Készült: 2020.08.14.20:01:41 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

129. ülésnap (2008.03.10.), 36. felszólalás
Felszólaló Dr. Orbán Viktor (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka napirend előtti felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 5:06


Felszólalások:  Előző  36  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. ORBÁN VIKTOR (Fidesz): Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Elnök Asszony! 2006 őszén egy nyilvánosságra került beszéd mondatai rázták meg Magyarországot; olyan mondatok, amelyek korábban elképzelhetetlennek tűntek. Idézem: "Európában ilyen böszmeséget még ország nem csinált, mint amit mi csináltunk. Nyilvánvalóan végighazudtuk az utolsó másfél-két évet. Másfél évig úgy kellett tenni, mintha kormányoztunk volna, ehelyett hazudtunk reggel, éjjel meg este."

Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Ekkor döntöttünk úgy, hogy népszavazást kezdeményezünk, mert a népszavazás az erőszakmentes népi mozgalmak legmagasabb rendű formája. Három célunk volt: véget vetni a hazugság politikájának, összefogást teremteni és visszaadni a magyarok önbecsülését. Nem igaz, hogy a magyarokkal mindent el lehet fogadtatni, nem igaz, hogy mindent eltűrnek, nem igaz, hogy a magyarok felelőtlen és következmények nélküli világban akarnak élni.

A tegnapi győzelem a magyarok önbecsülésének diadala is. Március 9-e a mi számunkra az önbecsülés napja. (Moraj az MSZP soraiban. - Közbeszólás ugyanonnan: Jézusom!) Ilyen összefogás Magyarországon a rendszerváltoztatás óta még nem volt. Nemzedéki összefogást is láthattunk: idősek fogtak össze fiatalokkal; történelmi szövetség is létrejött a szegények és a középosztály között. Emlékeztetem önöket arra, hogy Magyarországon több mint félmillió nyugdíjas kevesebb, mint havi 40 ezer forintból él (Közbeszólás az MSZP soraiból: Miért nem emeltétek meg nekik?), és több mint negyedmillió nyugdíjas Magyarországon kevesebb, mint havi 25 ezer forintból él. (Moraj, közbeszólások az MSZP soraiból: Mert elvettétek tőlük! - Az elnök csenget.)

Tisztelt Hölgyeim és Uraim! A választók döntöttek: új irányt, más irányt akarnak Magyarország számára. (Kiss Péter: Szavazók voltak!) A választók döntöttek: ami most van, annak véget akarnak vetni. (Podolák György: Szavazók voltak, nem választók!) A választók kinyilvánították: a megszorítás, a pénzbehajtás, a többszörös adóztatás nem reform.

Ki győzött, tisztelt képviselőtársaim? Nem pártok, nem politikusok. Igen, Magyarország győzött, mert a népszavazással a magyarok nyertek. Győztek azok, akik igennel szavaztak. És győztek azok is, akik a pártjuk iránti lojalitásból inkább nemmel szavaztak, ugyanis nekik sem kell fizetniük. (Moraj a kormánypártok soraiban.)

Ki veszített, tisztelt hölgyeim és uraim? Őket úgy hívják: kormánypártok. Ők az egyedüli vesztesei ennek a népszavazásnak; mert leszavazták az emberek a kormánypártok átgondolatlan politikáját. A kormánypártok politikája mától a múlté; leszavazták - ez tehát a múlt politikája.

Miért vallottak kudarcot? Arra biztatták az embereket, hogy ne menjenek el szavazni. Le akarták beszélni őket arról, hogy éljenek az alkotmányos jogaikkal. Ez súlyos hiba egy demokráciában. Egy kormánypárti képviselő részéről a kormány iránti lojalitás tiszteletre méltó dolog. De a párt iránti elkötelezettség sohasem írhatja fölül a demokrácia iránti elkötelezettséget. (Derültség és taps a kormánypártok soraiban. - Az elnök csenget.) Aki a közönyre épít, tisztelt képviselőtársaim, a semmire épít, mert a közöny nem lehet egy ország iránytűje.

Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Mi a feladat? A győzelem kötelez. Magyarország győzelme mindannyiunkat kötelez. Új alapokra kell helyezni az egészségügyet. Az emberek más egészségügyi rendszert akarnak, mint amit a kormány próbál rájuk erőltetni. Az egészségügyet úgy kell megújítani, hogy ne káoszba vezessen, mint ma, hanem hogy jobban működjön; úgy kell megújítani, hogy az emberek ne betegebbek legyenek, mint ma, hanem egészségesebbek. Az állam több felelősséget vállaljon, ne kevesebbet, több pénzt költsön az egészségügyre és az oktatásra, s ne kevesebbet. Az egészségbiztosításról szóló törvényt is elutasították tegnap az emberek - jó, ha ezt meghalljuk, ideje visszavonni.

Tisztelt Hölgyeim és Uraim! A feladat: alkotnunk kell. Meg kell alkotnunk a jövő egészségügyét, ami mindannyiunk feladata lesz. Itt az esély, hogy Magyarország meginduljon az erkölcsi, szellemi és gazdasági felemelkedés útján.

Szép volt, Magyarország! Gratulálunk! (Moraj a kormánypártok soraiban. - Hosszan tartó, nagy taps a Fidesz és a KDNP soraiban.)
Felszólalások:  Előző  36  Következő    Ülésnap adatai