Készült: 2020.02.19.18:45:41 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

75. ülésnap (2019.06.19.), 26. felszólalás
Felszólaló Szabó Timea (Párbeszéd)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka vezérszónoki felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 13:57


Felszólalások:  Előző  26  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

SZABÓ TIMEA, a Párbeszéd képviselőcsoportja részéről: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Ez egy citromízű narancs költségvetés, ami előttünk van. Az embernek beugrik A tanú című film, amikor Bástya elvtárs beleharap a citromba, kicsit elfanyalodik, de aztán jó képet vág hozzá, és mindenki más is tapsol. De hát Pelikán azt mondja, hogy neki azért rossz érzése van ezzel az átveréssel szemben vagy az átveréssel kapcsolatban. Mire Virág elvtárs mondja, hogy na jó, de hát kit verünk át, Pelikán elvtárs, mi tudjuk, hogy mi a helyzet, tudjuk, hogy hazudunk, a tudósok örülnek, hogy plecsni van a mellükön, az emberek nem esznek se citromot, se narancsot, úgyhogy nekik lövésünk nincs erről az egészről, na, az imperialistákat viszont jól átvertük. Ez az érzése van az embernek ezzel a 2020-as költségvetéssel is, hogy önök tulajdonképpen igyekeznek…  magukat nem tudják átverni, mert tudják, hogy miről szól ez az egész. Az embereket átverik azzal a sok maszlaggal, amit Varga Mihály bemondott a különböző ágazati emelésekről, de igazából ez a költségvetés egy átverés.

Átverés már az is, hogy 1 százalékos hiánycélt határoztak meg. Még korábban 1,5 százalék volt a konvergenciaprogramban. Miközben 1 százalékot becsülnek, aközben 700 milliárd forinttal készülnek eladósítani a családokat. Ebben már 420 milliárd forint babaváró program benne van. Tehát önök nem csinálnak mást, mint hogy eltolják ezt a hiányt. Ezt most az Unió vagy beveszi, vagy nem, mindenesetre mi szeretnék erre felhívni a figyelmet, hogy a GDP 1,6 százalékával készülnek önök eladósítani a családokat.

A második nagy átverés ebben a költségvetésben az egészségügy helyzete. Varga Mihály elmondta, hogy milyen jó, mert 184 milliárd forinttal többet kap a jövő évi költségvetés, mint ebben az évben, de sajnos látjuk, hogy ez nem így van. Ha figyelembe vesszük a jelenleg 3,9 százalékos inflációt, akkor abból már lejön az összköltségből egy jó nagy adag összeg. Ha figyelembe vesszük a szuperkórházra fordított összeget, illetve figyelembe vesszük azt, hogy a kórházak adósságát folyamatosan pótolni kell, akkor gyakorlatilag azt látjuk, hogy lényegében alig változik a jövő évi egészségügyi költségvetés az ideihez képest.

(12.40)

Miközben továbbra is vezetjük a rákos halálozásokat, továbbra is vezetjük a szív- és érrendszeri megbetegedésekből fakadó halálozásokat. És ha csak ezt a hetet nézzük meg, hogy milyen hírek jelentek meg a sajtóban az egészségüggyel kapcsolatban, akkor látjuk azt, hogy a lépcső alatt öltöznek és alszanak a sürgősségi osztályon az orvosok. Elképesztő megalázó helyzetben vannak az orvosok is. Nem véletlenül született meg egyébként nem olyan nagyon régen az az átfogó cikk, amely azt mutatja, hogy a magyar orvosok elképesztően korán halnak meg, a férfiak is és a nők is, a 40 év feletti férfi orvosoknak az egyharmada nem éri meg a nyugdíjaskort, a nőknek a fele. Minden második női orvos meghal a nyugdíjba menetel előtt az elképesztő kizsigereléstől, az állandó ügyelettől, a stressztől, mert önök nem tudják biztosítani azt, hogy legyen elég orvos az országban, és megbecsüljék őket egy emberhez méltó fizetéssel. De sajnos azt is láttuk tegnap, hogy már a traumatológián dolgozó orvosok is rendkívüli közgyűlést hívtak össze a tarthatatlan helyzet miatt.

Azt látjuk, hogy ez a jövő évi költségvetés, amit önök az egészségügyre fordítanak, arra sem elég, hogy egy szabad szemmel látható béremelést tudjanak biztosítani az orvosoknak, az ápolóknak, a mentődolgozóknak. Én több mint egy hónappal ezelőtt benyújtottam egy költségvetési módosítót, még mielőtt kijött volna a 2020-as költségvetési javaslat, arról, hogy emeljük meg a kórházi dolgozók és a mentőápolók bérét. Önök még bizottsági napirendre sem voltak hajlandók venni.

Egyébként, megjegyzem, törvénysértésben vannak ezzel kapcsolatban, hiszen a házszabály is előírja, hogy 30 napon belül a szakbizottságnak ezt napirendre kell venni, 30 napon már rég túl vagyunk, ez nem történt meg. Selmeczi Gabriella közölte, hogy ezek a törvényjavaslatok várhatnak. Azaz önök szerint várhatnak a kórházi dolgozók, várhatnak a mentődolgozók arra, hogy béremelést kapjanak.

