Készült: 2019.11.18.01:47:11 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

226. ülésnap (2012.10.08.), 223. felszólalás
Felszólaló Dr. Baja Ferenc (MSZP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:35


Felszólalások:  Előző  223  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. BAJA FERENC (MSZP): Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! A Magyar Szocialista Párt számára ez a beszámoló nem elfogadható; elsősorban azért nem elfogadható, mert ez olyan, mint egy ilyen költségvetési számadás, és ebben az értelemben messze nem fejezi ki azt az igényt, amelyet a Magyar Szocialista Párt megfogalmaz egy ilyen hatósággal szemben.

Ez a hatóság lényegét tekintve mára teljesen függetlenné vált, úgymond, birtokolja a magyar média egészét és az infokommunikációs piac egészét. Ehhez képest látunk egy előterjesztést különféle költségvetési számokkal, részkérdésekkel, messze nem a lényeget. A lényeg pedig az lenne, tisztelt képviselőtársaim, hogy ez a hivatal hogyan gazdálkodik azzal a vagyonnal, amelyet a magyar parlament és az Orbán-kormány a számára rendelkezésre bocsátott, szemben azzal az igénnyel, amit az ellenzék mindig megfogalmazott, nevezetesen: társadalmi kontroll, demokratikus kontroll, kormányzati kontroll alatt működjön ez a hivatal.

Ez a hivatal ma nem így működik, és ehhez képest a számadás szánalmas. Szánalmas azért, tisztelt képviselőtársaim, mert nem a vagyonnal, nem a lehetőségekkel, hanem költségvetési tételekkel számol el a hivatal. Nem megyek bele abba a részkérdésbe, hogy mondjuk, egy hivatal, amelyik saját költségvetését meg kell hogy állapítsa, ekkorát tévedjen arra vonatkozóan, hogy mennyi a tartalék; bizonyos értelemben természetesen ez örömre is okot ad, de semmiképpen nem mutatja azt, hogy ott jó tervezés folyna.

De hagyjuk is a költségvetés részletkérdéseit, kérdeznék a frekvenciavagyonra, kérdeznék arra, hogy hogyan gazdálkodott azzal a lehetőséggel ez a hivatal, amelyik az egész magyar infokommunikációnak a területét érinti és megjeleníti. Egy árva sor erről nincs ebben a beszámolóban. Ez a beszámoló olyan, mintha a régi médiahivatalnak a beszámolóját tennénk az asztalra költségvetési soronként. Én persze elfogadom, hogy az Állami Számvevőszék számára vagy a számvevőszéki bizottság számára mind számszerűen ez kezelhető, de az infokommunikációs szektor szempontjából ez a költségvetés semmit nem mond, a valódi kérdéseket nem teszi asztalra, és nem is számol be semmiről. Ezért a Magyar Szocialista Párt számára ebben a formában elfogadhatatlan.

Tisztelt elnök úr, tisztelt képviselőtársaim, köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps az MSZP padsoraiban.)
Felszólalások:  Előző  223  Következő    Ülésnap adatai