Készült: 2020.02.23.00:46:26 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

75. ülésnap (2019.06.19.), 56. felszólalás
Felszólaló Földi László (KDNP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 13:01


Felszólalások:  Előző  56  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

FÖLDI LÁSZLÓ (KDNP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Államtitkár Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Mielőtt a jövő évi költségvetésről konkrétan beszélnék, hadd említsek meg néhány olyan dolgot a választókerületből, illetve országos szinten is, amely nagy jelentőségű és kiemelése indokolt, önbizalommal, illő szerénységgel rámutassak a nemzeti oldal kormányának azon teljesítményére, amely az előttünk fekvő javaslatból talán még a legszigorúbb kritikusaink számára is kiviláglik, feltéve, ha rajtunk kívül nem akarnak még a Gergely-naptárral is vitatkozni.Annak idején, emlékszem még polgármester koromból, amikor szocialista kormány volt hatalmon, december végén elfogadták az állami költségvetést, és nekünk február közepéig kellett abból költségvetést készíteni. Milyen izzadmányos munka volt az a karácsony utáni 3-4 hét, hogy legyen a városnak költségvetése!

Most meggyőződéssel mondom, hogy az a tervezés, ami most előttünk van, felelősségteljes, előrelátó és egy felelős gazdálkodás bizonyítéka.

Arra is emlékszem, itt többen emlegették ellenzéki padsorokból a béremeléseket, emlékszem például 2002-re, amikor szeptemberben 50 százalékkal megemelték a pedagógusbéreket, kaptunk három hónapra fedezetet, és 2003 januárjától az önkormányzatnak kellett saját bevételeiből fedezni a béremelést, ami akkor is hitelből történt, megjegyzem.

(15.40)

A mostani béremelések, amik zajlanak akár pedagógusfronton, akár az egészségügyben vagy a rendvédelmiseknél, nem hitelből történnek, hanem azokból a megtermelt javakból, amiket az ország megtermelt pluszban az előző évben. Tehát azt mondom, hogy ezzel a költségvetéssel, ami előttünk van, a jövő tervezhetővé vált. Ne becsüljük le ennek jelentőségét! Nincs olyan közösség Magyarországon, amelynek ne válna hasznára az, hogy már fél évvel a következő esztendő előtt kijelöli az állam az általa támogatható irányokat, mégpedig világos, konszenzusos alapelveket rak.

A Fidesz-KDNP-kormány a családok és a biztonság kormánya. Ennek megfelelően a jövő évi költségvetés is a családok és a biztonság, valamint az adócsökkentés és a fejlődés költségvetése, a szó eszmei és financiális értelmében is számvetés; a mögé és alá fundamentumként ácsolt alapelveink változatlanok. Addig nyújtózkodunk, ameddig a takarónk ér. Persze, szeretnénk minél nagyobb takarót magunkra, de ez csak akkor válik lehetségessé, ha a GDP növekszik megfelelő ütemben, amire van reális esélyünk, hiszen a 4 százalék körüli GDP-növekedés elérhető a következő évben is.

Fontos alapelvünk továbbá, hogy segély helyett továbbra is munkát kínálunk az embereknek. Meggyőződésünk  és ebben az utóbbi évek hazai és nemzetközi tapasztalatai csak megerősítettek bennünket , hogy az értelmes, becsületes, tisztességesen megfizetett alkotó-termelő munka a sikeres élet alapja, a családokat fenntartó és összetartó erő és egyben az utánunk következő nemzedékek előtti példamutatás is.

Harmadrészt: tántoríthatatlan büszkeséggel képviseljük, hogy a társadalom alapegysége, a család mindenekfelett álló érték, amelynek állami támogatása szerteágazó haszonnal jár a nemzet számára, s ezek közül csak egy a gyermekvállalás sikeres ösztönzésének köszönhetően bekövetkező demográfiai fordulat reménybeli eljövetele.

