Készült: 2020.06.04.03:32:51 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

240. ülésnap (2009.11.09.), 38. felszólalás
Felszólaló Varju László (MSZP)
Beosztás nemzeti fejlesztési és gazdasági minisztériumi államtitkár
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka interpelláció szóban megválaszolva
Videó/Felszólalás ideje 4:14


Felszólalások:  Előző  38  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

VARJU LÁSZLÓ nemzeti fejlesztési és gazdasági minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a lehetőséget. Tisztelt Ház! Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselő Úr! Akkor tegyük meg úgy, ahogy ön is mondta, nézzük tényszerűen ezt a dolgot!

Az Új Magyarország fejlesztési terv pénzügyi kerete 3723 milliárd forint, a megítélt támogatás több mint 2800 milliárd forint, ebből leszerződve 2670 milliárd forint, és ebből több mint 545 milliárd forint már kifizetésre került. Ugyanezen tényszerűséghez hozzátartozik még további számszerűség, de ezzel most nem terhelném önöket, de önnek is tudnia kell, és jó lett volna, ha ezt ön is elmondja, hogy így, 2010-hez közeledve az ön által említett jelentés a 2008 előtti állapotokról szól, és így éppen az ön közreműködésével is működő egyik bizottságban pontosan áttekintettük, hogy milyen lépések történtek annak érdekében, hogy egyébként az intézményrendszer hatékonyabb legyen. Összességében véve mindenekelőtt szeretném megállapítani, hogy az előző számok alapján egyértelmű, hogy az intézményrendszer európai szintű megközelítésben és összehasonlításban is magas színvonalon működik, és Magyarország számára biztosítja a szükséges forrásokhoz való hozzájutást.

Mégis nézzünk néhány dolgot abban, hogy milyen kritika érte a működést! Az egyik a szabálytalansági eljárások száma. Abból, ugye, sok van, ez azért lehetséges, mert egyébként minden bejelentést kivizsgálunk, és ennek megfelelően eljárunk. Speciálisan, egyedi eljárás keretében, az "anti-lop"-rendszerben minden egyes bejelentés kivizsgálásra kerül.

A második ilyen kritika, ami a közbeszerzési eljárások kritikájára vonatkozik, abban el tudom mondani önnek, hogy ez elsősorban ma a projektgazdák felelőssége és feladata, hiszen a jogszabályok keretében nekik kell a szükséges eljárásokat lefolytatni és a kivitelezőket kiválasztani. Az intézményrendszerünk 1 milliárd forint felett külön szakmai segítséget is nyújt ehhez.

Harmadsorban az, amiben azt gondolom, hogy a legtöbb változtatás történt, a panaszbejelentések kivizsgálására vonatkozik. Így ebben éppen ezért, amit ön is említett, hogy milyen lépések történtek konkrétan, kérdésére válaszolva: külön szabálytalansági kezelési eljárásrend került megfogalmazásra, külön bejelentési munkamódszer és feladatrendszer van meghatározva. Éppen azért, hogy a pályázatok átfutási ideje gyorsuljon, külön előleg, 40 százalékkal megemelt előlegkifizetésre kerül sor. Jelentős azoknak az elvárásoknak a csökkentése mind papírmunkában, mind pedig garanciális kötelezettségekben azért, hogy világgazdasági válság hatásainak csökkentése érdekében például a kis- és középvállalkozások számára ezen forrásokhoz való hozzáférés minél kedvezőbb legyen. A kifizetések jelentős gyorsítása történt az említett biztosítékok csökkentése mellett. Azt is el kell hogy mondjam, mindaz, ami ehhez még hozzátartozik, hogy az intézményrendszerünkben bevezetésre került, hogy amennyiben az intézményrendszer hibájából késedelem következik be, akkor késedelmi kamatot fizetünk a támogatott, kedvezményezett pályázó számára.

Összességében véve tehát, a nem egészen két teljes naptári év értékeléséről elmondhatom önnek, hogy a 2013-ig odaítélhető 7000 milliárd forintnyi támogatás 70 százalékáról már szakmapolitikai döntés született, tehát 5000 milliárd forintról, a 40 százalékáról projektszintű kötelezettségvállalás, szerződés született, és a teljes keret 34 százalékáról pedig konkrét szerződés született. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) Összességében véve zajlik a megfelelő kivitelezés.

Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps az MSZP soraiban.)
Felszólalások:  Előző  38  Következő    Ülésnap adatai