Készült: 2019.11.14.02:22:16 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

331. ülésnap (2013.12.02.), 34. felszólalás
Felszólaló Szatmáry Kristóf (Fidesz)
Beosztás Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka napirend előttihez hozzászólás
Videó/Felszólalás ideje 4:29


Felszólalások:  Előző  34  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

SZATMÁRY KRISTÓF nemzetgazdasági minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Az elején hadd kezdjem azzal, hogy örülök annak, hogy végül is az elnök úr elállt attól az álláspontjától, hogy itt bármiféle összejátszás történne az adóhivatal és az egyes rosszhiszemű adózók között. Felszólalásában rendszerszintű problémákat említett. Azt gondolom, arra hívnám fel a figyelmét, hogy ezek nem új keletű problémák, nem Magyarországra jellemzőek, hanem az egész Európai Unióban, az Európai Unió jellegéből adódóan sajnálatos módon valóban vannak különböző olyan problémák, hogy két ország közötti áfaelszámolásokat bizonyos cégek nem szeretnek befizetni.

Erre vonatkozóan valóban vannak kezdeményezések, és a NAV az elmúlt időszakban is kiemelten kezelte ezeket az ügyeket. Éppen itt hangzott el, hogy ezért is kezdeményezett ez a kormányzat és fogadott el jó néhány esetben fordítottáfa-fizetést, hogy valóban ezek a visszaélések csökkenjenek.

Ez válasz is arra, képviselő úr, hogy mit tesz a kormányzat. Talán hadd kezdjem azzal - és erre egy külön felszólalást lehetne szentelni -, hogy a kormányzat egyik első és legfontosabb lépése volt, azt gondolom, az elmúlt húsz-egynéhány év leglényegesebb lépése az első kormányzati döntések között, ami az adóhatóság és a vám- és pénzügyőrség összevonását jelentette, pontosan azért, hogy ezeket az ügyeket egy kézben, egy rálátással, nagyobb hatékonysággal tudja kezelni a kormányzat, és ennek vannak eredményei. Tehát azt állítani, hogy ezzel a kormányzat nem foglalkozik, azt gondolom, a tények tükrében nem állja meg a helyét. Valóban, az Európai Unió vizsgálja az összes uniós tagország ilyen jellegű problémáit, és ha gondosan elolvasta az Eurostat jelentését, elnök úr, akkor azt is látja, hogy nem Magyarországon a legnagyobb az ilyen jellegű probléma: a környező országok némelyikében jóval nagyobb, a GDP akár 4-5 százalékára tehető az ilyen jellegű áfavisszaélések mértéke.

Egyébként meg bíztam benne, hogy nem hozza fel, de ha már felhozta, akkor hadd jelezzem, hogy valóban - még egyszer megismétlem - minden olyan üggyel foglalkozik a kormányzat, amelyben konkrétan beazonosítható, konkrét visszaélésekre van utalás. Egyébként ilyen tekintetben ebben az ügyben is elindultak az általam említett ügyészségi, illetve a NAV által tett feljelentés kapcsán a vizsgálatok.

Egyébként meg arra hívnám fel a figyelmét, hogy a parlamenti vizsgálóbizottsággal kapcsolatban talán éppen az ön aláírásával és az ön frakciójának kezdeményezésére került be a Házszabályba egy olyan módosítás - amely, ha jól idézem, úgy szól -, hogy vizsgálóbizottság nem terjedhet ki olyan ügyre, amellyel kapcsolatban konkrét, folyamatban lévő büntető-, szabálysértési vagy hatósági eljárás van. Ez épp az önök módosításával került be - egyébként az LMP-frakció és természetesen a kormánypárti frakciók támogatásával - a Házszabályba. Még egyszer jelzem: a kormányzat nyitott volt eddig is, és érdekelt is abban, hogy minél jobban feltárja nemcsak az áfacsalások ügyét, hanem minden olyan ügyet, amely a magyar államot, a magyar állampolgárságot adóelkerülés vagy adócsalás tekintetében éri.

Nagy a munka, hiszen - hogy mondjam - nagy a csábítás is ilyen összegek hallatán, de még egyszer hadd szögezzem le: jelen pillanatban az ön által említett úr által elmondottak semmilyen konkrétumot nem tartalmaznak. Azokat tudtuk megvizsgálni, amiket tartalmaztak, és ott megállapításra került, hogy alaptalanok az általánosságban megfogalmazott vádjai, ezen túl pedig bízunk benne, hogy az elindított, folyamatban lévő eljárások tisztázzák egyébként a NAV-ot és minden olyan érintettet, akit azt gondolom, ezzel nagyon komoly erkölcsi kár érhetett. Bízom benne valóban, hogy az ügy a lehető leghamarabb az igazság kiderülésével tud folytatódni.

Köszönöm szépen figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)
Felszólalások:  Előző  34  Következő    Ülésnap adatai