Készült: 2019.11.12.14:02:16 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

198. ülésnap (2001.03.29.), 143. felszólalás
Felszólaló Szászfalvi László (MDF)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:05


Felszólalások:  Előző  143  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

SZÁSZFALVI LÁSZLÓ (MDF): Köszönöm szépen, elnök asszony. Csak nagyon röviden hadd reagáljak Bauer képviselőtársam hozzászólására. Én azt gondolom, hogy szó sincs vallásháborúról, szó sincs hidegháborúról. Azt gondolom, hogy Bethlen Gábor és Eötvös József szellemiségével próbáljuk ezt a vitát lefolytatni.

Én hiszem azt, hogy itt nem többség és kisebbség egymáshoz való viszonyáról van szó, hiszen azt gondolom, hogy az alkotmány ezt maximálisan garantálja, és ez az alkotmányosság - úgy érzem - nem is sérült.

A másik viszont: éppen a mai napon került a kezembe - csak azért szeretném jelezni ezt is, mert a nizzai csúcsnak volt egy nagyon fontos momentuma, amiről kevesebbet beszélünk - az úgynevezett Alapvető Jogok Chartájának az elfogadása, és ezen belül egy rendkívül fontos kitétel van ebben az Alapvető Jogok Chartájában, amellyel kapcsolatosan azt kell tudni, hogy nemzeti hatáskörbe utalja a gondolat-, lelkiismereti és vallásszabadság egyes kérdéseit, de kimondja természetesen, hogy mindenkinek joga van a gondolati, lelkiismereti és vallásszabadsághoz és ezek gyakorlásához.

Ez a törvény nem a vallás gyakorlásáról szóló törvény, hanem az egyházaknak, a vallásfelekezetnek az állam által elfogadott státusáról szól. Tehát szó sincs arról, hogy össze lehessen mosni ezt a két fogalmat: a vallás szabad gyakorlását és a másik oldalon pedig az egyházi státus kérdését. Azt gondolom, hogy ezt külön kellene választanunk, és kimondottan az egyházi státus kérdéséről folytassuk a diszkussziót és a vitát.

Tehát én azt mondom, hogy itt nem vallásháború megindításáról van szó, hanem a tízéves törvényi tapasztalat konzekvenciáinak a levonásáról, amely az elmúlt tíz évnek a gyakorlatában volt megélhető és megtapasztalható Magyarországon.

Köszönöm.

 
Felszólalások:  Előző  143  Következő    Ülésnap adatai