Negyedrészt: továbbra is hittel valljuk, hogy gyarapodás nincs biztonság nélkül. Elért eredményeink védelme, az esetleges világgazdasági lassulásra történő okos, óvatos felkészülés ugyanolyan fontos számunkra, mint a nemzeti össztermék növekedése. A 2020-as költségvetés ennek szellemében született. Köszönetet mondok a magam és frakciótársaim nevében miniszter úrnak, államtitkár úrnak és mindazoknak, akik ezen tervezetet elkészítették és idetették az asztalunkra.

Tisztelt Képviselőtársaim! Mi, kereszténydemokraták a család támogatását tartjuk az állam legfontosabb feladatának. A mi világképünkben, a mi társadalmi modellünkben az ideális család egy férfi és egy nő kölcsönös elfogadáson alapuló, erős érzelmi és gazdasági egysége, amelynek lehetőség szerint fő célja egymás biztonságának megteremtése és a gyermekek felnevelése. Ezt tanítja hitünk is. Ezért számunkra a családok ügyének szolgálata nem csupán politikai cél, hanem hitbéli kötelesség is.

Ezért fogadtuk örömmel, hogy a kormányt a teljes foglalkoztatottság mellett a családbarát Magyarország megteremtésének nemes szándéka is vezérli. Jövőre közel 2228 milliárd forint áll rendelkezésre a magyar családok előrelépéséhez. Ez majdnem 224 milliárddal több az idei összegnél. Jó helyre kerül ez a pénz; részben például a családvédelmi akcióterv megvalósítására, melyet a KDNP-frakció teljes szívvel támogat. A babaváró támogatás, az otthonteremtés kedvezményes hitele, a gyermekeket nevelők jelzáloghitelének átvállalása, a nagycsaládosok autóvásárlási programja, a bölcsődeépítés, a négygyermekes anyák adómentessége, a nagyszülői gyed bevezetése, a 2020-21-es tanévtől teljes körűvé váló ingyenes tankönyvellátás nem marad beváltatlan ígéret, hiszen a fedezete fehéren feketén ott van a költségvetés tervezetében. Nagy szó ez egy olyan országban, amely már elszenvedett egy baloldali kormányt, amely úgy hirdetett meg egy ötéves adócsökkentési programot, hogy már akkor tudta, még abban az évben visszavonja, hiszen hazugság volt az egész.

Továbbra is fontos célnak tekintjük a teljes foglalkoztatottságot. Azt szeretnénk elérni, hogy mindenki, aki akar és tud, dolgozhasson Magyarországon, és ez meg is érje neki. Az államadósság 2010 óta folyamatosan csökken, s a vonatkozó alkotmányos szabályoknak megfelelően a jövő évben is ez a cél. A 2020-as költségvetéssel azt szeretnénk elérni, hogy Magyarország tovább erősödjön, és minden magyar ember ezt érezze is meg a mindennapjaiban.

Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselőtársaim! A magyar nemzet több ezer éve alatt jól megtanulta a saját kárán, hogy nem az az övé, amit megszerez, hanem az, amit meg is tud tartani. Éppen ezért nagyon fontos, hogy a jövő évi költségvetés nem spórol akkor, amikor az országunk és közösen elért eredményeink védelméről van szó. Sokszor elmondtuk, de nem lehet elégszer: a migrációs válság nem ért véget. A világ válsággócainak izzása és a klímaváltozás még mindig embermilliókat sarkall arra, hogy rázúduljanak Európa jóléti társadalmaira. Kontinensünk továbbra is támadás alatt áll. Gazdasági eredményeink, keresztény kultúránk, nyugatias életformánk változatlanul veszélyben van. Nyugat-Európa ártatlan polgárok áldozatán tanulta meg, hogy a migránsokkal együtt érkezik a terrorizmus, az antiszemitizmus és a nőgyűlölet is.

Magyarország azonban megvédte magát. A jogi és a fizikai határzár áll, és amíg a nemzeti oldal kap felhatalmazást a választóktól, Magyarország nem lesz bevándorlóország. Ezt a vállalást tükrözi a jövő évi költségvetés is, amelyben jelentősen megemeljük a közbiztonságra és honvédelemre szánt forrásokat, az utóbbiakat például kétszeresére. Megjegyzem, hogy a hadikiadások fontos lépés a NATO felé is, hisz oda is vannak kötelezettségeink.

