Készült: 2019.11.15.15:56:27 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

310. ülésnap (2013.10.14.), 182. felszólalás
Felszólaló Dr. Baja Ferenc (MSZP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Videó/Felszólalás ideje 2:01


Felszólalások:  Előző  182  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. BAJA FERENC (MSZP): Elnök úr, köszönöm szépen. Tisztelt Államtitkár Úr! A Magyar Szocialista Párt több alkalommal szorgalmazta a szélessávú fejlesztések megvalósítását Magyarországon. Éppen ezért örömmel vettük azt, amikor a GOP keretei között, ez a gazdaságfejlesztési operatív program, kiírtak egy pályázatot 20 milliárd forintos értékben, amelyet 12 cég nyert el 33 kistérség szélessávú fejlesztésére. Ebből a 12 cégből azonban 5 teljesen újonnan alakult, és ezek kapták a pályázatok kétharmadát, azaz több mint 12 milliárd forintot. Ez az öt cég ráadásul azonos cégalapítási dátumokkal, azonos tulajdonosi körrel rendelkezik, valamint azonos cégbejegyzési adatokkal és azonos ügyvezetőkkel. Az öt cég nem az adott kistérségek közvetlen közelében van, és még egyéb más szakmai problémák is felmerültek, amihez kötődően a nyilvánosság előtt fölmerült a gyanú, hogy tisztességes volt-e maga a pályázat. Éppen ezért szeretném megkérdezni azt, hogy volt-e ehhez kötődően bármilyen vizsgálat, hogy ezek a cégek valójában, tényleg tisztességesen nyerték-e el ezeket a pályázatokat. Ez az egyik kérdés.

A másik, hogy a hírek szerint a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség visszavonta ezeket a pályázatokat, mert a cégek nem tudták teljesíteni a szükséges műszaki feltételrendszereket. Szeretném megtudni, hogy ez igaz-e.

Harmadrészt pedig azt szeretném kérdezni, hogy ha ez igaz, mit tervez a kormány arra vonatkozóan, hogy egyébként az év végéig kötelező, Magyarország teljes szélessávú lefedettségét megjelenítő infrastruktúrát az elkövetkezendő időszakban úgy kiépítse, hogy az ott élő állampolgárok a szükséges szolgáltatásokat megkapják.

Megtisztel államtitkár úr válasza, várom tisztelettel. (Szórványos taps az MSZP soraiban.)

(16.40)
Felszólalások:  Előző  182  Következő    Ülésnap adatai