Készült: 2021.06.23.22:23:25 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

330. ülésnap (2013.11.27.), 132. felszólalás
Felszólaló Göndör István (MSZP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 3:38


Felszólalások:  Előző  132  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

GÖNDÖR ISTVÁN (MSZP): Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Akkor elsőként ahhoz a sorhoz szólnék, amely a 24. ponttal kezdődik, szintén Lamperth Mónika és Varga Zoltán a beterjesztők. Itt mondhatnám azt az előző vitaszakaszban elmondott egyetlen mondatot, hogy szerintem ma ember nincs, aki meg tudná azt magyarázni, hogy ha áttérünk elektronikus ügyintézésre, akkor miért kell hosszabb határidőt adni. Inkább rövidebb kell, mint hosszabb, és a képviselőtársaim itt erre tettek javaslatot. Kérem, államtitkár asszony, ezt gondolják meg még egyszer. Köszönöm szépen.

A 30. pontnál. Saját választókerületemben is tapasztalom. Korábban, talán emlékszik, államtitkár asszony, már volt szó a kistelepülésekről itt a Házban, akkor is a közös hivatalokról. Most arra tesz kísérletet Lamperth Mónika és Varga Zoltán az egyetértésünkkel, hogy a 41. §-ban, amely a 85. § (1) bekezdését módosítaná, lehetővé teszik azt - figyelve, és én most csak a zalai dombviszonyokat és útviszonyokat hozom, már ma is van olyan közös önkormányzati hivatal, ahol a közéékelődött települések száma kettő vagy több. Tehát ha így nézném mereven, akkor azt kellene mondani, hogy ezek bizony szabálytalanul működnek. Érdekes módon akkor is benyújtottam én személyesen ezt a módosító indítványt, de akkor azt mondták, hogy nem házszabályszerű, mert ez az indítvány valami egészen másról szólt, miközben a címe a kistelepülések voltak.

Azt kérem az államtitkár asszonytól - itt megint a józan ész alapján és a már mögöttünk lévő tapasztalatokat is felhasználva -, hogy azt tegyük lehetővé, hogy ami működik, azt ne tiltsuk meg törvénnyel, mert most jelenleg egy közbeékelődött település lehet a hatályos törvény szerint. Azt gondolom, hogy ezzel problémát és gondot okoznak, vagy mondhatnom még csúnyábban, feleslegesen kötik le a megyei kormányhivatalt, akinek gondot okoz, mert ő ott van helyben, és ő látja, hogy működőképes a rendszer, és persze, hogy nem tiltja meg. Itt csak az a kérdés, hogy mikor lesz egy olyan ellenőr, aki azt mondja, hogy na most, akkor az egész vonalon végig kiszabunk megfelelő büntit, mert nem az eredeti jogszabály van betartva.

Azt hiszem, ez tényleg egy nagyon ésszerű javaslat. Ha kell, akkor kérem, hogy kapcsolódó módosító indítványt nyújtsanak be kormánypárti képviselőtársaim, de tényleg tegyék lehetővé azt, hogy a kétezer lakosnál kevesebb lélekszámú, még közösségben is kevesebb lélekszámú önkormányzatok közös hivatalai továbbra is működőképesek legyenek, és jogszerűen tudjanak működni.

Köszönöm szépen a szót, elnök úr. (Taps az MSZP padsoraiból.)
Felszólalások:  Előző  132  Következő    Ülésnap adatai