Készült: 2020.08.12.14:57:10 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

22. ülésnap (2006.10.17.), 204. felszólalás
Felszólaló Dr. Orbán Viktor (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:12


Felszólalások:  Előző  204  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. ORBÁN VIKTOR (Fidesz): Ismét elnézést kérek a szocialista képviselőktől, hogy ilyen fontos ügyekben csak kétperces időkeretben tudok hozzászólni, de a felvetett kérdések súlya indokolja, hogy erre válaszoljak.

Ami a 2002 előtti időket illeti, ha megengedik, nem untatnám önöket ezzel a már kicsit unalmas vitával, hanem ide idézem Medgyessy Pétert. 2002. április 5-én a következőket mondta, én is jelen voltam: "Jó állapotban van a magyar gazdaság, és én ezt a véleményt osztom, és örülök ennek, és tényleg így van." Ezzel, ha megengedi, én be is fejezném annak a kérdésnek a taglalását, hogy ki tette tönkre Magyarország pénzügyi folyamatait, pénzügyi helyzetét.

Ami a reform kérdését illeti, a következőket szeretném mondani önöknek. A reform nem pénzbehajtás. Amit önök most reform címszó alatt művelnek, az nem azonos azzal, hogy átgondoltan, hatékonyságjavítás érdekében, működőképessé teszünk társadalmi alrendszereket. Amit önök tesznek, az most a költségvetési válság kezelése érdekében pénzkivonás a rendszerekből. Hogy jó vagy nem jó, arról lehet vitatkozni, de egy dolgot szeretnék kérni, hogy ne járassuk le a jövőre nézve a "reform" kifejezést, azt semmiképpen se keverjük össze az emberek zsebéből kivont összegek behajtásának problémájával.

Ami azonban a reformokat illeti, amelyek, mint említettem, nem pénzbehajtást jelentenek, reformokra szükség van. De szeretném, ha elfogadnák, vagy legalábbis megfontolnák azt a véleményünket, hogy a reform nem hoz pénzt. A reform az első két, de inkább négy évben pénzt visz. Hogy egy klasszikust idézzek, kicsit módosítva: nem keveset, sokat. Nem kicsit kerül pénzbe, hanem nagyon. Tisztelt hölgyeim és uraim, ezért reformokat bevezetni költségvetési válságkezelés érdekében értelmetlen dolog. A reformhoz pénz kell. Külön kell választani a válságkezelést, és külön kell választani a reformokat.

Nekünk mind a két kérdésben van álláspontunk. Mint az előbbi hozzászólásból kiderült, a válságkezelés kérdéséhez olyan kérdéseket kapcsolunk hozzá, amelyeket önök nem tudnak elfogadni. Ezt én belátom.

A reformok ügyében pedig azt gondolom, hogy majd a későbbiekben, ha lesznek előterjesztések a tisztelt Ház asztalán, akkor érdemi vita alakulhat ki.

Köszönöm szépen a türelmüket. (Taps az ellenzéki padsorokban.)
Felszólalások:  Előző  204  Következő    Ülésnap adatai