Készült: 2020.06.04.12:13:53 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

66. ülésnap (2003.04.15.), 2. felszólalás
Felszólaló Gyürk András (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka napirend előtti felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 5:11


Felszólalások:  Előző  2  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

GYÜRK ANDRÁS (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Ház! Tisztelt Külügyminiszter Úr! “A zsarnokság a szabadság gyakorlóitól tart mindenekelőtt.ö A XIX. századi kubai függetlenségi harcok hősének, José Martinak ez a gondolata ma ugyanolyan aktuális, mint megfogalmazásakor volt.

A világ most ujjong, mert élő adásban lehet szemtanúja, amint egy zsarnok szobra a porba hull. De a világnak látnia kellene azt is, hogy egy másik zsarnok ezt a pillanatot véli a legkedvezőbbnek, hogy azok ellen forduljon, akiktől a leginkább tart, José Marti szavaival: a szabadság gyakorlói ellen. Fidel Castro, a kubai diktatúra első számú vezetője a Szaddám Huszein ellen indított háború második napján rég nem látott erővel sújtott le országa másként gondolkodóira. A nemzetközi közösség más irányú figyelmét kihasználva a Comandante közel száz ellenzékit hurcoltatott el otthonából, állíttatott statáriális bíróság elé, és ítéltetett néhány napon belül nemegyszer 25 év börtönre.

A sztálinista perek régi eszköztárából egy sem hiányzik ma Havannában - írja a letartóztatásokkal kapcsolatban a francia Le Figaro. A vádlottak “ellenforradalmárokö, a vád “külföldi hatalom által szervezett összeesküvésö, aminek célja a “hősies pártö hatalmának megdöntése. A kihallgatásokon védőügyvédek nem vehetnek részt, a tárgyalások a nyilvánosság teljes kizárásával zajlanak.

A mintegy száz letartóztatottnak - tanároknak, munkásoknak, diákoknak s nagyrészt újságíróknak - egy közös bűne volt: azt akarták elérni, hogy népszavazás döntsön a diktatúrából a demokráciába irányuló békés átmenetről. Erre vonatkozó tervüket, az ellenzék összefogásáról és szolidaritásáról is tanúskodó Valera-tervet a mai napig több mint tízezer kubai írta alá. Ezt a tervet és ezzel együtt a békés reformok lehetőségét sodorta le az asztalról most egyetlen mozdulattal az agg diktátor.

Tisztelt Ház! A tekintélyes L'Express magazin véleménye szerint Fidel Castro profitált tehát az iraki háborúból, abból, hogy a figyelem elterelődött róla és rezsimjéről, s így árnyékban cselekedhetett. Meggyőződésem szerint azonban könnyen lehet, hogy ennél többről van szó. Castro a leplet nyújtó árnyék helyett a megfelelő lélektani pillanatot látta a Szaddám Huszein elleni háborúban, a megfelelő pillanatot arra, hogy üzenjen.

 

 

(8.10)

 

(Az elnöki széket dr. Szájer József, az Országgyűlés alelnöke foglalja el.)

 

Amikor ugyanis személyes parancsával elrendelte a letartóztatásokat, valójában ezt tette: üzent. Üzent saját nemzetének, és üzent a világnak is. Üzenete pedig egyértelmű: más diktátorok megdőlhetnek, ő stabilan áll a helyén. Tévednek azok, akik a rendszer végóráiról beszélnek, tévednek azok, akik a diktatúra felpuhulásában bíznak, és tévednek azok is, akik demokratikus szocializmusról fantáziálnak. A diktátor üzenete végén pedig ott van a kegyetlen és könyörtelen pont, azon kubaiak kivégzése, akik néhány napja egy komphajó eltérítésével igyekeztek a számukra szabadságot jelentő Florida partjaihoz eljutni. A hírforrások szerint huszonnégy órával a három férfi elfogása után már végre is hajtották rajtuk a halálos ítéletet; a rokonokat még a temetésre sem engedték oda.

Tisztelt Ház! Bízom abban, hogy ezt az üzenetet végre megértik azok a hazai véleményformálók is, akik eddig fölényesen tolták félre az emberi jogi szervezetek kubai rezsimről szóló felhívásait; nem törődve a már eddig is börtönben ülő több száz politikai elítélttel és a börtönökben mindennapos kínzásokkal, egy joviális szalonforradalmárról és operettdiktatúrájáról festettek hamis és hazug képet.

Bízom abban is, tisztelt külügyminiszter úr, hogy a magyar diplomácia tisztában van azzal, hogy nekünk, magyaroknak ebben a helyzetben különleges a felelősségünk, a kubai ellenzék ugyanis a szocialista diktatúráktól néhány esztendeje megszabadult közép-európai országokban a követhető és követendő példát látja. Ezért a magyar kormánynak, a kormány fejének, valamint a magyar diplomáciának minden egyes gesztusa jel számukra. Több együttérzést, több szolidaritást várnak el tőlünk, mint a nyugati demokráciáktól. Minden lehetséges diplomáciai eszközzel világossá kell tehát tennünk, hogy az immár demokratikus és szabad Magyar Köztársaság mélyen elítéli az embertelen Castro-rezsim újabb könyörtelen fellépését.

Köszönöm szépen. (Taps.)

 
Felszólalások:  Előző  2  Következő    Ülésnap adatai