Készült: 2020.08.04.07:44:23 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

282. ülésnap (2005.12.19.), 24. felszólalás
Felszólaló Dr. Orbán Viktor (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka napirend előtti felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 4:24


Felszólalások:  Előző  24  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. ORBÁN VIKTOR (Fidesz): Tisztelt Elnök Asszony! Kedves Miniszterelnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Minden évben vannak különleges napok: az év utolsó parlamenti ülésnapja mindig ilyen. Ma van a 2005. esztendő utolsó parlamenti ülésnapja. Az ilyen napokon élesebbek a körvonalak, mintha jobban látszanának, áttetszőbbek lennének a dolgok. Így van ez ma is.

 

(14.20)

Tisztelt Képviselőtársaim! Ma választ kaphatunk egy fontos kérdésre, ma választ kaphatunk arra a kérdésre: támogatja-e az Országgyűlés, illetve ki támogatja a változást?

Az elmúlt hetekben a nemzeti konzultáció tapasztalatai alapján több fontos, az emberek mindennapi élete szempontjából fontos javaslatot nyújtottunk be a tisztelt Háznak. Benyújtottuk a nemzeti vagyonszerződést, amely lezárja a privatizáció korszakát Magyarországon, hiszen mi, magyarok (Közbeszólás az MSZP soraiból: Mi az, hogy “mi, magyarokö?) nem akarjuk elkövetni azokat a hibákat, hogy eladjuk a gyermekeink jövőjét. (Közbeszólás az MSZP soraiból: Mi is magyarok vagyunk!) Benyújtottuk a nemzeti garanciatörvényt, amely garanciát nyújt az embereknek, hogy a jó dolgok, a közös vívmányok nem fognak megváltozni (Zaj, közbeszólások a kormánypártok soraiban.), mert a jó dolgok, a 13. havi nyugdíj, a gyermekek utáni adókedvezmény, a 13. havi családi pótlék nem szabad hogy megváltozzanak. S benyújtottuk a luxusprofit elleni javaslatot, azért, hogy a villamosenergia-árak március 1-jétől 10 százalékkal csökkenhessenek. (Közbeszólások. - Az elnök csenget.) Benyújtottuk a munkahelygarancia-törvényjavaslatot a körbetartozások miatt elszabadult elbocsátási hullám megfékezése érdekében. (Közbeszólás az MSZP soraiból: Nem szavaztátok meg!)

Ez a négy javaslat, tisztelt elnök asszony, együtt egy csomagot alkot: a Változás 2006 csomagot. A Változás 2006 csomagja a remény csomagja (Moraj a kormánypártok soraiban.), hiszen minden évben, minden választási évben nagy remények támadnak fel; remények, hogy a jó dolgokat megőrizzük, a rossz dolgokat pedig határozottan, mélyrehatóan és gyorsan megváltoztathatjuk. Ilyenkor, a választások évében azért támadnak fel a remények, mert mindenki szabadon választhat magának jövőt. Mindenki büszke lehet, felemelt fejjel járhat, mert ezekben az esztendőkben megtapasztalhatja, hogy szabad országban él, ahol ő dönt a jövő felől.

Tisztelt Képviselőtársam! A Változás 2006 csomag új lehetőségeket teremt Magyarország számára. Biztatom önöket, hogy szavazzák meg, szavazzuk meg együtt, teljes egyetértésben. A Változás 2006 csomag legfontosabb elemeit, azokat, amelyek a ma elfogadásra kerülő költségvetési törvényhez kapcsolódnak, módosító indítványok formájában benyújtottuk. (Moraj a kormánypártok soraiban.)

Ma tehát szavazni fog a tisztelt Ház, szavazni fogunk mindannyian arról, hogy a Változás 2006 csomag fontos elemeit elfogadjuk-e. Szavazni fogunk például az áfaszabályok megváltoztatásáról, hogy ne kelljen áfát fizetni a magyar kis- és középvállalkozóknak a ki nem fizetett számlák után. Szavazni fogunk az áfák határidőben történő visszafizetési lehetőségéről. (Fokozódó zaj. - Az elnök csenget.) Szavazni fogunk arról, hogy felemeljük az európai uniós nyertes pályázatok esetén fizetendő előleget 25 százalékról 50 százalékra, és szavazni fogunk arról a mai nap során, hogy a gyógyszerárak ne emelkedhessenek az inflációnál nagyobb mértékben.

Biztatni szeretném önöket, kedves képviselőtársaim: a korábbi pártvitákat magunk mögött hagyva, tegyük meg az utolsó ülésnapon azt, amit megtehetünk. Biztatom önöket, hogy mindannyian, együtt szavazzunk a változásra.

S végezetül engedjék meg, hogy minden parlamenti képviselőnek, külön a parlament elnök asszonyának és a kedves miniszterelnök úrnak, valamint családjaiknak sok erőt, jó egészséget, nyugodalmas, békés és boldog esztendőt kívánjak.

Köszönöm, hogy meghallgattak. (Nagy taps az ellenzéki pártok és a függetlenek soraiban.)
Felszólalások:  Előző  24  Következő    Ülésnap adatai