Készült: 2020.08.07.11:40:54 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

22. ülésnap (2006.10.17.), 196. felszólalás
Felszólaló Dr. Orbán Viktor (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:23


Felszólalások:  Előző  196  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. ORBÁN VIKTOR (Fidesz): Köszönöm szépen, elnök úr. Pénzügyminiszter úr, kérem, engedjen meg három rövid megjegyzést! Abban az esetben, hogy ha politikai nyilatkozatok, mint amiket az őszödi beszédből idéztem, nyilvánvaló összefüggésben állnak az ország gazdálkodásával és a kormány irányvonal-vezetésével, akkor nem helyes olyanfajta ténynek minősíteni, amely nem áll összefüggésben szakmai kérdésekkel, mert egy miniszterelnök politikai koncepciója bizony szolgál szakmai koncepciók hátteréül. Nagy baj is volna, ha ez nem így lenne. A szakmai kérdések nem önmagukban állnak meg a világegyetemben, hanem valamilyen program, nagy társadalompolitikai cél vagy politikai szándék jegyében; a legjobb és legkívánatosabb esetben egyébként helyes és támogatandó politikai célok érdekében fogalmazódnak meg. Tehát a politika és a szakma ilyenfajta szétválasztását, amit ön itt tett, most nem tudom akceptálni.

Engedjék meg, hogy a parlament tekintélyének megóvása érdekében Nagy László képviselő úrra ne reagáljak ebben a két percben.

Ami pedig a megszorítások dolgát illeti, itt nyilvánvalóan van egy véleménykülönbség közöttünk, amely nem is oldható föl, ezért mást tartanak kívánatos és helyes magatartásnak önök, és mást mi - erről lehet nyíltan beszélni. A mi meggyőződésünk szerint Magyarországnak egy válságkezelő tervre van szüksége, amely tartalmaz szakmai elemeket, de a szakmát megelőzően tartalmaz két politikai elemet, amihez ragaszkodunk, és amelyektől nem vagyunk hajlandóak ellépni.

Az egyik a felelősségre vonás kérdése. Hogy Magyarország idejutott, ez nem világgazdasági kedvezőtlen tendenciák vagy természeti csapások eredménye, hanem a rossz kormányzásé. Felelősök megnevezését és számonkérését akarjuk.

Másodsorban pedig garanciát akarunk arra, hogy ez még egyszer nem fordulhat elő, tehát ki kell egészíteni például a kormányzat és a költségvetési gazdálkodás demokratikus ellenőrző intézményét. Aztán következhetnek a szakmai kérdések. Ehhez ragaszkodunk.

Ezért mi nem megszorításokról, bár éppen fogalmazhatunk így, hanem egy válságkezelő programról beszélünk, amelynek van két politikai előfeltétele. Addig semmilyen szakmai lépés nem vezethet eredményre meggyőződésünk szerint, mert úgy gondoljuk, hogy kecskére nem bízhatunk káposztát. Ezért mi nem kívánunk önökkel egyetértésben semmit sem megoldani, mi egy válságkezelő programot szeretnénk végrehajtani, és meggyőződésünk, hogy e két politikai szempont teljesülése nélkül a szakmai viták nem vezetnek el a kívánatos eredményhez. Ez a különbség közöttünk, ezt nem titkoljuk, hanem nyíltan valljuk és vállaljuk.

Köszönöm szépen a lehetőséget. (Taps a Fidesz padsoraiból.)
Felszólalások:  Előző  196  Következő    Ülésnap adatai