Készült: 2020.09.19.15:30:36 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

148. ülésnap (2020.07.14.), 136. felszólalás
Felszólaló Ander Balázs (Jobbik)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 3:55


Felszólalások:  Előző  136  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

ANDER BALÁZS (Jobbik): Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Szokatlan lesz, amit most mondok. Meghalt egy 46 éves cigány ember, Bogdán László, Cserdi polgármestere, az az ember, aki a cigány-magyar együttélés ügyéért, a XXI. században ránk váró sorskérdés megoldásáért többet tett, mint garmadányi szociológus és ilyen-olyan tudós ember, legyen bármilyen párthoz kötődő is.

(14.40)

Feladta a leckét mindannyiunknak ez a cigány ember, feladta magyaroknak, feladta cigányoknak. A tragikus, hirtelen bekövetkező halála megdöbbentett mindenkit. Feladta nekünk is a leckét, mert igenis rádöbbentett minket, hogy segítő kezet kell nyújtani azoknak a cigány embereknek, akik cigánynak születve, de felelősen vállalt gyermekeik jövőjét a tanulásban és a munkában látják, és nem üthetjük el ezt a segítségért hozzánk forduló kezet. És feladta a leckét a cigányságnak is, mert volt bátorsága cigány emberként kimondani, hogy a mindenkire nézve kötelező együttélési normákat be kell tartani. Támadták ezért őt minden oldalról. Példát mutatott, és ezt a kicsiny baranyai települést, Cserdit visszahozta a pokol tornácáról. Erről az emberről szeretnék itt most még néhány mondatot szólni, hiszen a halála, mint mondottam, hirtelen jött, és megdöbbentett mindenkit. Nem lesz rá alkalom, hogy itt, e Ház falai között erről meg tudjunk emlékezni, és fejet tudjunk hajtani, ki tudjuk fejezni azt a tiszteletet, ami az őáltala az asztalra, a közös asztalra lerakott munka formájában valósult meg.

Képviselőtársaim, ő volt az az ember, aki lasipéről, a cigánylecsóról álmodott, mondván, az lesz a szlogenje, hogy „nem loptuk, hanem termeltük”, és ha kellett, akkor karitatív célokra is felajánlotta ezt. Azért dolgozott, hogy az ő közössége egy olyan útra térhessen, ami ennek a hazának az üdvét szolgálja. Azt hiszem, hogy cigány emberként, közéleti szereplőként, és közéleti szereplőként, nem politikusként, hiszen ezt a titulust ő mindig elutasította magától, nem kívánt semelyik oldal kitartottja, úgymond szajhája lenni, tehát közösségi emberként, közéleti szereplőként, azt hiszem, megérdemli a tiszteletet, hiszen sokszor elmondtuk már, az elkövetkezendő évtizedek legfontosabb feladatainak egyike lesz itt Magyarországon a cigányság integrációja, a cigány-magyar együttélés kérdésének a megoldása. Bogdán László élete, munkássága pontosan arra példa, hogy lehet változni, és ha ez a változás jó irányba következik be, akkor nekünk kutya kötelességünk ezt a változást támogatni, segíteni.

A Jobbik frakciójának nevében őszinte gyászunkat fejezzük ki polgármester úr családtagjai felé, és itt egy rövid főhajtás keretében kívánunk megemlékezni arról, amit ő tett, amit ő szeretett volna elérni, annak érdekében, hogy az általa emlegetett cigányplutónium ne robbanjon. Köszönöm a figyelmüket, és köszönöm elnök úr türelmét. (Taps a Jobbik soraiban.)
Felszólalások:  Előző  136  Következő    Ülésnap adatai