A harmadik nagy átverés az oktatás. Hiába mondta el Varga Mihály, hogy itt is többletkiadások várhatók, azt látjuk, hogy reálértékben a legnagyobb vesztese az oktatás a jövő évi költségvetésnek, mínusz 32 milliárd forint reálértéken az, amit jövőre az oktatásra önök szánnak. Csak 80 milliárd kellene a jövő évben ahhoz, hogy nullán legyünk, tehát ugyanannyit kapjon az oktatás, mint az idei évben. Nem csoda hát, hogy több mint 2 ezer pedagógus hiányzik a rendszerből; nem csoda, hogy a fiatalok, a gyerekek, most már a gimnazisták is menekülnek el az országból, inkább mennek külföldre tanulni. A megkérdezett fiataloknak a 60 százaléka szeretne külföldön egyetemre járni vagy külföldön dolgozni, és megjegyzem, nem kalandvágyból, hanem azért, mert itthon nem látják a boldogulásukat.

És ha már gyermeknevelés: elég érdekes, hogy önök a bölcsődei program keretében megengedik azt az önkormányzatoknak, hogy átadják az egyházaknak a bölcsődei fenntartást, cserébe nem kell azt finanszírozniuk. Ebből az fog következni, hogy az összes önkormányzat, amelyik nem tudja finanszírozni ezt az ellátást, át fogja adni a bölcsődéket az egyházaknak. Ez megint egy olyan lopakodó  hogy mondjam?  vallási alapon működő dolog, ami megengedhetetlen Magyarországon. Nem lehet egy olyan országban élni, ahol a kisgyerekeket, a két év alatti gyerekeket csak egyházi bölcsődékben lehet elhelyezni. Egyrészről nem tisztességes, mert ez az állam feladata, másrészről pontosan tudjuk, hogy amíg egy önkormányzatnak kötelessége minden gyereket felvenni, egy egyház válogathat, tehát diszkriminálhat a gyerekek között, hogy ki az, akit hajlandó felvenni.

A negyedik nagy átverés a családok éve után, hogy önök mennyit segítenek a családoknak. Látjuk azt, hogy az az úgynevezett hétpontos családvédelmi akcióterv nem szól másról, mint a családok eladósításáról, 6-7 személyes, nem tudom, hány személyes autókról, illetve az olyan nagyszülői gyedről, amivel tulajdonképpen megint csak átverték a magyar embereket. Ha megnézzük az óriásplakátokat, azt látjuk, hogy ott egy ilyen 70 éves aranyos bácsi foglalkozik az unokájával, akkor azt hihetjük, hogy milyen jó, mert már a nyugdíjba vonulás után igénybe veheti ezt a nagyszülői gyedet. Aztán kiderült, hogy egyáltalán nem, tehát még aktív korúnak, munkavállalónak kell lenni ahhoz egy nagyszülőnek, hogy igénybe vehesse ezt a nagyszülői gyedet.

Ha már a kismamák sincsenek biztonságban, amikor újszülött gyerekekkel otthon vannak, mert pontosan tudjuk, hogy hiába védi őket a jogszabály, a gyakorlatban az esetek többségében kijátsszák ezt a munkaadók és nem kirúgják a kismamát, hanem megszüntetik a munkakörüket. Képzeljék el azt a helyzetet, amikor egy 50-60 év közötti nagyszülőt érint ez a kérdés, ki az, aki el fog merni menni nyugdíjba vonulás előtt egy vagy két évre gyedre, hogy aztán majd a nyugdíj előtt őt kirúgják vagy megszűnjön a munkahelye, felvesznek helyette egy fiatalt, és soha az életben nem fog tudni visszamenni, pont abban a kritikus utolsó öt évben, ami nagyon is beleszámít ebbe a nyugdíjba.

Tehát önök átverték a családokat is (Nacsa Lőrinc: Mindenkit!), ráadásul a legelesettebb, legszegényebb családokon nem segítenek. Ez is mai hír, hogy a KSH most már pénzért sem hajlandó kiadni a kutatóknak a szegénységi adatokat. Önök 2015 végén megszüntették a létminimum-számítást, mondván, hogy az egy félrevezető adat, mert nem a legszegényebbeket méri, hanem a 90 ezer forintból élőket. Nem tudom, hogy önök közül hányan tudnának 90 ezer forintból megélni, szerintem az még egy elég komoly szegénységet jelent. Mindenesetre mai hír, hogy most már annyira félnek attól, hogy kijönnek a valós szegénységi adatok, hogy most már pénzért sem hajlandók kiadni annak a kutatócégnek, a Policy Agendának, amelyik minden évben megpróbálja rekonstruálni ezeket a számokat.

