Készült: 2023.01.30.08:44:21 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

156. ülésnap (2020.10.19.), 283. felszólalás
Felszólaló Varga Zoltán (DK)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka napirend utáni felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 4:50


Felszólalások:  Előző  283  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

VARGA ZOLTÁN (DK): Köszönöm a szót, elnök úr, ezen a késő esti órán. Nos, fából vaskarika, szoktuk mondani, ha valami nagyon nyakatekert dologgal találkozunk. Nos, hát pont ilyen Debrecenben a mára elhíresült fideszes elitképző, sokak szerint különben inkább gyermekmegőrző, mivel a szülők kénye-kedve szerinti oktatás folyik benne, és ez nem más, mint a Debreceni Nemzetközi Iskola.A minden ízében magániskolának látszó, de valójában állami oktatási intézmény Debrecen legjobb, legszebb területén, a Nagyerdő szívében épült fel mintegy 4 milliárd forintos közpénzből. Olyan állami iskoláról beszélhetünk és beszélünk most, ahol bérelt kisbuszflotta hozza-viszi a gyermekeket, ahol, ellentétben az állami lepukkant iskolával, különös fegyveres őrszolgálat, elektromos kapuk, fotocellás ajtók, a parkolónál sorompó és magas rácsok védik a tanulókat. Jelen állapot szerint különben 114 tanulót védenek a több mint 500 férőhelyes iskolában, akkora területen, hogy ezek a gyerekek ott nyugodtan bújócskázhatnának is.

A festői környezetben működő és minden létező oktatási és technikai eszközzel felszerelt luxusiskola mindazok ellenére, hogy közpénzből épült, és a debreceni önkormányzat különben évente megközelítőleg 230 millió forinttal támogatja ennek működését, az évi 3-5 millió forintos tandíj miatt csak a szűk gazdasági-politikai fideszes elit számára elérhető. Bár az tény, hogy a DK nyomására Debrecen fideszes vezetése egyfajta ösztöndíjrendszert vezetett be, amely elvileg akár lehetőséget adhatna a tandíjat megfizetni képtelen debreceni családok számára arra, hogy gyermeküket megfelelő pályázat útján mégis ebbe az intézménybe tudják járatni. Mondom, elvileg, hiszen a 114 kisdiákból összesen 4 debreceni ösztöndíjas diák tanulhat ott. Az ösztöndíjat persze különösebb hírverés nélkül írták ki, hátha elkerüli a debreceni családok figyelmet, de még így is 30 érvényes pályázat érkezett be, ennyit sikerült megtudni.

Többször is kértük, hogy a pályázatokba, a pályáztatás folyamatába betekintést kaphassunk, hiszen érthetetlen az, hogy 30 érvényes pályázatból hogy lehetséges az, milyen elvek alapján lett végül is csak 4 debreceni ösztöndíjas diák. A városvezetés cinikus tájékoztatása és végső soron lakonikus elutasítása volt mindenkor a válasz.

De hát, kérem szépen, miért is lenne ez másként egy olyan politikai kurzusban, ahol verbális plebejusok az ország urai? Mondom, verbális plebejusok, mert a miniszterek, az államtitkárok, de maga a kormányfő is olyannyira a luxus rabjává vált, hogy lassan már megszokott az is tőlük, hogy helikopterrel járnak ebédelni, vagy pedig luxusjetekkel focimeccset nézni. De hát nincs ez másként Debrecenben sem, hiszen a hermetikusan elzárt, ahogy mondtam, őrökkel védett luxusiskolában több fideszes politikuscsalád is érdekelt, közte a polgármesternek is odajár a gyermeke.

Miközben egy gyermek oktatására az Orbán-kormány havonta alig 50 ezer forintot szán, addig ez a szám a debreceni luxusiskolában ennek a többszöröse, 141 ezer forint. És nincs ezen mit szépíteni. Azok a debreceni adófizetők, mi debreceniek álljuk a multimilliárdos fideszes csemeték luxusiskolájának költségeit, akiket a járvány okozta szociális és gazdasági válság mellett az önkormányzatok legyalulásával az Orbán-kormány még inkább a tönk szélére sodort, nemhogy az árokparton hagyott, hanem berúgott az árokba minket.

Debrecen most több mint 1,4 milliárdos hitel felvétele mellett döntött úgy, hogy különben azokat a városüzemeltetési kiadásokat is meghúzta, amelyek Debrecen város lakóit érintenék. A Nemzetközi Iskola működési támogatását persze nem, mondanom sem kell, és még egyszer mondom, ahova a polgármester és számos fideszes gazdasági szereplő, politikus gyermekei járnak, annak a költségvetését természetesen nem bántotta. Így most kézen-közön, kérem szépen, 200 ezer debreceni a polgármester és néhány fideszes milliárdos gyermekét támogatja a befizetett adóforintjaiból és az 1,4 milliárd forintos felvett hitelünkből.

A Fidesz megint a szegényektől vett el, és azt a gazdagoknak adta. De azt kell hogy mondjam, rossz hírem van: 2022-ben ez az iskola minden debreceni kisdiák számára ki fogja nyitni a kapuit. Köszönöm szépen, hogy meghallgattak. (Varju László és dr. Gyüre Csaba tapsol.)
Felszólalások:  Előző  283  Következő    Ülésnap adatai