Készült: 2020.09.19.15:51:02 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

341. ülésnap (2014.02.06.), 46. felszólalás
Felszólaló Gyöngyösi Márton (Jobbik)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Videó/Felszólalás ideje 3:12


Felszólalások:  Előző  46  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

GYÖNGYÖSI MÁRTON (Jobbik): Tisztelt Államtitkár Úr! Mint tudja, egy vállalkozás számára a gazdasági környezet kiszámíthatósága elsődleges prioritás. Ennek teljesülését pedig teljes joggal a kormánytól, azon belül is a pénzügyi-gazdasági folyamatokat irányító szaktárcától várják, személy szerint önöktől, államtitkár úr.

Az az ámokfutás viszont, amit önök már több mint egy éve művelnek az online pénztárgépekre való átállás dolgában, éppen hogy bizonytalanságot eredményez, és létében fenyeget több tízezer vállalkozást Magyarországon. A vállalkozások szinte kivétel nélkül úgy élik meg a Fidesz-kormány ténykedését, mint amelyik egy gazdasági válság közepette nem segíti, hanem akadályozza őket, nem a terheik könnyítésén, hanem szaporításán munkálkodik.

Államtitkár úr, egyórás interpelláció sem lenne elegendő arra, hogy végigvegyük a szinte hetente változó szabályok, határidők és visszavont pénztárgépengedélyek sorát és a koncepciótlan kapkodás negatív következményeit. Emlékezetes epizódja az önök bénázásának az, amikor tavaly november végén az átállásra kijelölt egyik határidő napján vonták vissza az Alt Cash Kft. egyik pénztárgépének az engedélyét, miközben ennek a két évtizede piacvezető cégnek pár hónappal korábban maga az NGM juttatott 30 millió forint állami támogatást tízezer új pénztárgép beszerzésére. Az akkori felelőtlenségét az NGM azzal tetézte, hogy az újabb január 31-ei határidő előtt pár nappal az Alt Cash Kft. másik pénztárgépének az engedélyét is visszavonta, ezáltal mindkét forgalmazott pénztárgéptípusától megfosztva a céget.

A probléma azonban lényegesen nagyobb, mint ennek az egy cégnek a sorsa. Itt több mint százezer vállalkozó bizalmának az elvesztéséről van szó, akiket előbb szoros határidők betartásával és szankciókkal komoly költségek vállalására, előlegek befizetésére kényszerített a kormány, majd utána kivonta a jóhiszemű vállalkozások által megrendelt pénztárgépeket a forgalomból. Külön érdekessége a történetnek, hogy amíg az Alt Cash Kft. az NGM, a NAV és az engedélyezési hivatal összejátszása miatt kiesett a piacról, az ön miniszterének, Varga Mihálynak jó barátja, Horváth László által fél éve alapított cég, az LA Kft. által forgalmazott pénztárgépek megkapták pénztárgépükre az engedélyt. Ebben az is közrejátszott, hogy az LA Kft.-ben szakmai befektetőként az a Várkonyi Gábor is jelen van, aki az Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetségének vezetőjeként letárgyalta a NAV-val az új online pénztárgépekre történő átállás menetét.

Államtitkár Úr! Összeesküvés-elméleteket gyárt az, aki nemcsak tömény dilettantizmust, de korrupciót és a pénztárgépek piacának újraelosztását látja az NGM ténykedése mögött? Hogyan kárpótolják azokat a vállalkozókat, akik az önök káros ténykedésének dacára még talpon maradtak, és a folyamatosan változó jogszabályi környezet és határidők ellenére még komolyan veszik önöket és jóhiszeműen megvásárolták a visszavont pénztárgépeket?

Várom érdemi válaszát. (Taps a Jobbik padsoraiból.)
Felszólalások:  Előző  46  Következő    Ülésnap adatai