Készült: 2020.08.13.17:13:04 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

279. ülésnap (2005.12.12.), 34. felszólalás
Felszólaló Dr. Orbán Viktor (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka napirend előtti felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 5:11


Felszólalások:  Előző  34  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. ORBÁN VIKTOR (Fidesz): Tisztelt Elnök Asszony! Kedves Miniszterelnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! A nemzeti konzultáció során világossá vált, hogy az emberek elsősorban Magyarországon ma munkahelyük elvesztésétől, az azt követő elszegényedéstől és lecsúszástól félnek. A biztonságos Magyarországhoz vezető úton, amely közös célunk, a legnagyobb akadály a félelem, a mindennapok kiszolgáltatottságától való félelem, hiszen a félelem gúzsba köt (Kiss Péter: Öl, butít és nyomorba dönt.), legyengít és bizalmatlanná tesz, márpedig nekünk tetterős, magában bízó és félelem nélküli Magyarországra van szükségünk. A nemzeti konzultációból az is kiderült, hogy az emberek számára a biztonságérzetet elsősorban a munka, a megbecsült munka adhatja. Úgy érzik, ha munka nincs, semmi sincs, ha munka van, minden van.

A mára kóros mértékűvé vált eladósodás a legnagyobb veszélyt jelenti a munkahelyekre. Az eladósodás kóros mértékének következményét a múlt héten megtapasztalhattuk, amikor a magyar államot rossz adósnak minősítették. Az eladósodásnak azonban van egy másik hatása is, amely nem az állami pénzügyeket, hanem a kis- és középvállalkozók világát érinti. Úgy hívják, hogy körbetartozás, amelynek következtében csőd- és elbocsátási hullám lép föl, és amelynek léptéke mára riasztóvá vált. Azért vált riasztó mértékűvé a körbetartozás, mert az állam nem teljesíti a szerződésekben és a törvényekben rögzített fizetési kötelezettségeit, valójában törvénytelenül és az erősek erejével áthárítja saját adósságát a kis- és középvállalkozói világra.

(14.50)

Röviden: az állam nem fizeti ki az elvégzett munkáért járó pénzt, nem fizet időben, visszatartja az áfát. A körbetartozások mértéke riasztó, a tendenciák pedig fenyegetőek; a nemfizetés jelensége terjed, a kiegyenlítetlen számlák mértéke nő. A kis- és középvállalkozások 53 százaléka érintett. Megállapíthatjuk, hogy minél kisebb egy vállalkozás, annál kiszolgáltatottabb, hiszen a legkisebbeknél az érintettség mértéke 64 százalékos.

A helyzet az építőiparban a legsúlyosabb: 65 százalék az ott működő kis- és középvállalkozók aránya. Körülbelül 150 milliárd forint az a becsült összeg, amelynek mértéke akkora, hogy az egész építőipari ágazat működőképességét veszélyezteti; de jelen van ez a kereskedelemben, a szolgáltatásokban és a szállítás területén is. A következmények láthatók: folyamatosan nő a csőd- és felszámolási eljárások száma, 2005-ben pedig már 15 éves rekordszintet ért el.

Nézzünk szembe a helyzettel, tisztelt képviselőtársak! Több mint százezer munkahely van közvetlen veszélyben, több mint százezer munkahely megszűnése fenyeget, több mint százezer család sorsa forog kockán. Nézzünk szembe a helyzettel, és cselekedjünk, mert ha nem tesszük, a veszély valósággá fog válni! Ezért biztatom magunkat, hogy mondjuk ki: a veszélybe került családok nem tehetnek arról, hogy az állam eladósodott; mondjuk ki, nem helyes, ha a vétlenek fizetnek mások, ez esetben az állam hibájáért. A vétleneknek, a munkájukat végző embereknek és családoknak védelem jár és nem büntetés; a mi dolgunk, hogy megvédjük az ő munkahelyeiket.

A körbetartozás megszüntetését az államnak kell kezdeményeznie, mert ő is indította el a káros folyamatot. Ezért javaslom, hogy a csőd- és elbocsátási hullám megakadályozása érdekében fogadjunk el egy munkahelygarancia-törvényt. (Derültség, közbeszólások a kormánypárti padsorokban. - Az elnök csenget.) Ezt a törvényjavaslatot be fogjuk terjeszteni. (Közbeszólás a kormánypárti padsorokból: Beadni kevés!) Javaslom, hogy fontolják meg a következő öt elemet: javaslom, hogy a ki nem fizetett számlák utáni adózást a kis- és középvállalkozások esetén azonnal töröljük el. A mai halasztási és részletfizetés-kedvezmény és ez az eszköz már elégtelen, ezért a ki nem fizetett számlák utáni áfafizetést el kell törölni. Az áfa-visszafizetést, annak pontos rendjét a törvény erejével garantálni kell. Javaslom, hogy vezessük be az azonnali fizetést az állami beruházások esetén. (Derültség a kormánypárti padsorokban.) Javaslom, hogy jöjjön létre munkahely-garancia alap, és javasolom, hogy az európai uniós pályázatokon nyertes kis- és középvállalkozások esetében az állam duplázza meg az előfinanszírozást.

Tisztelt Képviselőtársaim! A helyzet több mint aggasztó: kritikus. Azonnali cselekvés szükséges, biztatom tehát a tisztelt Házat, fontolja meg a javaslatunkat, és alkossuk meg a munkahelygarancia-törvényt, fogadják el a Fidesz munkahelygarancia-törvényjavaslatát. (Dr. Magda Sándor: Nevetséges!)

Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Nagy taps az ellenzéki padsorokban.)
Felszólalások:  Előző  34  Következő    Ülésnap adatai