Készült: 2021.01.15.22:40:36 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

54. ülésnap (1999.03.04.), 196. felszólalás
Felszólaló Birkás Tivadar (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 3:22


Felszólalások:  Előző  196  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

BIRKÁS TIVADAR (Fidesz): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Miniszter Úr! Az ajánlás 75. pontjához szeretnék hozzászólni, amelyet dr. Horváth Balázs, dr. Várhelyi András képviselők és jómagam nyújtottunk be, és amely - remélem - mindenki támogatását el fogja nyerni. Ezt a reményt az előző hozzászólásokból vezettem le, hiszen az ifjúságról, a jövőről szól, és a dohányzással kapcsolatos bírságok nemes célú felhasználását kívánja elősegíteni.

A módosító javaslat célja, hogy a 7. § (9) bekezdésének egy olyan kiegészítése történjen meg, hogy a dohányzással kapcsolatos bírságokból befolyó összegek 50 százalékát az Egészségügyi Minisztérium, 25-25 százalékát pedig az Oktatási és az Ifjúsági és Sportminisztérium használhassa fel címzetten, az Egészségügyi Minisztérium egészségügyi célokra, az Oktatási Minisztérium a diáksport, az Ifjúsági és Sportminisztérium az ifjúsági sport támogatására.

Ennek oka az, hogy a dohányzó életmód elleni küzdelmet kibővítse olyan formán, hogy a fiataloknak elősegítse egy olyan életformára való buzdítását, amely életforma ellentétes azzal a dohányzó életformával, ami sajnos egyre jobban elterjed a fiatalok körében is. Úgy gondolom, hatékonyabb valakit nemdohányzó életmódra nevelni, mint - miután rászokott a dohányzásra - leszoktatni a dohányzó életmódról. Persze feltehető a kérdés, hogy ez hogyan függ össze a sporttal. Személyes tapasztalatom, és gondolom, ezt képviselőtársaim is megerősíthetik, hogy az a fiatal, aki sportol, rendszeresen edzi a testét, sokkal nagyobb felelősséggel viseltetik az egészsége és a szervezete iránt, és az élet más területén is általában jobban igyekszik az egészségét megőrizni. Általában a sportolók körében a dohányzás jóval kisebb, mint az egészségükkel kevésbé törődő emberek, fiatalok körében.

Mivel az egészségügyi bizottságon kívül valamennyi más bizottság támogatta, illetve az előterjesztő az ifjúsági bizottság ülésén ugyan nem, de a többi bizottsági ülésen - gondolom, ezek a bizottsági ülések utána voltak - támogatta, úgyhogy remélem, hogy ez a módosítás elnyeri képviselőtársaim tetszését, és a parlament minél nagyobb arányban megszavazza, hiszen így több százmillió forint fordítódna évente az ifjúsági és diáksportra.

Köszönöm. (Taps.)
Felszólalások:  Előző  196  Következő    Ülésnap adatai