Készült: 2020.09.20.05:40:52 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

233. ülésnap (2017.06.13.), 8. felszólalás
Felszólaló Gyöngyösi Márton (Jobbik)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka napirend előttihez hozzászólás
Videó/Felszólalás ideje 2:20


Felszólalások:  Előző  8  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

GYÖNGYÖSI MÁRTON (Jobbik): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Külügyminiszter Úr! Az ISIS megítélésében, úgy gondolom, egyetérthetünk, hiszen korunk legnagyobb kihívásáról beszélhetünk, illetve megállapíthatjuk, hogy a legnagyobb veszélyt jelenleg az ISIS jelenti mind a nyugati civilizációra, mind az egész világra, mind a Közel-Keletre, mind keresztény, mind muszlim hívőkre egyaránt, mind ott a régióban, mind szerte a világon.

De abban már nem egészen értünk egyet, hogy Magyarországnak milyen feladatai és milyen kötelezettségei vannak ezzel a konfliktussal kapcsolatban, hiszen külügyminiszter úr is a kiváltó okok taglalásával kezdte, de nem ment bele abba, hogy a Közel-Kelet valójában hogyan, milyen nagyhatalmi játszma eredményeképpen borult lángba, és hogy az ezen politika által kialakult vákuumban az ISIS hogyan jött létre.

A Nyugatnak igen nagy szerepe van abban, hogy Irakban, Afganisztánban, Szíriában, Líbiában, újabban Jemenben destabilizálódott az ottani kormány, destabilizálódott az egész régió, és azóta sem változott semmi. A Nyugat és a nagyhatalmak azóta is egy cinikus politikai játszmát folytatnak, nem látunk semmiféle katonai, politikai, diplomáciai stratégiát arra vonatkozóan, hogy hogyan lehet ebbe a térségbe a békét és a stabilitást visszahozni; ellenben a felelősség szétterítése a szövetségi rendszeren keresztül zajlik, miközben a nyugati nagyhatalmak, a szövetségeseink összekacsintanak, és továbbra is kokettálnak a terrorizmust nyíltan támogató hatalmakkal ott, a régióban. Ez egy cinikus és egy álságos nagyhatalmi politika, színjáték, amiben mi nem kockáztathatjuk a magyar emberek életét, se a katonáinkét, akiket odaküldünk a béketeremtés címszava alatt, se a magyar állampolgárokét, akik ezáltal a terrorizmus veszélyének ki lesznek téve.

Magyarországnak, a magyar diplomáciának az a felelőssége, hogy elmagyarázza a magyar álláspontot, katonailag oldják meg a problémát azok, akik okozták, Magyarországnak az a feladata, hogy humanitárius segítségnyújtásban, egy nemzetközi összefogásban részt vállaljon. Erről kéne hogy szóljon a magyar diplomácia felelőssége. Köszönöm. (Taps a Jobbik soraiban.)
Felszólalások:  Előző  8  Következő    Ülésnap adatai