Készült: 2020.07.04.20:27:55 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

129. ülésnap (2020.05.18.), 294. felszólalás
Felszólaló Farkas Félix (roma nemzetiségi szószóló)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka napirend utáni felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 5:23


Felszólalások:  Előző  294  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

FARKAS FÉLIX nemzetiségi szószóló: Tisztelt Elnök Úr! Köszönöm a szót. Tisztelt Képviselő Hölgyek és Urak! A napirend utáni felszólalásomat kezdeném azzal, hogy köszönetet szeretnék mondani a kormánynak, a minisztériumoknak, az operatív törzs valamennyi tagjának, kiemelten az egészségügyben dolgozóknak és mindenkinek, aki munkájával segítette és segíti a rászorulókat ebben a kritikus helyzetben. Kiemelném, hogy Magyarország és a magyar kormány a veszélyhelyzetben sem hagy magára senkit. Érezzük, hogy a magyar kormány a munkája során mindent megtesz azért, hogy a magyarországi romák minden gazdasági segítséget megkapjanak ahhoz, hogy közösségeik biztonságban éljenek, tagjaik megőrizzék egészségüket, a gyermekek pedig részt vehessenek az oktatásban. Erre a Fidesz-KDNP európai parlamenti képviselőcsoportja is utalt április 8-án a nemzetközi roma nap alkalmából kiadott közleményében. Tehát kellő hangsúllyal el kell mondanom, hogy a romákat sem hagyta a kormány az út szélén.

Így van ez a digitális oktatás területén is, már akkor is, ha csak a tanodákat említem. Több felszólalásomban méltattam a Magyarországon működő tanodahálózat megálmodóit, a tanodák ugyanis a vészhelyzeten kívül is arra hivatottak, hogy a nehéz szociális körülmények között élő tanulókat segítsék iskolán kívüli foglalkozásokkal. A csoportos és egyéni tantárgyi felzárkóztató foglalkozások csökkentik a korai iskolaelhagyást, segítik az iskolai felkészülést, a nehéz sorsú családok gyermekei iskolai tanulmányainak sikeres elvégzését. Mint azt tudjuk, a romák számára az egyetlenegy kitörési pont a tanulás.

A 2019-től a hazai ellátórendszer részeként működő tanodák további zavartalan működése érdekében a veszélyhelyzet kihirdetéséről szóló 40/2020-as kormányrendelet megjelenését követően a Belügyminisztérium azonnal lépett. A Társadalmi Esélyteremtési Főigazgatóság közreműködésével bekért adatszolgáltatás alapján a Langerné Victor Katalin helyettes államtitkár asszony vezette Társadalmi Felzárkózásért Felelős Helyettes Államtitkárság haladéktalanul felmérte, hogy mire van szükség a tanodákban. A 185 működő tanodából 162 tanoda tartja a kapcsolatot az összes családdal, a tanodák 92 százaléka az ott tanulók családtagjainak több mint 80 százalékát érik el. (Sic!) A tanodák 66 százaléka biztosít valamilyen formában élelmiszert is a tanodák tanulói számára. Azon tanodák esetében pedig, amelyek nem online tartják a kapcsolatot a családokkal, mindennap személyes ügyeletet tartanak a tanodában.

A digitális eszközök hiányának felszámolása érdekében a Belügyminisztérium fejlesztési pályázatot is hirdetett „A tanodaszolgáltatást működtető és befogadott szolgáltatók feltételeinek fejlesztésére” címmel. A fejlesztési pályázat keretösszege 340 millió 700 ezer forint. A tanodák az ellátott gyermekek számának függvényében vissza nem térítendő támogatást igényelhetnek informatikai eszközökre vagy egyéb eszközökre. A pályázaton elnyerhető, vissza nem térítendő támogatás kisétkezés biztosítására is felhasználható.

Mindezeken túl a Társadalmi Esélyteremtési Főigazgatóság a főigazgatója, Sztojka Attila vezetésével folyamatosan járja a területeket, és maszkok készítéséhez nyújt alapanyagot és varrógépeket, illetve mezőgazdasági munkálatokhoz mezőgazdasági eszközöket, szerszámokat, vetőmagot, ezzel is segítve a nehéz helyzetben élő romák boldogulását.

A Népjóléti bizottság ülésén elmondtam, hogy a magyarországi cigányság helyzete sajnálatos módon némileg speciális a koronavírussal kapcsolatos védekezés szempontjából. Ahogy a veszélyhelyzet kihirdetését megelőzően, úgy most is sokat dolgozom terepen, és sok mindent látok. Nem kérdés, hogy a járvány elleni védekezés során muszáj a kiemeltnél is kiemeltebb figyelmet fordítani azokra a szegény körülmények között élő roma és nem roma, hátrányos helyzetű családokra, akik vidéken szerény körülmények között tömörülésekben élnek, helyenként három-négy generáció egy háztartásban. Annak örülök, hogy a magyar kormány, ahogy valamennyi magyar embernek, úgy nyújt segítő kezet nekünk, roma embereknek is.

Én úgy gondolom, hogy a gyorsan és kellő időben meghozott kormányzati intézkedések felnyitották mindannyiunk szemét. Nekünk is felelősen kell cselekednünk minden pillanatban, hogy megvédjük magunkat, gyermekeinket, időseinket. Hangulatkeltés helyett higgadtságra, türelemre, összefogásra, szolidaritásra van szükség. Ezt kértem roma honfitársaimtól is. Vigyázzanak magukra! Vigyázzunk egymásra! Köszönöm megtisztelő figyelmüket. Köszönöm szépen.
Felszólalások:  Előző  294  Következő    Ülésnap adatai