Készült: 2020.06.01.22:15:22 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

101. ülésnap (2003.10.29.), 152. felszólalás
Felszólaló Gyürk András (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 11:32


Felszólalások:  Előző  152  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

GYÜRK ANDRÁS (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Kérem, engedjék meg, hogy a következő percekben a fiatalok szemszögéből szóljak néhány szót a költségvetésről.

 

(15.50)

Előttünk fekszik egy költségvetési javaslat, amelynek átolvasását követően úgy vagyunk mi, fiatalok, mint az az idős bácsi, aki miután megnézte a moziban a Csillagok háborúját, azt mondta: én ezt nem hiszem el. Mi, fiatalok, ezt nem hisszük el; nem azért, mert ez a költségvetési javaslat olyan fantasztikus, hanem azért, mert hihetetlennek tűnik, hogy egy kormány, ha számokba rejtve is, de hadüzenetet küldjön egy egész nemzedéknek. Hihetetlen, de sajnos igaz. A hadüzenet itt fekszik az Országgyűlés asztalán, és ha módosító javaslatokkal nem sikerül megváltoztatni, eltéríteni, akkor 2004. január 1-jén meg is érkezik majd a fiatalokhoz. A kormány hadba lépése az új nemzedékkel azért különösen fájdalmas, mert másról szóltak az ígéretek. Emlékszünk még mindannyian, a kampányban volt minden, mint a búcsúban: ingyen tankönyv, ingyen nyelvvizsga, ingyen jogosítvány, épp csak a mézeskalácsszív hiányzott. Persze mi már akkor is tudtuk, mondtuk is, el is ért talán néhány gondolkodó főt: ácsi, várjuk ki a végét. És tessék, a kormány ott vet gáncsot a fiataloknak, ahol csak tud - és már-már úgy tűnik, direkt csinálja.

Tisztelt Képviselőtársaim! Ha megengedik, sorra venném a fiataloknak tett legfontosabb ígéreteket, és azt, vajon mi látható belőlük az előttünk fekvő költségvetési javaslatban. Medgyessy Péter azt ígérte, kiszélesítik az otthonteremtést. Azok számára, akik a szavak elsődleges jelentését keresik, a kiszélesítés azt jelentette, hogy nagyobb hitelt, kedvezőbb kamatozás mellett, egyszerűbben, gyorsabban és magasabb adókedvezménnyel lehet majd felvenni. Azok a fiatal családok, akik így gondolkodtak, lakáshitelt vettek fel, és felelős kormányban bízva, felelősséggel számoltak az adókedvezményekkel, ma már értik, hogy ha a szocialista szótárban azt olvasod: kiszélesítik, úgy kell értsd: összeszűkítik. Csökkent ugyanis a felvehető hitel mértéke, nőttek a kamatok, és kisebb lesz az adókedvezmény. Akinek már van ilyen hitele, annak nehezebb lesz visszafizetni; aki most szeretné felvenni, annak nehezebb lesz hozzájutni. És van a történetnek olyan szereplője is, aki elvesztette a teljes hitelét: ez a kormány, és személy szerint Medgyessy Péter. (Szórványos taps a Fidesz soraiban.)

Tisztelt Ház! Ha nincs lakás, még ott lehet a kollégium, mondhatják önök, a tízezer új kollégiumi férőhelyre gondolva, aminek felépítésére Medgyessy Péter a szavát adta. Pár évig ott is lehet lakni, csak azt kell eldönteni, hogy ki legyen a szobatárs. A számokba rejtett hadüzenetet áttanulmányozva azonban látható, hogy a jövő évi költségvetés egyetlenegy forintot sem fordít kollégiumi férőhelyek létesítésére. Ehelyett a kormány, hogy lövedéke kellőképpen nagy sebet üssön, vállalkozói tőkéből épülő kollégiumokról beszél. Az Oktatási Minisztérium képviselője pedig mindenkit megnyugtat, hogy annak díja alig lesz több 25-30 ezer forintnál. Ez viszont azt jelenti, hogy a szobatársat is bajtársra kell cserélni, mert a kormány elindította rakétáit, ez az összeg ugyanis a mai átlag 4000 forinthoz képest megfizethetetlenül sok. Nem csoda, ha a fiatalok, a diákok, az egyetemi, főiskolai hallgatók azt gondolják, a hatalom valamiért pikkel rájuk. Nem csoda, mert azt látják, hogy amikor a felnőtt lakosság esetében a szocialisták a rosszullétig húzzák a nadrágszíjat, akkor a fiatalokról le is szaggatják a nadrágot. De nyugodtan kereshetünk erre újabb példát is.

