Készült: 2020.04.07.09:36:10 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

218. ülésnap (2017.05.03.), 116. felszólalás
Felszólaló Horváth István (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka vezérszónoki felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 3:16


Felszólalások:  Előző  116  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

HORVÁTH ISTVÁN, a Fidesz képviselőcsoportja részéről: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselőtársaim! Az előttünk lévő, elsősorban az élelmiszerláncról és a hatósági felügyeletről szóló törvény átfogó aktualizálását tartalmazó javaslat legfontosabb rendelkezéseiről szeretnék röviden beszélni.

A javaslat rendezi a növényvédelmi gépek műszaki felülvizsgálatával kapcsolatos egyes legalapvetőbb, törvényi szabályozást igénylő kérdéseket. Az ezzel kapcsolatos nyilvántartásra a Növényorvosi Kamarát jelöli ki, ugyanakkor fellebbezési lehetőséget biztosít a növényvédelmi gépek tulajdonosainak olyan esetekre, amikor a felülvizsgálat eredménye vitatható. Ezen szabályozási elemek bevezetését uniós irányelvek teszik kötelezővé. Voltak már viták korábban a témában egy rendelet kapcsán, most ez egy újabb lépés az ügyben.

Az elmúlt évek tapasztalatai nyomán én örömmel fogadom azokat a rendelkezéseket, amelyekkel az országos főállatorvos lehetőségeit bővítik. Járvány esetén felhatalmazást adnak a számára helyi és regionális járványvédelmi központok, valamint válságstábok felállítására. Indokolt lépés ez, ami tovább növelheti az állatokat veszélyeztető járványok elleni védekezés hatékonyságát.

Ugyancsak aktuális témát érint, hogy a javaslat a szakmai minősítési rendszer kialakításával egészíti ki az állami élelmiszerlánc-felügyeleti feladatokat, és kiemelt élelmiszer-összehasonlító vizsgálatok végzésére hatalmazza fel a Nébihet. Talán nem is kell magyaráznom, hogy miért fontosak ezek a rendelkezések akkor, amikor egyes vizsgálatok újfent botrányos minőségi különbségeket derítettek fel a különböző országokban forgalmazott élelmiszerek tekintetében.

Az adatkezelési szabályok pontosítása közül kiemelném azokat, amelyek az élelmiszeralapanyag-előállítás kockázatbecslési rendszerének működtetése érdekében történnek. Ezek a rendelkezések is a hatékonyság növelését szolgálják azáltal, hogy a kockázatbecslés alapján már eleve a kritikusabb pontokra helyezik a hatósági ellenőrzések fókuszát.

Sorolhatnám még az élelmiszerlánc-biztonsági rendszer működését segítő kisebb módosításokat, említhetném például a haszonállatok jelölési és nyilvántartási szabályainak pontosítását, az ökológiai gazdálkodók szabad tanúsítószervezet-választási jogának törvényi szintre emelését vagy a növényvédelmi szaktanácsadási tevékenység írásbeli szerződéshez kötését. De nem szaporítanám a szót, hiszen én azt gondolom, hogy mindenki által, amennyiben az elolvasott és elemzett módosító javaslatot végigtekintjük, akkor ez egy aktuális ráncfelvarrása a törvénynek, illetve az adott kihívásokhoz való jogszerű és a fogyasztók védelmét, az átláthatóságot támogató módosító javaslat áll előttünk, amelyet a Fidesz-frakció támogat, és várjuk az ellenzék konstruktív javaslatait hozzá. Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Dr. Galambos Dénes tapsol.)
Felszólalások:  Előző  116  Következő    Ülésnap adatai