Készült: 2021.09.27.02:59:59 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

81. ülésnap, 169. felszólalás
Felszólaló Bebes István (Fidesz)
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás ideje 2:06

Felszólalások:  <<  169  >>    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

BEBES ISTVÁN (Fidesz): Tisztelt Miniszter Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Országgyűlési képviselőként, valamint Körmend polgármestereként hivatali feladatom, személyes küldetésem is a körmendi Batthyány-kastély, illetve a hozzá tartozó várkert évek óta húzódó jogi státusának megnyugtató, egyben célszerű rendezése. Bizonyára miniszter úr tisztában van azzal a ténnyel, hogy Körmend városa hosszú ideje sajátjaként kezeli az épületet, annak ellenére, hogy a vagyonkezelői jog a Kincstári Vagyoni Igazgatóságot illeti meg. Azt gondolom, jogos felvetés részünkről, ha helyileg a mi közigazgatási területünkön található, ha a mi városunk polgárai gondozzák, ha a mi városunk hajlandó pénzt áldozni a kastély fenntartására és fejlesztésére, akkor az önkormányzat miért nem kaphatja meg a vagyonkezelői jogot.

A kastély vagyonkezelői jogának megszerzése azonban egyre nehezebb feladatnak tűnik. Immáron évek óta keressük a lehetőségét annak, hogy megkaphassuk a jogokat, de sajnos mindig újabb falakba ütközünk. Érthetetlenül állunk a helyzettel szemben, hiszen mi mindent megtettünk az ügy érdekében. 2005-ben az önkormányzat saját költségvetésének terhére elkészítette a kastélyhoz kapcsolódó megvalósíthatósági tanulmányt. A beruházásokhoz azonban további pályázati pénzekre is szükség lesz, amit képtelenség vagyonkezelői jogok nélkül megszerezni.

Tisztelt Miniszter Úr! Nem értjük, hogy miért feltételezi a Kincstári Vagyoni Igazgatóság, hogy az önkormányzat rossz gazdája lenne az ingatlannak. Azt gondolnánk, ha láthatóan megteszünk mindent, és bebizonyítjuk, hogy fontos az ügy, a Batthyány-kastély számunkra, akkor a kormány és a KVI segít minket törekvésünkben.

Kérdezem hát, miért nem akarja a KVI Körmend városának a vagyonkezelői jogokat átadni. Ha nincs elvi akadálya annak, hogy megkapjuk ezeket a jogokat, akkor mikorra várható végleges döntés? Kinek az érdeke ezt az ügyet a végletekig elhúzni?

Várom megtisztelő válaszát. (Taps az ellenzéki oldalon.)

Felszólalások:  <<  169  >>    Ülésnap adatai