Készült: 2021.06.23.22:18:11 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

330. ülésnap (2013.11.27.), 104. felszólalás
Felszólaló Mirkóczki Ádám (Jobbik)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:17


Felszólalások:  Előző  104  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

MIRKÓCZKI ÁDÁM (Jobbik): Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Államtitkár Úr! Csak nagyon röviden ismertetném a Jobbik álláspontját, amely egész egyszerűen annyi, hogy tekintettel arra, hogy van egy adott helyzet, hogy az eredeti vatikáni szerződéshez képest mi minden változott a hazai jogrendben, mi nem látjuk annyira borultan a jelenlegi törvényjavaslatot és módosítást, illetve ezt az új szerződést. Mindenképpen helyesnek, fontosnak és szükségesnek tartjuk, tehát értelemszerűen a Jobbik frakciója támogatja jelen javaslatot.

Hiller képviselőtársam hozzászólására csak annyiban reagálnék, én érzek némi ellentmondást a korábbi egyházügyi törvények során alkotott szocialista vezérszónokikkal, amikor egészen másképp álltak az önök által féltett és mára, mondjuk, az addigi státusát elveszített bizonyos egyházakhoz. Most ezzel a fajta, hát igen, liberális hozzáállással, főleg az anyagiakhoz, hogy az Országgyűlésnek vagy a mindenkori kormánynak annyi a feladata, hogy az egyházak számára olyan feltételeket teremtsen, hogy minél több felajánlást tudjon szerezni, én nagyon nehezen tudok mit kezdeni. Akkor a másik oldalról is az lenne a szükséges, hogy mondjuk, az egyházak ugyanilyen liberális módon álljanak az általuk fenntartott intézményekben a lakossághoz vagy az emberekhez? Tehát kicsit így piacosítjuk, hogy mi csak annak a feltételét teremtjük meg, hogy minél több ember felajánljon nekik, és az általuk fenntartott akár kórházak, szociális intézmények vagy más, ott is viszont elvárjuk, hogy az lenne a szükséges e logika mentén, hogy ők is liberális alapon álljanak hozzá?

Azt gondolom, hogy azt a társadalmi hatalmas munkát és segítséget, amelyet végeznek a különböző egyházak által fenntartott szociális intézmények, egész egyszerűen lehet azzal honorálni, hogy bizony nem liberális alapokra helyezzük az anyagi támogatásokat (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.), hanem szerződések formájában garantáljuk.

Köszönöm szépen és elnézést. (Taps a Jobbik padsoraiból.)
Felszólalások:  Előző  104  Következő    Ülésnap adatai