Készült: 2020.07.03.23:10:32 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

238. ülésnap, 170. felszólalás
Felszólaló Varju László (MSZP)
Felszólalás oka kérdés megválaszolva
Beosztás nemzeti fejlesztési és gazdasági minisztériumi államtitkár
Bizottsági előadó  
Felszólalás ideje 2:06

Felszólalások:  <<  170  >>    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

VARJU LÁSZLÓ nemzeti fejlesztési és gazdasági minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Kedves Képviselő Asszony! Köszönöm a kérdését, mert ez alkalmat ad arra, hogy az egyik legfontosabb projektről, a leghátrányosabb helyzetű kistérségek számára rendelkezésre álló 97 milliárd forint felhasználásáról tudjunk beszélni. Tehát az ön egyik kérdésére az egyik egyértelmű válasz: 97 milliárd forint, ami rendelkezésre áll.

Mikor áll rendelkezésre? Akkor, amikor a kistérségben általában 20-30 pályázat projektjeként ezek beadásra kerülnek, ennek a határideje a közeli hetekben lejár. Azt gondolom, azt remélem, hogy ebből minél több beérkezik.

A harmadik kérdésére pedig, hogy történik-e ott forráselvonás, jelzem tisztelettel, hogy nem. A kistérségek számára rendelkezésre áll ez a teljes összeg, ebbe beleértem az önrészre vonatkozó részt is.

Ami pedig általában véve elmondható, hogy a leghátrányosabb helyzetű kistérségekre vonatkozó pályázati kiírás is önmagában lehetőség. A kormány egyik legfontosabb célkitűzése volt, hogy akkor, amikor a forrás felhasználásáról, annak előteremtéséről döntött, akkor ezt kiemelten kezelte, hogy a legnagyobb hátrányban lévő települések ne szenvedhessenek csorbát csak amiatt, mert versenyképességük a többihez képest sokkal alacsonyabb, kevesebb a forrás, ami rendelkezésre áll, és a szakértelemben is külön segíteni kell.

Ugyanez vonatkozik például arra a kistérségre is, amit ön említett, a sarkadi kistérségre, ahol ön ugyan mint jogosult döntéshozó ebben a körben, nem vett részt ezeken a fórumokon, de el kell hogy mondjam, hogy ennek ellenére a kistérség helyben az ott fontos döntéseket meghozta, és ők maguk döntöttek arról, hogy ezeket a forrásokat hogyan használják fel. Ezt a programot az egyik legpéldaértékűbb programnak tekintem a tekintetben, hogy maguk az érintettek döntöttek arról, hogy a forrást mire használják fel.

Köszönöm a megtisztelő figyelmét. (Taps az MSZP padsoraiból.)

Felszólalások:  <<  170  >>    Ülésnap adatai