Készült: 2020.08.14.01:40:29 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

22. ülésnap (2006.10.17.), 200. felszólalás
Felszólaló Dr. Orbán Viktor (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:25


Felszólalások:  Előző  200  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. ORBÁN VIKTOR (Fidesz): Elnézést kérek a pénzügyminiszter úrtól, de csak ilyen szakadozott két percekben van módom kifejteni az álláspontomat.

Egy válságkezelő programra van szükség, amelynek három elemét ismertettem. Mindannyian tudjuk, hogy Magyarország polgáraira megpróbáltatások várnak. A politikai felelősség kérdésének megállapítása kevés.

(18.10)

Hogy milyen jogi felelősség megállapítására van mód, ezt majd a következő hetek és hónapok erre felhatalmazott hatóságainak döntései meg fogják mutatni. Hasonlóképpen a pénzügyi felelősség kérdéséhez. Mi ehhez ragaszkodunk.

Nekünk az a véleményünk, Veres pénzügyminiszter úr, kérem, hogy Magyarország polgárai 1990-ben - hogy önszántukból-e vagy sem, ez most részletkérdés - egyszer már elfogadták, hogy egy nyakig eladósodott ország elhibázott gazdaságpolitikájának a következményeit ők fogják viselni, anélkül, hogy bármifajta felelősségre vonást kértek volna. Ez '90-ben egyszer megtörtént. Szeretném jelezni önnek, ez még egyszer Magyarországon nem fog menni. Azokat a megpróbáltatásokat, amiket az embereknek el kell szenvedni azért, mert önök többek között 2005-ben is engedték azokat a pénzügyi folyamatokat, amikről most beszélünk, felelősségre vonás nélkül az emberek nem fogják elfogadni.

Nekem az a személyes véleményem, hogy ha nem fogadják el, és nem partnerei a mindenkori politikai elitnek, azon belül is elsősorban a kormányzatnak, akkor a társadalmi támogatottság hiányzik a válságkezeléshez, és hiányzik a reformokhoz is. Ezért ragaszkodunk mi ahhoz, hogy az emberek garanciákat kapjanak, hogy még egyszer nem járhatnak így, valamint hogy a felelősségre vonásnak nem ez a színjátékszerű politikai része, hanem az érdemi felelősségre vonás is megtörténjen.

Végezetül még egy megjegyzés, ami az adathamisításokat vagy "csalfaságokat" illeti. Ajánlom az ön figyelmébe azt az előterjesztést, amit "Rövid áttekintés a magyar gazdaságról" címmel küldtek meg önök a köztársasági elnöknek. Idéztem belőle, most csak két mondatot fogok idézni. Nyilvánvaló, hogy augusztusban már nem lehetett igaz, amit mondtak, ezt önök is tudták. "A reálbér összhangban növekszik a termelékenységgel, a versenyképesség javult. A gazdaságpolitikai irányváltás kedvező hatásai 2005-ben is érzékelhetőek - augusztusban mondják -, segítik a hosszú távú egyensúlyi növekedési pályára kerülést." Ezek a valótlan állítások. Ilyen értelemben manipulációk.

Elnézést, hogy túlléptem a kétperces időkeretet. A figyelmüket köszönöm. (Taps az ellenzéki padsorokban.)
Felszólalások:  Előző  200  Következő    Ülésnap adatai