Készült: 2020.07.12.05:15:31 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

67. ülésnap (2019.05.27.), 236. felszólalás
Felszólaló Farkas Félix (roma nemzetiségi szószóló)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka napirend utáni felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 3:48


Felszólalások:  Előző  236  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

FARKAS FÉLIX nemzetiségi szószóló: Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselő Hölgyek és Urak! A Mi Hazánk Mozgalom 2019. május 21-ei vonulását betiltotta ugyan a rendőrség, de a rendért hirdetett statikus demonstrációra engedélyt adtak. Toroczkai László erődemonstrációjának az apropóját az adta, hogy egy férfi tettlegesen bántalmazott két másikat egy törökszentmiklósi trafikban. A hatóságok a masírozást azért nem engedélyezték Törökszentmiklóson, mert azt kifejezetten a cigányok által lakott utcákba szervezték volna, a jogszabály azonban egyértelművé teszi, hogy senkit nem szabad mozgásszabadságában korlátozni, illetve megfélemlíteni a saját otthonában. Toroczkai a Törökszentmiklóson elmondott beszédében zavartalanul zajló terrorról beszél, és egy dühöngő őrültről, aki nem mellesleg cigány családhoz tartozik. Valamint utalt arra is, hogy a magyar honfitársainknak rettegniük kell cigány bűnözői csoportoktól.

Roma nemzetiségi szószólóként szeretnék rávilágítani két dologra. Az egyik az, hogy ma Magyarországon a közbiztonság védelme nem a Mi Hazánk Mozgalom feladata, hanem a hatóságoké. A másik az, hogy igen, a bűnt üldözni kell, nem azért kell elítélni a bűnt és a bűnözést, mert azt éppen egy roma vagy nem roma követte el, ugyanis a bűnnek nincs színe. És abba kapaszkodni, hogy Törökszentmiklóson éppen egy roma férfi volt a bűnelkövető, nem lehet elegendő ok arra, hogy Toroczkai László cigánybűnözést kiáltson. Akik ma Magyarországon komoly veszélyt jelentenek a honfitársaink számára, azok éppen a Mi Hazánk Mozgalom megörökölt bakancsos kopaszai. (Z. Kárpát Dániel: Elnök úr, kirekesztő!)

Elveikkel, eszméikkel, de már csak a megjelenésükkel is félelmet keltenek bennünk. Rasszista megnyilvánulásaikkal pedig meg akarják bélyegezni a hazai cigányságot, akik egyébként beilleszkedtek a többségi társadalomba. Felhívom Toroczkai Lászlót és a Mi Hazánk Mozgalom tagjait és szimpatizánsait, hogy 2019-ben ne szétszakítani akarják a Magyarországon élőket, és ne gyűlöletbeszéddel akarják hergelni a lakosságot, hanem inkább a békés egymás mellett élés mellett tegyék le voksukat. (Z. Kárpát Dániel: Pócs János!)

Magyarország megvédi a többségi társadalmat és nemzetiségeit egyaránt. Hangsúlyozom, hogy ez nem a Mi Hazánk Mozgalom feladata. Mivel Magyarország elkötelezett a rasszizmussal, a romaellenességgel és a gyűlöletkeltéssel szemben is, bízom abban, hogy a Mi Hazánk Mozgalom és egyetlen szélsőséges szervezet sem szakítja szét az együtt élőket, és nem ver éket a többségi társadalom és az itt élő roma nemzetiség közé.

Minden jogi eszközzel meg kell akadályozni, hogy ilyen és ehhez hasonló szélsőséges szervezetek alakulhassanak, félelmet keltve valamennyi tisztességes magyar emberben. Hangsúlyozom, minden magyar emberben. Szomorú arról beszélni, hogy valaki szándékos cigányellenes uszítással kívánja elősegíteni a politikai előmenetelét. Vajon a Mi Hazánk Mozgalom cigány sértettek védelmére is szervezne vonulást? Önök is emlékeznek a 2009-es romagyilkosságokra. Akkor miért nem demonstráltak a szélsőséges szervezetek a cigányság védelmében? Köszönöm megtisztelő figyelmüket.




Felszólalások:  Előző  236  Következő    Ülésnap adatai