Készült: 2021.01.17.03:20:00 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

58. ülésnap (1999.03.24.), 234. felszólalás
Felszólaló Birkás Tivadar (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 1:39


Felszólalások:  Előző  234  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

BIRKÁS TIVADAR (Fidesz): Köszönöm a szót. Elnök Úr! Tisztelt Ház! Államtitkár Úr! Üdvözlendőnek tartom, hogy végre akadt egy olyan kormány, amelyik felvállalta a felsőfokú intézmények integrációjának - mint az általános vita is mutatja - cseppet sem könnyű és hálás feladatát.

Csak helyeselni lehet, hogy a felsőfokú intézmények, különösen az egyetemek székhelyei azon városok legyenek, amelyeknek az adott régióban betöltött szerepe eleve igényli és indokolja, hogy a településen folyó felsőfokú képzés megfelelően magas szintű legyen.

Győr városa Magyarország egyik legfejlettebb és jelenleg is dinamikusan fejlődő települése. A győri Széchenyi István Főiskola ugyanakkor, sok-sok éves felkészülés után, lényegében az egyetemmé válás küszöbéhez érkezett. Ezért a győri országgyűlési képviselők, a főiskola vezetésével egyeztetve, úgy döntöttek, hogy beterjesztenek egy módosító javaslatot, amely pontot tehet Győr egyetemi várossá válásának évtizedeken át húzódó története végére.

A módosítás lényege, hogy a törvényjavaslat első számú mellékletében a Széchenyi István Főiskola megjelölés helyett Széchenyi István Egyetem elnevezés szerepeljen, azzal a feltétellel, hogy az intézmény 2001. december 31-ig köteles eleget tenni a felsőoktatási törvényben foglalt feltételeknek. Ehhez a módosító javaslathoz kérem a parlament kormánypárti és ellenzéki frakciói, valamint az előterjesztő minisztérium támogatását. Köszönöm szépen.
Felszólalások:  Előző  234  Következő    Ülésnap adatai