Vegyük a diákhitelt, ha már az egyetemeknél és a főiskoláknál tartunk. A kormány megemelte a diákhitel kamatait, pedig ez a történet sem kezdődött másként, mint a lakáshitelek esetében. Medgyessy Péter azt ígérte: kedvezőbbé tesszük a diákhitelt, hogy azt ne csak felvenni, hanem visszafizetni is tudják. Kedvezőbbé teszik, mondják a szocialisták, és mi, fiatalok már sajnos értjük, mi következik ebből: nehezebb lesz a diákhitelt visszafizetni, nehezebb, ugyanis a kormány döntésének következtében a kamatemelésen túli érvágás, hogy a diákhitel törlesztését azonnal a tanulmányok végeztével meg kell kezdeni, szemben az eddigi gyakorlattal, akkor is, ha a fiatalnak nincs jövedelme, mert nem tud elhelyezkedni.

A fiatalokkal szembeni kormányzati hadba lépésnek ez a harctéri művelete azért igazán fájdalmas, mert régen nem volt ilyen magas a pályakezdő munkanélküliek száma, régen nem volt ennyi állástalan fiatal diplomás. Így aztán sajnos komoly a valószínűsége annak, hogy az egyetemi, főiskolai tanulmányok befejezését követően sokaknak a pályakezdő munkanélkülieknek járó segélyekből kell majd a diákhitelt törleszteni. Persze, ne feledkezzünk el róla, hogy tovább is tart majd visszafizetni azt, a kamatemelés miatt.

Tisztelt Ház! Továbblépve, idézzük fel a fiataloknak tett következő ígéretet: ingyenessé tesszük az utazást az oktatási intézmény és a lakóhely között - mondta anno Medgyessy Péter. A valóság az, hogy míg egy átlagpolgárnak 30-50 százalékkal drágul jövőre a tömegközlekedés, addig a diákok esetében ez 60, esetenként 93 százalékot jelenthet. Mert nem elég, hogy nőni fog a tömegközlekedés díja, a diákok kedvezményeit még csökkenteni is akarja a kormány. Persze, már hallani a hangokat, érkezik Timur és csapata, zászlójukon a szöveg: mi, szocialista fiatalok, nagyon szépen kérjük a kormányt, ne csökkenjen a fiatalok utazási kedvezménye, majd a jóságos kormányfő, meghallgatva Timurt, nagylelkűen dönt, és az egekig magasztaltatik. És ha esetleg a történet végén mégiscsak lesz valaki, aki akár csak egészen halk hangon, de meg meri kérdezni, “elnézést, nem arról volt szó, hogy ingyenes lesz az utazás?ö, azt majd ünneprontónak nevezik.

Tisztelt Ház! Ha már a közlekedésnél tartunk, egy gondolat erejéig időzzünk még itt. Medgyessy Péter azt is ígérte ugyanis, hogy ingyenes lesz a jogosítvány megszerzése is, majd másfél évvel később a gyermek-, ifjúsági és sportminiszter elárulta, hogy ezt a programot már 2004-ben végrehajtják. A miniszter úr feltehetőleg már bánja, hogy ezt mondta, hiszen ezzel, ez esetben legalábbis, ellehetetlenítette a kormány egyre sűrűbben ismételgetett védekezését, miszerint vállalásaik a ciklus egészére szólnak. Valami magyarázatra pedig szükség lenne, mert az előttünk fekvő költségvetési javaslat egy árva szót sem ejt az ingyenes jogosítványról, így annak az ára marad 80-100 ezer forint.

