mekk Elek módjára, és ezt a megoldást támogassák.

Tisztelt Képviselőtársaim! Az előttünk álló legfontosabb célkitűzések: egyensúlyteremtés, reform és fejlesztés. Ennek megfelelően ennek a kormánynak van bátorsága és hiteles programja az országban az elmúlt évtizedben elavulttá vált, igazságtalanul, pénznyelő módjára működő állami rendszerek megreformálásához, és ennek érdekében a 2007-től rendelkezésre álló mintegy 8000 milliárd forintnyi uniós fejlesztési forrás eredményes felhasználásához.

Engedjék meg, hogy három témáról, szűkebb területemről is szóljak, így a helyi önkormányzatok jövő évi lehetőségeiről, a területfejlesztésről és a hozzájuk kapcsolódó európai uniós forrásokról. A jövő évi költségvetés kapcsán a helyi önkormányzatokat érintve megállapítható, hogy a 2007. évi szabályozással elérendő fő célok között szerepel a helyi közszolgáltatás kistérségi társulások útján történő ellátásának ösztönzése, az európai uniós fejlesztési források hatékony felhasználása, a közoktatásban a közös feladatellátás ösztönzése és a szociális ellátásokban a rászorultsági elv előtérbe helyezése. Összességében elmondható, hogy az önkormányzatoknak nyújtandó támogatások nőnek az idei évihez képest, a fejlesztésekkel együtt körülbelül 8 százalékos ennek a növekedésnek a mértéke.

(8.10)

Tehát csakúgy, mint az államháztartásban, az önkormányzatoknál is egy erőteljes fejlesztési politika érvényesül. Ez a fejlesztésekhez szükséges önrész biztosítását is érinti. Ennek fedezete a jövő évi költségvetésben rendelkezésre áll, tehát azok a települések lesznek az első nyertesei a következő éveknek, amelyek felkészülten várják a jövő évi pályázatok indulását. Így a költségvetés nyomán egyre inkább az önkormányzat és képviselő-testülete előkészítő szándékától és képességétől függ például a szigetszentmiklósi csatorna fejlesztése, iskolaépítése vagy szűkebb pátriám, Taksony belvízrendezése, annak megvalósítása.

Tisztelt Képviselőtársaim! Az Új Magyarország fejlesztési terv forrásaiból mintegy 1550 milliárd forint lett a régiók felelősségi körébe utalva. Ez véleményem szerint döntő jelentőségű, mert a jelentős források kapcsán ott dönthetnek azokról a fejlesztésekről, amelyek megvalósulnak, azok, akik a leginkább érintettek. És ez akkor is így van, ha a Fidesz, visszaélve a helyzetével, az elavult kétharmados szabályozási törvényekben lévő lehetőség révén minden eszközzel igyekszik lassítani a valóságos régiók kialakulását.

A közép-magyarországi régió a következő hét évben, az uniós költségvetés időszakában 430 milliárd forintnyi fejlesztési pénzre számíthat az elkészült operatív programja forrásain keresztül. Fontos eredménynek tartom, hogy a program a többi régió operatív programjával együtt, a társadalmi egyeztetések eredményeként a lehető legszélesebb körben megismertetésre került, és az ennek során megfogalmazódott vélemények a következő napokban a véglegesítések során beépítésre is kerülnek.

Kedves Képviselőtársaim! Végezetül, örök optimista lévén mindig bíztam abban, hogy az acsarkodó politikának vége lesz holnap, bíztam abban, hogy talán a választások időszaka vagy annak lezárulta meghozza ezt - bíztam ebben, de ez nem történt meg. Bíztam abban, hogy az ünnepek meghozzák ezt az alkalmat és ez befejeződik.

És most végezetül bízom abban, mivel idáig ez elmaradt, hogy az ország előtt álló legfontosabb témakörök vitájában, akár a költségvetés vagy akár az európai uniós fejlesztési források felhasználása tekintetében, ennek keretében ez megtörténik. Mert higgyenek abban, hogy ha ezt meg tudjuk valósítani, akkor azt igazából Magyarország érdekében tesszük.

Köszönöm szépen a megtisztelő figyelmüket. (Taps a kormányzó pártok padsoraiból.)
Felszólalások:  Előző  4  Következő    Ülésnap adatai