Készült: 2020.08.09.22:37:39 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

272. ülésnap (2005.11.28.), 26. felszólalás
Felszólaló Dr. Orbán Viktor (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka napirend előtti felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 4:54


Felszólalások:  Előző  26  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. ORBÁN VIKTOR (Fidesz): Tisztelt Elnök Asszony! Képviselőtársaim! Kedves Miniszterelnök Úr! Egy hete javaslatot tettünk annak érdekében, hogy a kisfogyasztók számára szolgáltatott villamos energia árát csökkenthessük. Egy hét alatt sokat mentünk előre. Idézzük fel: egy hét alatt egyetértés született, pedig onnan kezdtük a vitát, hogy elutasítás, politikai szembenállás és elzárkózás követte a javaslatot, mondhatnám: a régi és megszokott történet. Egy hét alatt eljutottunk oda, hogy néhány kérdésben egyetértés alakult ki.

Figyelmesen hallgatva az önök nyilatkozatait és hozzászólásait, úgy tűnik, egyetértünk abban, hogy luxusprofit mégiscsak van. Egyetértünk abban, hogy a luxusprofit oka Magyarországon a hosszú távú szerződésekben és a verseny hiányában található. Úgy tűnik, lassan egyetértünk abban is, hogy a luxusprofit mértéke mekkora, hiszen az Energia Hivatal közzétette erre vonatkozó adatait, és az erőműveknél 22 százalékos nyereséget dokumentál, ami Magyarország jelenlegi körülményei között luxusnak mondható. S talán egyetértés van abban is közöttünk, hogy a luxusprofitot le kell törni.

Azért kértem szót, tisztelt hölgyeim és uraim, mert szeretném elmondani önöknek, hogy változtatni a rossz dolgokon határozottan és biztos kézzel kell, ha megnyílik a lehetőség, nem szabad elbátortalanodni, át kell lépni a küszöböt. Néhány egyszerű dolgot kell csak kimondani, hogy a változás jegyében néhány fontos döntés megszülethessen. Először is érdemes kimondanunk azt, hogy senki sem szeret többet fizetni a villamos áramért, mint amennyit az valójában megér. Senki sem szereti fizetni mások luxusprofitját.

Ezért azt javasoljuk, hogy továbbra is tegyünk különbséget, a tisztességes profitot és a luxusprofitot válasszuk el egymástól. Mondjuk ki, hogy a tisztességes profitot védeni, sőt támogatni érdemes, a luxusprofitot, a nyerészkedést pedig le kell törni. (Zaj a kormánypárti oldalon.) A tisztességes profitot (Sic!) a verseny mielőbbi kiterjesztésével törhetjük le. Adjuk meg a lehetőséget az ország választópolgárainak arra, hogy minél hamarabb maguk dönthessék el, kitől és mennyiért vásárolják a villanyáramot.

Szeretném biztatni magunkat, ne kifogásokat keressünk, hogy miért nem tudunk megállapodni, javaslom, ne essünk abba a hibába, mint néhányszor korábban, hogy kimondjuk, általában egyetértünk, de itt és most, ebben az egyetlen ügyben nem áll módunkban megállapodni. Ugyanis megállapodni, megegyezni nem általában valahol és valamikor kell, hanem közös cél érdekében lehetőleg itt és most. Fontos ügyről és komoly lehetőségről van szó, tisztelt képviselőtársaim, hiszen az Európai Unióban is partnert találhatunk a számunkra hátrányos szerződések felülvizsgálatához.

(14.20)

Vagyis nyugodtan kimondhatjuk, hogy kedvező a csillagok állása. Ezért azt javaslom önöknek, hogy ebben az ügyben ne ellenfelet, hanem partnert lássunk egymásban. Akkor lehetünk partnerek ebben a közös célban, ebben az ügyben, hogyha ki tudunk tűzni egy közös célt.

Én azt javaslom önöknek, legyünk partnerek, és tűzzük ki közös célként, hogy 2006. március 1-jétől 10 százalékkal csökkentjük a kisfogyasztók számára szolgáltatott villamos energia díját. Javaslom, legyen közös célunk, hogy 2006. március 1-jétől az emberek ne fizessenek többet ezért a szolgáltatásért, mint amit egyébként a villamos energia ára valóban megkövetel. Vagyis 2006. március 1-jétől ne kelljen a magyar embereknek mások luxusprofitját fizetniük.

Ha az elmúlt egy hétre visszatekintünk, tisztelt képviselőtársaim, úgy látom, hogy a változás első sikere megszülethet, sikerülhet megegyezni abban, hogy Magyarországon először a villamos energia területén, majd később más területeken is közösen tehetünk lépéseket azért, hogy a luxusprofitot letörjük. Ezért arra kérem önöket, hogy az e célból benyújtott országgyűlési határozati javaslatunkat legyenek kedvesek és támogassák. Biztatom magunkat, higgyük el, hogy a dolog sikerülhet, hiszen együtt az ilyen célokat könnyebben tudjuk elérni, mint egymás ellenében. Úgy látom, hogy a lehetőség ajtaja ki van nyitva, az a dolgunk, hogy átlépjünk rajta. Csak rajtunk múlik.

Köszönöm, hogy meghallgattak. (Nagy taps a Fidesz és a függetlenek soraiban.)
Felszólalások:  Előző  26  Következő    Ülésnap adatai