Készült: 2020.08.14.17:33:12 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

124. ülésnap (2020.05.04.), 16. felszólalás
Felszólaló Németh Zsolt (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka napirend előttihez hozzászólás
Videó/Felszólalás ideje 2:00


Felszólalások:  Előző  16  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

NÉMETH ZSOLT (Fidesz): Tisztelt Elnök Úr! Miniszter Úr! Tisztelt Ház! Ahogy Keresztes Lóránt képviselőtársam is már említette, az elmúlt héten meglehetősen fölborzolta a kedélyeinket Klaus Iohannis román elnök magyarellenes kirohanása. Miniszter úr ezzel kapcsolatban megnyilvánult a hét folyamán több alkalommal is. Szeretném megköszönni a határozott hangvételt. Úgy gondolom, egyértelmű, hogy nekünk is egyértelműen, világosan nemet kell mondanunk arra az idegengyűlöletre és arra a magyarellenes félelemkeltésre, amit megengedett magának a román államelnök. Viszont igent kell mondanunk arra, amire a román államelnök meg nemet mondott, nevezetesen azt mondta, hogy amíg ő lesz, autonómia nem lesz Romániában. Tegyük világossá, hogy amíg viszont mi vagyunk, addig egyértelműen és határozottan támogatjuk a székelyek autonómiatörekvéseit, az erdélyi magyarok autonómiatörekvéseit, és emlékeztessük a román elnököt arra, hogy ő szász-német nemzetiségű, és ő nem létezne, ha nem adott volna a Magyar Királyság annak idején a szászoknak autonómiát a XIII. században.

Szintén mondjunk egy egyértelmű igent a magyar-román együttműködésre, hiszen nagyon nagy szükség van arra, hogy ne hagyjuk, hogy akár a román elnök aláássa azt a gyümölcsöző magyar-román együttműködést, amit egyébként most a koronavírus területén is képesek vagyunk megvalósítani. Nagyon nagy szükség lesz erre az elkövetkezendő időben.

És plusz egy: mondjunk igent az irdala.hu-ra, a székelyek, a Székely Nemzeti Tanács aláírásgyűjtő akciójára. Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps.)
Felszólalások:  Előző  16  Következő    Ülésnap adatai