Készült: 2020.09.29.10:25:21 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

113. ülésnap (2020.03.23.), 84. felszólalás
Felszólaló Dr. Oláh Lajos (DK)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Videó/Felszólalás ideje 1:52


Felszólalások:  Előző  84  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. OLÁH LAJOS (DK): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! Miniszter úr most azt mondta, hogy mindent megtesznek annak érdekében, hogy megvédjék az időseket. Akkor hogy lehet, hogy egy nyugdíjas még ma se tud maszkot venni a gyógyszertárban, egyszerűen hiánycikk? Önök képtelenek arra, hogy ezeket a maszkokat biztosítsák. Hogy lehet az, hogy ha az interneten valahol megtalálja, akkor kifizethetetlen áron szerepel ez csak? Képtelenek önök arra, hogy valamiféle plafont szabjanak ezeknek a dolgoknak. Tisztelt Államtitkár Úr! Az idősek számára az a legjobb védelem, ha ki sem mozdulnak a lakásból, azonban ehhez segítségre van szükségük. Mindenekelőtt enniük kell, és gyógyszerekre van szükségük.

Az önkormányzatoknak meg kell szervezniük a nyugdíjasok számára a heti egyszeri bevásárlást, továbbá az óvodai és iskolai közétkeztetés bázisán étkeztetésüket és az étel házhoz szállítását is. Hajlandóe a kormány minderről intézkedni, és az ehhez szükséges pénzeszközöket az önkormányzat rendelkezésére bocsátani?

A felvásárlási láz robbanásszerűen nyomta fel az élelmiszerek árát. A nyugdíjak amúgy is rohamosan értéktelenednek el, az átlagnyugdíj már a nettó átlagkereset felét sem éri el. A vészhelyzetre készülve élelmiszert felhalmozó nyugdíjasoknak gyakran egyetlen fillér tartalékuk sem maradt.

(16.50)

Hajlandóe a kormány a 150 ezer forintnál alacsonyabb nyugdíjak tulajdonosait a Demokratikus Koalíció javaslatainak megfelelően egyszeri, legalább 15 ezer forintos gyorssegélyben, nyugdíj-kiegészítésben részesíteni? Végül: hajlandóake moratóriumot elrendelni a nyugdíjasok esetében a közüzemidíj- és köztartozásokra azzal, hogy a vészhelyzet elmúltával legalább 90 napig késedelmi kamat nélkül tudják kiegyenlíteni ezeket? Köszönöm szépen.
Felszólalások:  Előző  84  Következő    Ülésnap adatai