Készült: 2020.09.19.14:59:04 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

135. ülésnap (2020.06.04.), 129. felszólalás
Felszólaló Ander Balázs (Jobbik)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 3:04


Felszólalások:  Előző  129  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

ANDER BALÁZS (Jobbik): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Államtitkár Úr! Horváth Képviselőtársam! Akkor hadd essek a felszólalásbűnözés vétkébe, cizelláljuk még itt a témát! Ugye, Aronson írta „A társas lény” című könyvében, ő egy texasi iskolaigazgatóra hivatkozik ott, hogy ugyan össze lehet erővel, a törvény erejével kényszeríteni a fekete meg a fehér kölköket, de azt ugyan már nem lehet elintézni a törvény ereje által, hogy élvezzék is ezt az együttlétet. És ha ez az integráció rosszul van keresztülvive, ha nincs meg az a feltételrendszer, amiről egyébként itt az elején is beszéltem, akkor ebből lesz a white flight, aki tud, az menekül  és az a helyzet, és színtől függetlenül , mondjuk, akkor a kívülállás ifjú bozótharcosai elől, az elől, amit ők művelnek az iskolában, ahol valóban tanulni kellene, ahol gyarapodni kellene erkölcsiekben, szellemiekben, mindenhogyan, akkor menekíteni fogják azok a szülők a gyermekeiket, akik tudják.Itt lenne az állam felelőssége, csak hogy tisztába tegyük itt a dolgokat, óriási felelőssége van az államnak is, szociálpedagógus, szociális munkás, iskolapszichológus, és lehetne sorolni a tanárok felkészítésétől elkezdve egészen odáig, hogy valóban becsüljék meg a pedagógusokat, és ne úgy tekintsenek rájuk, mint valami közhasznú übermenschre, aki majd azért a fizetésért, amit kap, tegye azt, amit elvárna tőle mindenki, és amellett, hogy oktat, nevel, valójában akkor még az integrációs problémákat is megoldja. Ez így nem fog működni. Ilyen egyszerű!

Biztos van mindig üdítő példa, üdítő kivétel, lehet akkor előhozni, én is mondtam, én is hivatkoztam ilyen iskolára, aminek a módszerét már körülbelül száz másik intézmény alkalmazza itt Magyarországon, de ha megnézzük a szükségleteket, akkor mégiscsak azt látjuk, hogy ennél jóval nagyobb körben kellene ezeket a módszereket alkalmazni. Tehát akkor megvan az állam felelőssége, és még egyszer szeretném hangsúlyozni, aláhúzni: megvan a család felelőssége, és megvan az egyén felelőssége.

Konzervatív szemléletű emberként nem fogok mást mondani, és ha itt lenne Nacsa képviselőtársam, ő lehet, hogy azt mondaná, hogy vigyázzak magamra, mert még néhány ilyen mondat, aztán majd kiraknak a Jobbikból (Derültség.), akkor sem fogok mást mondani. Egészen egyszerűen úgy érzem, hogy ez az igazság, és nekem ezt az igazságot itt képviselnem kell, ameddig csak tudom. Ez pedig erről szól.

Megvan mindenkinek a maga feladata ebben a kérdéskörben, ami az ország boldogulását szolgálja vagy kellene hogy szolgálja. És ha mindenki megtalálja a maga felelősségi körét ezen a területen, akkor, azt hiszem, hogy tudunk előre tenni egy lépést. Köszönöm, csak ennyi lett volna. (Taps az ellenzéki padsorokban.  Horváth László tapsol.)
Felszólalások:  Előző  129  Következő    Ülésnap adatai