Készült: 2021.06.18.01:24:36 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

77. ülésnap (2007.05.30.), 80. felszólalás
Felszólaló Dr. Horváth János (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:24


Felszólalások:  Előző  80  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. HORVÁTH JÁNOS (Fidesz): Elnök Úr! Tisztelt Ház! Hallgatva a vállalkozói körbetartozásokról szóló törvény módosítását, az jut az eszembe, különösen pedig Ékes képviselő úr előadásából, hogy valahogyan mintha elmulasztanánk egy igen fontos elemét annak, amiről itt szó van. Gazdasági tevékenység finanszírozásáról van szó, nevezetesen, hogy hogyan fizetődik ki egy teljesítmény. Ha a teljesítmény később fizetődik ki, akkor nevezzük nevén, ami történik. Akkor az történik, hogy rákényszerül valaki arra, hogy valakinek kölcsönt adjon; rákényszerül, hogy ingyen adjon kölcsönt.

Gondoljunk egy példára, az egyszerű példák néha hasznosak a törvényhozás házában is. Ha valaki egymillió forint kölcsönt ad valakinek, rákényszerül, mondjuk, és akkor annak a kamata, a piaci kamatlába 10 százalékkal 100 ezer forint lenne, annak egynegyed évre, tehát 90 napra a kamata 25 ezer forint. Tehát ha nem fizetődik ki a kölcsön, vagy pedig a leszállított termék értéke nyomban, akkor valaki valakinek 25 ezer forint ajándékot ad; nem jószívűségből, kényszerből, olyan értelemben, hogy a törvény lehetővé teszi számára, hogy ne fizesse ki.

Tehát én valami ilyesminek nevezném azt, amiről itt szó van, hogy kificamodott gazdasági folyamat finanszírozása vagy misztifikáció (Az elnök a csengő kocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.) akörül, ami történik; egyszóval, hogy ez kényszerkölcsön, és az Országgyűlés ezt nyilván meg szeretné szüntetni, és meg fogja szüntetni, ha belátja, hogy erről van szó.

Köszönöm, elnök úr. (Taps az ellenzéki pártok soraiban.)
Felszólalások:  Előző  80  Következő    Ülésnap adatai