Még mindig családok és legelesettebbek. Önök egy fillérrel nem adnak többet a fogyatékossággal élők szervezeteinek (Nacsa Lőrinc: Nem igaz!), sem a mozgáskorlátozottaknak, sem az értelmi fogyatékosoknak. De igaz, ugyanis ők megkerestek minket levélben. Ezek a szervezetek  az autizmussal élők megkerestek, a mozgáskorlátozottak, az értelmi fogyatékosok  nem kapnak semmivel többet, ráadásul, ha semmivel nem kapnak többet, az azt jelenti, hogy reálértéken még kevesebbet is kapnak. Míg önök harácsolnak, míg önök szétlopják az országot, addig ezeknek az embereknek, családoknak, szegényeknek megint nem jár semmi.

Végül pedig: ez megint csak egy Budapest-ellenes költségvetés, megint kiszipolyozzák, ahogy az elmúlt években is, a fővárost. Csak a beton, az oligarchák támogatása és egy lopakodó olimpiai projekt az, amit látunk a jövő évi költségvetésben. Hiába mondta ki több mint 200 ezer budapesti azt az akaratát, hogy nem akar olimpiát, önök a jövő évi költségvetésbe is betették azokat a létesítményeknek szánt forrásokat, amelyek majd egy esetleges későbbi olimpia megszervezéséhez szükségesek lennének.

A Párbeszéd nevében mi visszautasítjuk ezt, az átverés és az elszegényedés költségvetését. Mi egy olyan Magyarországon szeretnénk élni, ahol az emberek biztonságban érzik magukat; ahol jólétben tudnak élni; ahol nem kell aggódniuk a holnap miatt; ahol nincsen 50 ezer éhező gyermek; ahol nem kell a kismamáknak aggódni, hogy vissza tudnake menni a munkaerőpiacra; ahol nem kell az időseknek aggódni attól, hogy holnap tudnake venni egy csirkefarhátat, vagy pedig esetleg télen megfagynak az otthonukban, ahogy egyébként önök ezeket az adatokat sem adják ki, hogy hány idős ember fagy meg most már télen az otthonában. Nem ilyen országot akarunk, olyan országot akarunk, ahol mindenki számít, ahol nem a keveseknek jut már megint a legtöbb, hanem a többségnek juttatnak támogatásokat. Nincs szükség kézilabdacsarnokra 35 milliárd forintért, nincs szükség az MTVA propagandatelevízió támogatására 75 milliárd forintért, nincsen szükség a Paks II.-bővítésre megint egy 77 milliárd forintért, nincs szükség Orbán Viktor Várba költözésére újabb 85 milliárd forintért, és nincs szükség Rogán Antal propagandaminisztériumának 24 milliárd forintra. Ha összeadjuk ezeket a számokat, ezek több mint 300 milliárd forintot tesznek ki. Önök ezt nem az egészségügynek adják, nem az oktatásnak adják, hanem megint ezekre a teljesen felesleges beruházásokra, aminek a nagy részét ráadásul el is lopják.

Mi a Párbeszéd nevében egy átfogó költségvetési módosító javaslatot nyújtunk be, ahol jut megfelelő pénzmennyiség az egészségügynek, egy megfelelő és emberhez méltó 50 százalékos béremelésre az egészségügyben; ahol az oktatásban dolgozók, nemcsak a pedagógusok, hanem az oktatásban dolgozó összes ember is úgy érezheti, hogy megbecsüli ez az állam, ennek is több forrást fogunk biztosítani.

(12.50)

A legelesettebbeket fogjuk nagyobb összeggel támogatni. Higgyék el, hogy önöknek sem jó egy olyan országban élni, ahol a szegények még szegényebbek lesznek, ahol egy idő után majd fallal kell hogy körülvegyék magukat, mert aztán megindul a nép. Legyenek végre…

Látom, hogy ez Nacsa képviselőtársamnak rettenetesen tetszik  hát, nem tudom, hogy mennyire fog neki tetszeni, hogyha ez bekövetkezik. De örülök, hogy ilyen jól mulat ezen. (Nacsa Lőrinc: Fenyegetőzik?) Én biztos, hogy nem, mert én itt elmondom, ami nekem a dolgom. De ha úgy gondolja, hogy én ezzel fenyegetőzöm, akkor tegyen jogi lépéseket. (Közbeszólás a Fidesz soraiból: Ajjaj!)

Be fogunk nyújtani egy Budapest-csomagot is, ami felkészíti a fővárost a klímaváltozásra, ami egy új tüdőt fog biztosítani a fővárosnak, egy csepeli erdővel, amelyik kisegíti a fővárosiakat a teljesen elmaradott és elavult közlekedési rendszerében, és amelyik megállítja azt a dúlást, amit Orbán Viktor kormánya végez már évek óta, azt a kivéreztetést a fővárosban.

Mi egy élhető országot, egy élhető fővárost akarunk. Ez a költségvetés teljesen alkalmatlan arra, hogy ezt megteremtse. A Párbeszéd azt vallja, hogy ebben az országban mindenki számít, és nem csak az önök NER luxusterepjárós haverjai. Mi egy ilyen költségvetési módosítót fogunk benyújtani, és ahhoz kérem a támogatásukat, hogy ebben az országban ne csak önök, hanem a magyar emberek többsége is jól érezze magát. Köszönöm. (Szórványos taps az ellenzék soraiban.)
Felszólalások:  Előző  26  Következő    Ülésnap adatai