Készült: 2020.02.18.13:53:02 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

56. ülésnap (2019.02.25.),  200-201. felszólalás
Felszólalás oka Napirend utáni felszólalások
Felszólalás ideje 5:33


Felszólalások:   198-199   200-201   202-203      Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

ELNÖK: Köszönöm, képviselő úr. Napirend utáni felszólalásra jelentkezett Nagy Csaba képviselő úr, Fidesz-képviselőcsoport: „Kiemelkedő turisztikai fejlesztési lehetőség előtt áll Harkány és Dél-Baranya” címmel. Öné a szó, képviselő úr.

NAGY CSABA (Fidesz): Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Ház! Azért jelentkeztem szólásra, mert az elmúlt években jelentős döntések születtek mind a kormány, mind a Baranya Megyei Önkormányzat életében, hiszen nálunk, a délvidéken Harkány egy kiemelt fontosságú város, hiszen már az 1823-as évben egy gyüdi jobbágy, bizonyos Pogány János volt az a szerencsés ember, aki a múlt felidézése kapcsán szóba került, miszerint ő volt az első, aki a harkányi gyógyvíz vonatkozásában egészségjavulásról tudott beszámolni. 1824-ben kezdődött el az építkezés Harkányban. Az első írásos tudósítások 1825-ben jelentek meg a gyógyvízről, és 1866-ban Magyarország első hévízkútját itt fúrták, ami mintegy 38 méter mély volt, és 62 fokos hőmérsékletű víz tört fel a felszínre.

Az I. világháború sajnos nyilván ezt a fürdőkultúrát is érintette, hiszen a szerb megszállás vonatkozásában további romlás következett be a fürdő területén, annak épületállományában. 1925-ben kezdődött az első igazi fejlesztés, akkor már egy kétezer négyzetméteres vízfelületű medence várta a gyógyulni kívánókat. 1928-ban a megyeszékhely, Pécs városa és Harkány között napi öt pár vonat vitte és hozta a gyógyulni kívánó, idelátogató turistákat.

Aztán telt-múlt az idő, éppen hetven évvel ezelőtt államosították a fürdőt, ’56-ban a megyei önkormányzathoz került, és 2006-ban sajnos egy megállapodáskényszer hatása alatt lévő megyei elnök és városi polgármester egy szerencsésnek éppen nem nevezhető pénzügyi megállapodás kapcsán megállapodott arról, hogy a tulajdonjog a városhoz kerül. Ennek az lett a következménye, hogy a szokásos devizahitel-csapdába besétálva a magyar kormánynak 2011 és 2014 között több mint 4,5 milliárd forinttal kellett konszolidálnia a várost.

Szintén ugyanebben az időszakban a kórház  ami több mint 300 állampolgárnak ad munkahelyet és sok ezernek gyógyulási esélyt – másfél milliárd forintos devizaalapú hitelt tudott felvenni. Ezt a hitelt egyébként a magyar kormánynak köszönhetően 2018-ra tudta a kórház teljesíteni és ezzel stabilizálni a működését.

De hogy miért is kértem szót: azért kértem szót, mert az elmúlt időszakban a kormányzat több alkalommal, 2014-ben 215 millió forinttal, 2015-ben 300 millió forinttal, 2016-ban egymilliárd forinttal, majd a tavalyi évben közel 48 millió forinttal tudta támogatni a fejlesztéseket. Ebből a Lepke gyermekmedencét, a csúszdaparkot, a gyermek-élménymedencét és a tetőfelújításokat tudták elvégezni.

Folyik annak a beruházásnak a végigvitele, amely a téli fürdést fogja lehetővé tenni a harkányi fürdő területén. Azt kell mondjam, hogy ezt most már az idelátogató turisták is a saját vásárlásaikkal, illetve az itt töltött időtartam meghosszabbításával elismerik, hiszen az elmúlt időszakban azoknak a száma, akik olyan vendégéjszakát töltöttek el, ahol iparűzési adót fizettek, több mint 250 ezer éjszakára nőtt.

Ezeket a fejlesztéseket egészíti ki az a közlekedésbiztonsági fejlesztés, ami egy körfogalom építését fogja lehetővé tenni a városban. A híres Zsigmondy sétány meg fog tudni újulni több mint egymilliárd forint értékben, bölcsőde-, óvodafelújításra kerül sor százmillió forint értékben, és végre egy új láb is elindulhat a város területén belül, hiszen közel 400 millió forintot fognak tudni költeni a harkányiak arra, hogy az iparterületet fejlesszék. Az őstermelői piac is megújításra kerül.

Az elmúlt év végén a magyar kormányzat háromlépcsős támogatási rendszerben, mintegy 3,8 milliárd forintos további fejlesztési forrásról döntött. 2019-ben, 2020-ban és 2021-ben összességében ezt az összeget lehet majd a harkányi fürdő kivitelezési munkálataira, illetve a fejlesztési elképzelések kidolgozására fordítani.

Végül azzal zárnám a felszólalásomat, hogy mind a polgármester úr, mind a testület, mind, azt gondolom, minden polgár Harkányban azért dolgozik, hogy ezek a sok milliárdos fejlesztések a város fejlődését jelentsék, és nem csak a városét, hiszen a környékbeli dolgozók is itt otthonra fognak tudni találni, munkát és megélhetést fognak kapni ezekben a fejlesztésekben. Köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)
Felszólalások:   198-199   200-201   202-203      Ülésnap adatai