Készült: 2020.08.03.20:51:27 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

22. ülésnap (2006.10.17.), 212. felszólalás
Felszólaló Dr. Orbán Viktor (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:23


Felszólalások:  Előző  212  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. ORBÁN VIKTOR (Fidesz): Tisztelt Pénzügyminiszter Úr! Két olyan fontos állítást tett, amelyek alapvető gazdaságpolitikai kérdéseket érintenek, ezért kérek most ismét szót. Ha valóban úgy van, hogy a most begyűjtött, az emberektől most elvett pénz egy része nem a költségvetési stabilizációra megy, hanem reformokra, akkor mi akadálya van annak, hogy azt a pénzt, amit reformok céljából szednek be akár az emberektől, akár a vállalkozói szférától, belehelyezzék egy reformalapba, hogy világosan elváljon egymástól a két dolog, és pontosan tudjuk, hogy mi az, amely áldozatot azért hozunk meg, hogy helyrebillentsük a költségvetést, és mi az az áldozat, amit a jövő érdekében hozunk meg valamifajta reformok érdekében. Szerintem erről érdemes beszélni. Ezzel az állításával egyetértek, csak továbbfűzném ezt a gondolatot.

A második állításával - amely időben megelőzte az elsőt - nem értek egyet. A magyar gazdaság ma nincs jó állapotban, ugyanis ma az a helyzet Magyarországon, hogy a költségvetési hibák, a rossz költségvetési és államháztartási politika most már rázuhan a gazdaságra. A mi fölfogásunk szerint egy gazdaság két mutató alapján ítélhető jónak, mi ezt tartjuk a két legfontosabb mutatónak, ha arról beszélünk, hogy egy gazdaság jó állapotban van-e vagy sem.

Az egyik ilyen mutató, hogy mennyi embernek tud munkát adni. Ha egy gazdaságban az várható, hogy egyre többen tudnak a munkájukból megélni, akkor az a gazdaság, ha nincs is jó, de legalább biztató állapotban van. Önök leírták a konvergenciaprogramban, hogy egy olyan gazdaságpolitikai programot hajtanak végre, aminek következménye lesz a munkanélküliség növekedése, vagyis a magyar gazdaság a jövőben nem egyre több, hanem egyre kevesebb embernek ad majd munkát. Ezért nem tudjuk elfogadni azt a kitételt, hogy jó állapotban van a magyar gazdaság.

A második szempont, ami alapján mi megítéljük, hogy bármely ország gazdasága jó állapotban van-e vagy sem - benne a magyar gazdaságot is -, azt kell mondjam, a növekedési kilátások. Ha a gazdaság növekedési kilátásokkal rendelkezik, tehát egy gyorsuló növekedés, bármilyen kicsi arányban, de bővülő növekedési lehetőségek várnak rá, akkor a gazdaság, ha nem is jó, de legalább biztató állapotban van. Az önök előrejelzései szerint azonban a magyar gazdaság növekedési üteme nem nőni, hanem csökkenni fog, ezért vitatkozunk azzal az állítással, miszerint a magyar gazdaság ma egyébként jó állapotban lenne. (Taps a Fidesz és a KDNP soraiban.)
Felszólalások:  Előző  212  Következő    Ülésnap adatai