Készült: 2020.05.25.11:25:57 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

235. ülésnap (2009.10.26.), 66. felszólalás
Felszólaló Varju László (MSZP)
Beosztás nemzeti fejlesztési és gazdasági minisztériumi államtitkár
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka interpelláció szóban megválaszolva
Videó/Felszólalás ideje 4:11


Felszólalások:  Előző  66  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

VARJU LÁSZLÓ nemzeti fejlesztési és gazdasági minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Kedves Képviselő Úr! Bizonyára ön is ismeri azt a mondást, amely arról szól, hogy a féligazság pontosan olyan messze van az igazságtól, mint a hazugságtól. Ön most éppen ebbe a helyzetbe került: összekeverte mindazt, ami az elmúlt évekből tapasztalatként felhalmozódott, miközben ön ennek az intézményrendszernek egyik használója és nagyon kedvezményezett, eredményesen működő pályázója. Mint az ön által képviselt intézmények nyertese pontosan tudja, hogy ez az intézményrendszer mennyi és milyen erőfeszítést tesz annak érdekében, hogy a pályázókat segítse és sikeresen forráshoz juttassa.

Azt gondolom, amit ön elmondott, azért áll nagyon messze az igazságtól, mert pontosan tudja, hogy az Állami Számvevőszék vizsgálata a 2008. évig terjedő időszakra vonatkozik, míg példáit az azt megelőző időszakból hozta.

(14.50)

Pontosan tudja ön, hogy például a gazdaságfejlesztés érdekében megtett és közzétett pályázati kiírások nemhogy 30 hónapról, hanem 3 hetes forráshoz jutási lehetőségről szóltak, és számosan vannak, akik ezzel a lehetőséggel élni tudtak. Ön az, akinek pontosan tudnia kell azt is, hogy mindaz, ami az európai uniós forráshoz való hozzáférést jelenti, utófinanszírozásos megoldással működik, azaz először a kedvezményezett a szükséges pályázati projektek összeállítását követően elkészíti a beruházást, és ütemezetten felhasználva a kifizetésre sor kerül.

Mindennek eredményeként elmondhatjuk önnek és mindenki másnak, aki érdeklődik eziránt, hogy az elmúlt években 839 pályázati kiírás jelent meg csak a 2007-2009-es időszakra vonatkozóan, és ennek keretében 4285 milliárd forint támogatási igényt jelentett be 32 ezernél több pályázó. Természetesen tudom, hogy egy ilyen mennyiségben biztosan lehet találni olyat, amely az ön számára nem a legkedvezőbb és legszerencsésebb elbíráláson vagy meneten jutott végig, de el kell azt is mondjam, hogy 15 348 projektgazda van, aki mindezt a folyamatot eredményesen küzdötte le, és mindennek eredményeként 2989 milliárd forint támogatásban részesült. Ez összességében véve európai uniós szinten is kiváló teljesítmény, amelyhez az intézményrendszer jelentősen hozzájárult.

Természetesen mindez nem történhetett volna meg, ha a pályázók az elmúlt években lényegében közös együttműködéssel nem tanulnak meg pályázni, és azt kell mondjuk és megállapíthatjuk, hogy mindez megtörtént. Nemzetközi összehasonlításban ez eredményes volt. Vonatkozik ez nemcsak a pályázati kiírásos rendszerre, hanem a nagyprojektekre is, amelyek keretében Magyarország legnagyobb darabszámú pályázatot nyújtotta be Brüsszel számára, amelyből 23-at egyébként már jóvá is hagytak.

Összefoglalva tehát azt kell mondjam önnek, hogy mindaz, amit ön elmondott, az abban szereplő féligazságokat egészítsük ki olyan igazságokká, hogy az Állami Számvevőszék vizsgálatán alapuló intézkedési tervet követően az intézményrendszer gyakorlatának módosításával tegyünk meg mindent a pályázók érdekében, hiszen ez Magyarország érdeke.

Köszönöm szépen, és kérem, hogy válaszomat elfogadni szíveskedjen. (Szórványos taps az MSZP soraiban.)
Felszólalások:  Előző  66  Következő    Ülésnap adatai