Készült: 2021.06.23.00:29:37 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

77. ülésnap (2007.05.30.), 30. felszólalás
Felszólaló Schwartz Béla (MSZP)
Beosztás  
Bizottsági előadó Költségvetési bizottság
Felszólalás oka Ismerteti a bizottság véleményét
Videó/Felszólalás ideje 2:04


Felszólalások:  Előző  30  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

SCHWARTZ BÉLA, a költségvetési, pénzügyi és számvevőszéki bizottság előadója: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Miniszter Asszony! A költségvetési bizottság megtárgyalta a határozati javaslatra vonatkozó előterjesztést, és többséggel javasolja az Országgyűlésnek általános vitára bocsátani.

Három kérdéskör körül zajlott a vita. Az egyiket talán úgy emelném ki, hogy az európai uniós elvárásoknak való megfeleltetés kérdésköre. Megállapítást nyert, hogy ez különösen fontos, és ebből a szempontból a régió kialakítása mint az egyik decentrum kérdése körül csúcsosodnak ki a döntési hatáskörök. Lényegében a másik kérdéscsoport is ezzel volt kapcsolatban, amikor a településfejlesztés hierarchikus rendszeréről beszéltek a képviselők. Ez szintén azt mutatta, hogy Magyarországon ez az elképzelés, amit a miniszter asszony letett, jól szolgálja a haladást.

Az előző bizottsági előadó is említette, hogy ugyanakkor találhatók benne olyan, szabályozásra már nem érett elemek, amelyeknek a kivétele talán indokolt lenne. Ilyen például a megyei területfejlesztési tanácsok szerepe, amely időközben elvesztette jelentőségét.

A kistérségek szerepe felértékelődik, ahogy miniszter asszony is említette, egy másik törvény is foglalkozik ezzel a kérdéskörrel, és azt gondolom, hogy egyrészt a helyzetük, döntési kompetenciájuk, másrészt a kedvezményezett térségek besorolásának rendszere jóval fejlettebb rendszert mutat, mint korábban, hiszen az előző besorolás lényegében egy egyszerűsített módszer alapján történt, most pedig egy öt elemből álló komplex mutatósor szolgálja a besorolást, illetve a fejlettséget mutató rendszer ügyét.

A költségvetési bizottság javasolja vitára, én is javasolom. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)
Felszólalások:  Előző  30  Következő    Ülésnap adatai