Készült: 2020.05.30.06:30:41 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

231. ülésnap (2009.10.12.), 114. felszólalás
Felszólaló Varju László (MSZP)
Beosztás nemzeti fejlesztési és gazdasági minisztériumi államtitkár
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kérdés megválaszolva
Videó/Felszólalás ideje 2:00


Felszólalások:  Előző  114  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

VARJU LÁSZLÓ nemzeti fejlesztési és gazdasági minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a lehetőséget. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Asszony! A leghátrányosabb helyzetű kistérségekre vonatkozó belterületi utak fejlesztésére irányuló pályázati felhívásban az alábbi tevékenységekre igényelhető támogatás: önkormányzati tulajdonú gyűjtőutak építése, belterületi utak korszerűsítése, felújítása, sőt a megerősítésre is sor kerülhet, illetve utak fejlesztésére is lehetett pályázatot beadni.

Elsősorban olyan fejlesztéseket kívánunk támogatni, amelyek segítik a meglévő szabványoknak egyébként nem megfelelő, korszerűtlen útszakaszoknak a minőségi felújítását, és az átépítéssel egy jobb helyzetet érhetünk el. Ugyanakkor tekintettel kell lennünk arra, amire ön felhívja a figyelmet, hogy egyes esetekben a meglévő településszerkezet, a sűrű beépítettség, a szűk utcaszélesség fizikailag nem teszi lehetővé, a forgalom nagysága költséghatékonysági szempontok alapján nem indokolja az amúgy egyébként útügyi műszaki előírásban szereplő szabványok teljesítését, az annak való megfeleltetést. Ezért a projekt tartalmára vonatkozóan speciális feltételek kerültek meghatározásra, s amennyiben a pályázat keretében a tervezett útszakasz fizikailag nem építhető ki a szabály szerinti burkolatszélességgel, vagy indokolhatóan nem szükséges, úgy erről a pályázathoz külön indoklás fűzhető.

(15.50)

Összességében véve tehát a komplex megközelítés lehetőséget ad arra, hogy kellően rugalmasan kezeljük ezt a megoldást. Én azt tartom fontosnak, hogy mindazoknak a projekteknek, annak az 1200 projektnek, amelyek a leghátrányosabb helyzetű kistérségekből ötletként felmerültek, ezeknek a megvalósítására és pályázati érkeztetésére sor kerüljön.

Köszönöm szépen. (Taps az MSZP padsoraiban.)
Felszólalások:  Előző  114  Következő    Ülésnap adatai