A felsorolás végére idekívánkozik még egy tétel. A kormány hadüzenete kitér a gyermekek és a fiatalok szabadidős tevékenységének támogatására szánt források drasztikus csökkentésére is. A tárgyalt előterjesztés olyan költségvetési előirányzatokat is radikálisan csökkenteni kíván, amelyek a gyermekek és fiatalok szabadidős tevékenységét hivatottak támogatni. Csökken a gyermek- és ifjúsági alapprogram támogatása, 530 millió forintról 210-re, feltehetőleg azért, mert Gyurcsány miniszter úr úgy gondolja, ami nem megy, nem kell erőltetni. Hiszen a Gyermek-, Ifjúsági és Sportminisztérium még a 2003-as nyári táborozási támogatásokat sem fizette ki az iskoláknak, szervezeteknek, így a szocialista tehetetlenség megalkotta a balatoni sítábor fogalmát, feltéve persze, hogy a télre azért kifizetik végre a megítélt támogatásokat. (Derültség a Fidesz soraiban.) Jövőre tehát kevesebb jut az iskoláknak, a gyermekszervezeteknek, az ifjúsági egyesületeknek közösségi programokra. Láthatóan ennek a kormánynak a fiatalokkal valami nagy baja van - ha egyedül vannak, ha közösségben.

Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Ház! Úgy tűnik, hogy a fiatalok valamivel kihúzták a gyufát a kormánynál; valamivel felbőszítették a szocialistákat; valamiért a szabad demokraták begyébe kerültek. Csak ezzel magyarázható mindaz, amiről eddig szóltam. Ép ésszel ugyanis nem érthető, hogy a kormány egyszerre szűkíti az otthonteremtési kedvezményt és drágítja az utazást, miközben - piaci alapra helyezve a kollégiumépítést és drágítva a diákhitelt - megnehezíti a tanulás és a pályakezdés feltételeit is. A fiatalok lassan már a bőrükön érzik mindazt, ami a kormányzati retorika változása mögött van. Kezdetben volt a jóléti állam, majd egy szinttel lejjebb az eredmények megvédése; most már csak a lassú építkezés. És lassan úgy járunk, mint a viccbéli csigapástétommal: a kérdésre a pincér bevallja, hogy tett bele egy kis disznót is, sőt további kapacitálásra azt is, hogy valójában fele-fele az arányuk, egy disznó, egy csiga. (Derültség a Fidesz soraiban.) Ha mindezek alapján valaki azt kérdezi, a kormány becsapta-e a fiatalokat, a válasz ez: mi az hogy! (Derültség a Fidesz soraiban. - Dr. Kovács Zoltán: Nagyon is!)

(16.00)

Tisztelt Képviselőtársaim! Most még nem késő visszafordítani a költségvetés számaiba burkolt, a kormány által a fiatalok megregulázására küldött hadüzenetet.

Befejezésül arra kérem tisztelt képviselőtársaimat, hogy támogassák majd azokat a módosító indítványokat, amelyek visszaállítják a lakáshitelek után felvehető adókedvezmény mértékét, amelyek visszaállítják az adókedvezmények igénybevételi idejét, amelyek kísérletet tesznek arra, hogy Medgyessy Péter szavának a hitelét legalább részben megőrizve, ingyenessé tegyék a lakóhely és az oktatási intézmény közötti közlekedést. Támogassák indítványainkat, amelyek lehetővé teszik 2004-ben legalább 4 ezer új kollégiumi hely megépülését, és amelyek hatására ingyenessé válhat a jogosítvány megszerzése. És támogassák javaslatunkat, amely visszaállítja a gyermekek és a fiatalok szabadidő-eltöltésének támogatására szánt forrásokat. Kérem mindehhez támogatásukat nem egy párt, de egy új nemzedék nevében.

Köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps az ellenzéki oldalon.)
Felszólalások:  Előző  152  Következő    Ülésnap adatai