Tisztelt Képviselőtársaim! A 2020-as költségvetés az adócsökkentés költségvetése is. A cél továbbra is a munkát, a vállalkozásokat és a családokat terhelő adók csökkentése, mérséklése. A családok és az első házasok jövőre minden eddiginél nagyobb, összesen mintegy 380 milliárd forintos kedvezményben részesülnek. Kistelepüléseket is képviselő Pest megyei politikusként külön üdvözlöm a falusi CSOK elindítását, illetve az ilyen helyeken otthont teremtők adó-visszatérítési támogatását. A vállalkozások a kiva, a turizmusból élők a szállásadót terhelő áfa csökkentésének örülhetnek jövőre.

Azért lehetséges, hogy minden területen adót is tudunk mérsékelni, mert a magyar gazdaság stabil. A magyar az egyik legdinamikusabban növekvő gazdaság egész Európában, ez azonban nem jelenti azt, hogy nincsenek potenciális veszélyforrások. A globális növekedés lelassult, a kereskedelmi feszültségek állandósulni látszanak, és óvatosságra intenek az eurózóna előrejelzései is. Mindazonáltal reményünk van arra, hogy jövőre is 2 százalékponttal haladja meg az európai növekedés átlagát a magyar gazdaság.

Tisztelt Ház! Engedjék meg, hogy még egy-két példát hadd hozzak föl, annál is inkább, mert én olyan helyen élek, ahol például az agráriumnak komoly szerepe van. Hadd emeljem ki, hogy például az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia jövőre 5 milliárddal több pénzzel fog gazdálkodni, vagy különösen fontos, hogy a következő tíz évben évi 17 milliárd forinttal támogatja a kormány az öntözött területek növelését. Ami most van terítéken, a kutatások fejlesztése: mintegy 32 milliárddal több pénz lesz kutatás-fejlesztésre, mint 2019-ben volt.

Választókerületem költségvetési vonzatú fejleményei közül szeretném a figyelmet ráirányítani arra, hogy az Orbán-kormány volt az, amely megszabadította a településeinket az adósságaiktól, utána pedig külön fejlesztési forrást biztosít Pest megyének, a fővárossal egy régióba való tartozás miatt kieső uniós támogatások pótlására. Ebből a pénzből fontos fejlesztések, beruházások valósultak meg, utak épültek, orvosi rendelőket újítottunk föl, bölcsődék, óvodák, iskolák újultak meg. Állami költségvetésből ez év végére az M4-es út is eléri az M0-s körgyűrűt, jövőre pedig egészen Szolnokig fog érni az M4-es kétszer kétsávos autóút.

(15.50)

Az örömöm akkor lenne maradéktalan, ha a választókerületben három komoly fejlesztés is megvalósult volna vagy megvalósulhatna a következő években.

Ez a három fontos terület a Cegléd és Nagykőrös közötti kerékpárút kérdése, a Csemő-Cegléd közötti kerékpárút ügye és a ceglédi Kossuth Gimnázium felújításának az ügye. Ehhez kérek majd kormányzati segítséget és támogatást, ha és amennyiben a költségvetés lehetővé teszi ezekre forrás biztosítását.

Tisztelt Országgyűlés! Kossuth Lajos azt mondta: „Legyen hü a nemzet önmagához; még mindent meg lehet menteni. Veszve csak azon nemzet lehet, a mely lemondott önmagáról.” Nos, én úgy látom, hogy a magyar nemzet nem lemondott önmagáról, hanem talpra állt, öntudatra ébredt, és kezébe vette a sorsát.

Tisztelt Képviselőtársaim! A KDNP-frakció a jövő évi költségvetés tervezetét támogatja, és arra kérem tisztelt képviselőtársaimat, hogy támogassák a költségvetést, mert a KDNP-frakció a Fidesszel együtt vallja: a magyar emberek az elsők és a család az első. Köszönöm szíves figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiból.)
Felszólalások:  Előző  56  Következő    Ülésnap adatai