Készült: 2020.07.12.19:30:21 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

24. ülésnap (2018.09.24.), 202. felszólalás
Felszólaló Farkas Félix (roma nemzetiségi szószóló)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka napirend utáni felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 5:23


Felszólalások:  Előző  202  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

FARKAS FÉLIX nemzetiségi szószóló: Tisztelt Elnök Úr! Köszönöm a szót. Tisztelt Képviselő Hölgyek és Urak! Az Európai Parlament a Sargentini-jelentésben kijelenti, hogy aggályosnak tartja a kisebbséghez tartozó személyek, köztük a romák jogait. (Közbeszólások a Jobbik soraiból.) Engedjék meg, hogy ezt a kijelentést mint roma nemzetiségi szószóló és mint roma ember is visszautasítsam, ugyanis a Magyarországon élő cigányság az elmúlt évtizedekben soha annyi védelmet és esélyt nem kapott, mint az elmúlt nyolc évben. Teljesen alaptalan a Sargentini-jelentés azon állítása, amely a romák elleni rasszizmust taglalja. (Közbeszólás a Jobbik soraiból!) Nyugodtan legyél! (Derültség a Jobbik soraiban.) A Sargentini-jelentés kinyilvánítja, idézem: „A cigányellenesség az intolerancia legkirívóbb formája, amiről a romákkal szembeni különösen durva, akár erőszakos cselekmények, félkatonai szervezetek felvonulásai, valamint romák lakta falvakban tartott őrjáratai is tanúskodnak.”  eddig tartott az idézet.

A Sargentini-féle rágalomgyűjtemény visszautal olyan korábbi, az Európai Tanács vagy éppen az ENSZ Emberi Jogi Bizottsága által tett megállapításokra, mint például, hogy visszatérő probléma az antiszemitizmus, amely gyűlöletbeszéd, valamint erőszakos cselekmények formájában nyilvánul meg. Ez nem felel meg a valóságnak, bár ismerjük el, tényleg voltak félkatonai szervezeteknek felvonulásai romalakta településen (Z. Kárpát Dániel: Hála az égnek!) és kifejezetten romák ellen elkövetett gyilkosságok, amelyek pontosan a 2010-es választás előtt (Arató Gergely: Mint Gyöngyöspatán!), azaz az MSZP kormányzása alatt történtek.

A gyilkosságok elkövetőit az Orbán-kormány hatalomba lépésével elítélték, és Orbán Viktor miniszterelnök első intézkedése volt 2010-es kormányra kerülése után, hogy a Magyar Gárda működését betiltsa. (Z. Kárpát Dániel: Szégyen!) Értetlenül állok ez előtt (Dr. Kepli Lajos: Mi is!  Derültség.), hogy akkor, amikor ezek a súlyos (Az elnök csenget.), romákkal szembeni cselekmények történtek, az Európai Parlament miért nem hozott elmarasztaló döntést. (Folyamatos közbeszólások a Jobbik soraiból.)

Megjelenik a gyűlöletbeszéd tilalma az Alaptörvényben is, amely rögzíti, hogy a véleménynyilvánítás szabadságának gyakorlása nem nyilvánulhat a magyar nemzeti, etnikai, faji vagy vallási közösségek méltóságának megsértésére. Az új büntető törvénykönyv 2013-as hatálybalépésétől kezdődően a rasszista indíttatású bűncselekményeket a korábbinál is súlyosabb büntetéstétellel sújtják.

Ugyancsak nem felel meg a valóságnak, hogy a romák továbbra is rendszerszintű, hátrányos megkülönböztetéssel és esélyegyenlőséggel szembesülnek az élet valamennyi területén, de nem felel meg a valóságnak az sem, hogy a roma közösség továbbra is széles körű diszkriminációnak és kirekesztésnek, munkanélküliségnek, továbbá lakhatási és oktatási szegregációnak van kitéve. Ezekkel az állításokkal szemben a kormány elkötelezett a romák társadalmi befogadása terén.

Ami a foglalkoztatást illeti: jelenleg a romák túlnyomó többsége nem a segélyt választja, hanem részt vesz valamilyen foglalkoztatásban, az elsődleges munkaerőpiacon vállalkozóként vagy akár közmunkaprogramban, továbbá egyéb képzésekben is. Itt szeretném kiemelni azt a roma nőknek szóló képzést, ami a roma asszonyok képzését és foglalkoztatását célozta meg, szintén kormányzati program. Szociális gondozó, gyermekápoló és egyéb ilyen szociális ágazatban lévő százhat nőt képzett át eddig a kormány, most további százat képez a mai napon, és ennek már több mint 70 százaléka foglalkoztatásban is van.

Magyarország nagyon erős hozzáállást tanúsít az európai romastratégia megalkotásában, ugyanis a 2010-es választás után, 2011 novemberében Orbán Viktor miniszterelnök vezetésével elkészült a romastratégia. Az abban foglaltak mutatják, hogy a jelenlegi kormánynak igenis fontos a hátrányos helyzetűek, így a romák felzárkóztatása.

Ami pedig az oktatást illeti, számtalan állami ösztöndíj áll a roma fiataljainak rendelkezésre. Így például a teljesség igénye nélkül: „Út a középiskolába” vagy „Út az érettségihez” ösztöndíjprogram. Szeretném megemlíteni a Keresztény Roma Szakkollégiumi Hálózatot is: a 2011/12-es tanévben a roma szakkollégiumok négy városban 57 hallgatóval kezdték meg munkájukat (Az elnök csengetéssel jelzi az időkeret leteltét.), a 2017/18-as tanévben 325 fő folytatta tanulmányait (Közbeszólás a Jobbik soraiból: Idő!), a végzettek több mint 90 százaléka a szakmájában dolgozik. Az oktatás területén sem értem a Sargentini-jelentés elmarasztaló mondatait. (Az elnök ismét csenget.  Z. Kárpát Dániel: Szörnyű, de elég volt!)
Felszólalások:  Előző  202  Következő    Ülésnap adatai