Készült: 2021.06.23.18:59:53 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

330. ülésnap (2013.11.27.), 66. felszólalás
Felszólaló Dr. Tóth József (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 5:45


Felszólalások:  Előző  66  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. TÓTH JÓZSEF (Fidesz): Köszönöm szépen. Tisztelt Országgyűlés! A törvényjavaslattal kapcsolatban azt szeretném elmondani, hogy lényegében a Vidékfejlesztési Minisztérium visszatérő gyakorlata, hogy évről évre előterjeszt ilyen salátának mondható törvénymódosító javaslatokat, amiről véleményem szerint összességében megállapítható és el lehet mondani, hogy ezekre a módosításokra szükség van. Szükség van egyrészt, mert kedvező irányúak a benyújtott módosítások, és szükség van azért is, mert a gazdákat segítő, a fogalmakat egyértelműsítő és pontosító szabályokat tartalmaznak.

Én az előbb mondtam, hogy mindössze hét olyan törvény van ezek között, amelyekhez - azt lehet mondani - komolyabban hozzányúl a javaslat. Ezeket érdemes is végigvenni. Néhányat hadd emeljek ki ezek közül! Ilyen megítélésem szerint az ingatlan-nyilvántartásról szóló '97. évi törvény. A módosítás lehetővé teszi a megszűnt tulajdoni lapokról történő, valamint a szerkeszthető formában történő elektronikus adatszolgáltatást, kimondja, hogy a közhitelesség nem terjed ki az ingatlan leíró adataira, és meghatározza az egyes eljárások bejegyzési rangsorát.

De ami az egyik leglényegesebb módosulás, az az, hogy az ügyvédi és jogtanácsosi ellenjegyzés szabályait, valamint a függőben tartás jogintézményét is pontosítja. A földforgalmi törvény kapcsán biztosítja, hogy a kifüggesztést igazoló okirat hiányában elutasítsák a bejegyzési kérelmet, egyéb okiratok hiányára vonatkozóan pedig pontosítást tartalmaz. A földhivatali ügyintézési határidőket is módosítja. A perfeljegyzés szabályai is módosulnak, és kiegészítésre kerülnek a kézbesítési szabályok is.

A másik fontos jogszabály, amely a termőföld védelméről szóló törvény módosítása, itt már említettük, hogy ez a kormányablaknál is benyújtható, de lényegében itt meg kell említeni azt, hogy e törvénymódosulás kapcsán a díjak, a járulékok és a kártérítés rendszere több ponton módosul, ésszerűsödik, különös tekintettel a földvédelmi járulék visszafizetésének eseteire is.

A következő törvény, amiről szót kell ejteni, az élelmiszerlánc-biztonsági és hatósági felügyeletről szóló törvény módosulása. Itt az egyik legfontosabb tétel, hogy az élelmiszerlánc-biztonsági centrum megalapításának feltételei is bekerülnek a törvénybe. Ezenkívül a lejárt fogyaszthatósági idejű termékek csupán emberi fogyasztásra szánt élelmiszerként nem kerülhetnek forgalomba, és kidolgozásra, pontosításra kerülnek a növényvédő szerekkel kapcsolatos uniós adatszolgáltatás szabályai, a légi permetezés szabályai, a fertőzésveszélyt jelentő növényállomány megsemmisítésének szabályai is.

A magyar nemzeti értékekről és a hungarikumokról is szólt államtitkár úr a bevezetőjében. Itt pedig pontosításra kerülnek a nemzeti értékek védjegyes jelölései és a csoportosítás rendszere. A földmérési és térképészeti tevékenységről szóló törvény 14 paragrafusa módosul, meghatározásra kerülnek a honvédelmi célú térképellátás fogalma és ezzel kapcsolatos egyéb fogalmak és szabályok. A földmérési jel fogalomköre is meghatározásra kerül, az ingatlanrendező, földmérő minősítés és a geodéziai tervezői és szakértői jogosultság részletes szabályai is meghatározásra kerülnek.

Még két jogszabály-módosulásról szeretnék szólni. Az egyik a hulladékról szóló 2012. évi törvény módosítása. A javaslat koherenciazavar megszüntetésére irányul, uniós irányelvek átültetése és pontosító rendelkezések, az önkormányzatok és a közszolgáltatók feladataival kapcsolatban a módosítás lényege.

Az utolsó, ami valóban a törvény sok részét érinti, a halgazdálkodásról és a halvédelemről szóló 2013. évi CII. törvény. Itt a nyilvántartásra vonatkozó rendelkezések kiegészítése az infotörvényre való tekintettel a javaslat célja.

Köszönöm szépen, elnök úr. Köszönöm a figyelmet mindenkinek. (Taps a kormánypárti padsorokból.)
Felszólalások:  Előző  66  Következő    Ülésnap adatai