Készült: 2020.04.06.01:45:41 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

222. ülésnap (2017.05.15.), 56. felszólalás
Felszólaló Horváth István (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Videó/Felszólalás ideje 3:13


Felszólalások:  Előző  56  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

HORVÁTH ISTVÁN (Fidesz): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Államtitkár Úr! Tisztelt Ház! A korábbi évek költségvetéseiben folyamatos volt az élelmiszeráfa-csökkentések bevezetése. Emlékszünk: először az élő sertés és a hasított félsertés, majd egy következő körben az élő és a vágott szarvasmarha, később a juh és a kecske, valamint a belőlük készülő elsődleges húsipari alapanyagok kaptak kedvezményes áfakulcsot. Ezek a lépések egyértelműen az ágazatok fehéredéséhez járultak hozzá. Az elmúlt 2-3 évben olyan lépések is történtek, amelyek célja egyértelműen a fogyasztói árak letörése volt. Itt egyes késztermékek áfáját csökkentettük. Ennek köszönhetően a fogyasztók a sertéshúshoz, a baromfihúshoz, a tejhez és a tojáshoz a korábbiaknál jóval olcsóbban juthatnak hozzá.

Látható, hogy a kormány az utóbbi időben megfontolt lépésekkel folyamatosan igyekszik csökkenteni az alapvető élelmiszerekre rakódó terheket, egyrészt az érintett ágazatok stabilizációja, másrészt a magyar családok pénztárcájának kímélése érdekében. A Medgyessy-Gyurcsány-Bajnai-érában ilyen jellegű intézkedéseknek még csak a nyomát sem tapasztaltuk. A balos színezetű kormányzás alatt 5 százalékos áfakulcsa egyetlenegy terméknek sem volt. Az élelmiszeripar egyes ágazatainak nemhogy a támogatására, de megmentésére sem történt semmilyen kísérlet. A fogyasztók magas áraktól való védelméről pedig ne is beszéljünk. Most nem mondom el többször és nem mondom el lassan, hiszen mindenki érti.

A költségvetéshez kapcsolódóan az adótörvények idei megszokott módosítása újabb termékkörök általános forgalmi adóját csökkenti 5 százalékra. Jövőre a friss és hűtött vagy fagyasztott hal, valamint a halból készülő egyes termékek áfája csökken. Nyilvánvaló cél a sokat emlegetett alacsony hazai halfogyasztás élénkítése, ezáltal a hazai haltermelő ágazat forgalmának növelése és nem utolsósorban a lakosság egészséges táplálkozásának támogatása, amivel, azt hiszem, pártállástól függetlenül maximálisan egyet lehet érteni. Nekem személyesen is lennének további javaslataim, hogy mely köztes termékek áfáját lehetne még csökkenteni. Ilyen például az állati takarmányokra rakódó forgalmi adó, illetve a haszonállatok belsőségeinek, vágási melléktermékeinek, valamint a sertésszalonna általános forgalmi adója. De természetesen figyelembe kell venni a költségvetés teherbíró képességét, továbbra is szigorúan tartanunk kell magunkat a költségvetési hiány 3 százalékon belül tartásához.

A már végrehajtott és a tervezett lépésekkel kapcsolatban tisztelettel kérdezem államtitkár urat: milyenek az eddigi áfacsökkentési lépések tapasztalatai? Fenntartható-e a korábbi csökkentések ármérséklő hatása? Milyen hatással vannak az adócsökkentések az érintett ágazatokra? A fogyasztási adatokban megmutatkozik-e az áfa mérséklésének hatása? Mire számít a tárca az új javaslatokkal kapcsolatosan? Milyen szakmai döntések indokolták az aktuális tervezett áfacsökkentési lépéseket? Várom megtisztelő válaszát. (Taps a kormánypártok padsoraiból.)
Felszólalások:  Előző  56  Következő    Ülésnap adatai